Tot ce trebuie sa stii inainte sa achizitionezi o cada freestanding

De-a lungul anilor au loc atat de multe schimbari si nici macar nu ne dam seama de acestea. Aici ne referim la schimbari pe toate planurile si de toate tipurile. Ce este frumos in acest proces este actualizarea tuturor produselor pe care le utilizam zilnic sau periodic, in functie de nevoile noastre din aceasta perioada.

Unul dintre cele mai utilizate produse din toate timpurile, care a trecut prin diverse schimbari, este cada. Intr-adevar, in ziua de astazi, unii prefera cabina de dus din lipsa de spatiu. Insa, elementul cheie pentru o baie relaxanta sau pentru un mic rasfat chiar acasa, in baia proprie, va ramane cada. In ultimii ani, cada freestanding (sau de tip insula) a fost la mare cautare, datorita caracteristicilor sale, dar si datorita aspectului sau.

1. Ce este cada freestanding?

Cada freestanding, conform traducerii denumirii sale, este acel tip de cada care se sustine singura si care formeaza un intreg fara sustinere si fara a fi rezemata, zidita sau incastrata in perete. Aceasta este sustinuta de propriile picioare.

In filmele mai vechi, puteam observa adesea cum oamenii cu functii inalte utilizau o cada freestanding, care era pozitionata in mijlocul baii sau chiar in mijlocul camerei. De atunci si pana acum, cada tip insula a suferit mai multe modificari, atat in procesul de realizare (vorbind despre material), cat si in ceea ce priveste designul si functionalitatea acesteia.

Cada freestanding poate fi realizata din diferite materiale rezistente si poate avea orice culoare si model. Ne putem da seama, deci, ca gama de cazi freestanding este destul de mare si putem alege produsul preferat relativ usor. Insa, inainte de achizitionarea unei cazi freestanding este bine sa cunoastem cateva aspecte importante, de care ar fi bine sa tinem cont, in procesul de alegere a cazii potrivite spatiului nostru sanitar. Suntem obisnuiti sa alegem ceea ce ne place, insa, in unele momente este bine sa ne documentam in detaliu despre produsul dorit, mai ales daca dorim sa ne bucuram de acesta o perioada lunga de timp si sa facem alegerea corecta pentru acasa.


2. Cum aleg cada freestanding?

Cum aleg?” este printre cele mai cunoscute si adresate intrebari, atunci cand vine vorba de alegerea unui produs nou si nu numai.

Cada freestanding, deoarece este o cada putin diferita fata de cele cu care ne-am obisnuit pana acum, trebuie aleasa in functie de cateva aspecte, precum: materialul din care este realizata si proprietatile acestuia, greutatea cazii, dimensiune, culoare, model sau pe scurt, design.

a) Materialul din care este realizata o cada freestanding

Cazile, in general, sunt realizate din acril, fonta sau din fibra de sticla. Cazile freestanding nu sunt o exceptie de la aceasta „regula”.

Acrilul (cunoscut si sub numele de acril antibacterian sau acril sanitar) este unul dintre cele mai cunoscute materiale atunci cand vine vorba despre produsele sanitare, datorita caracteristicilor sale. De asemenea, cazile din acril sunt preferate si datorita modelelor si culorilor pe care le pot avea. Acest aspect le face mult mai usor de integrat intr-un nou spatiu, indiferent de designul si stilul ales.

Majoritatea producatorilor opteaza pentru materialul acril datorita urmatoarelor avantaje:

- Acrilul prezinta rezistenta la socuri, impact si lovituri;

- Rezista un timp indelungat, mai ales daca este ingrijit si utilizat corespunzator;

- Ofera un grad sporit de confort in timpul utilizarii. Acest fapt se intampla gratie proprietatilor termice ale materialului, care ajuta la mentinerea temperaturii apei pe o perioada mai lunga de timp, dar si faptului ca acrilul are o suprafata fina, neporoasa;

- Acest material are proprietati deosebite antibacteriene si tine mucegaiul la distanta;

- Dupa cum spunea, este foarte usor de integrat intr-o baie moderna sau in oricare spatiu sanitar;

- Nu este un material greu, astfel ca montarea unei cazi din acril nu va produce alte probleme;

- Iar, pentru ca pretul este un alt factor care ne intereseaza, putem spune ca raportul calitate-pret este foarte bun, in cazul cazilor din acril.


Fonta este un material greu din care se pot realiza diverse produse, nu numai sanitare.

Cazile din fonta, in general, sunt destul de grele si nu sunt tocmai preferatele celor care isi doresc o cada in baie. Este posibil ca, in unele locuinte, pardoseala sa necesite o intarire pentru a putea sustine greutatea cazii. In caz contrar, pardoseala ar putea suferi deteriorari destul de grave.

O cada din fonta este realizata prin turnarea materialului intr-o matrita cu forma dorita, invelita apoi de un strat de email pentru a-i oferi un aspect mult mai elegant. Si acest tip de cada are cateva avantaje asemanatoare acrilului, insa confortul nu va fi acelasi.

Cat despre cazile realizate din fibra de sticla, putem spune ca nu prezinta atat de multa rezistenta precum cele din acril, de exemplu. Tocmai din acest motiv, cazile din fibra de sticla nu sunt atat de comune. Mai degraba, fibra de sticla este utilizata pentru intarirea materialului acrilic (dubla ranforsare). Aceasta combinatie a materialelor este destul de comuna si de apreciata de catre utilizatorii acestui tip de cazi.

b) Greutatea unei cazi freestanding

Greutatea cazii este destul de importanta atunci cand ne aflam in procesul de alegere a unui produs pe care il vom utiliza un timp indelungat. Aceasta ar putea afecta pardoseala sau chiar ar ingreuna montarea produsului.

Recomandam verificarea rezistentei pardoselii si verificarea greutatii produsului dorit, pentru a stii daca trebuie facute alte modificari in ceea ce priveste pardoseala sau daca trebuie sa ne orientam catre un produs mult mai usor.

c) Dimensiunea cazii freestanding

Spuneam anterior ca aceste cazi se gasesc intr-o gama foarte larga de modele, dimensiuni etc., astfel incat fiecare cada sa se potriveasca intr-un spatiu sanitar modern. Cand vine vorba despre dimensiune, ne referim atat la dimensiunea cazii, cat si la dimensiunea baii.

In cazul in care dimensiunea baii ne permite, putem alege orice cada care ne place, indiferent de dimensiune. Insa, in cazul in care avem de-a face cu o baie de dimensiuni reduse, trebuie sa cautam o anumita dimensiunea a cazii, dar si de locul in care aceasta va fi pozitionata.

Cada freestanding poate fi amplasata si langa perete, pentru a nu ocupa un spatiu esential in baie sau pentru a ne lovi de aceasta.

d) Designul cazii freestanding

Cazile freestanding sunt disponibile intr-un numar foarte mare de modele si culori si se pot integra cu usurinta in orice design, mai ales intr-unul modern.

Recomandam achizitionarea unei cazi freestanding in functie de preferinte, dar si in functie de paleta cromatica a intregului spatiu sanitar. 

*Apropo de paleta cromatica, vrem sa te anuntam ca tocmai am actualizat gama de cazi freestanding. Acum sunt disponibile pe site-ul nostru si cazi freestanding colorate in cele mai comune nuante: rosu, negru (cu finisaj mat sau lucios), bleu, gri, galben si chiar roz

Poti opta si pentru o cada freestanding colorata, pentru a-i adauga un plus de culoare baii tale, mai ales ca aceasta va reprezenta elementul central al spatiului tau sanitar.

Poti alege o cada freestanding ovala, rectangulara sau asimetrica, cu picioare sau fara, cu montaj la perete sau cu montaj liber.


3. Unde pozitionez cada freestanding?

Sa presupunem ca am urmat criteriile pentru alegerea cazii freestanding potrivite spatiului nostru sanitar. Acum ne intrebam unde o putem pozitiona.

Anterior spuneam ca, daca dispunem de spatiu suficient, putem monta cada freestanding in orice pozitie dorim noi, in functie de posibilitate, deoarece aceasta nu trebuie zidita sau incastrata in perete. Cu toate acestea, sunt disponibile si cazi freestanding speciale pentru montarea la perete. Forma acestora dicteaza, de obicei, locul si pozitia in care poate fi amplasata cada.

4. Alege bateria potrivita cazii freestanding!

Bateria potrivita unei cazi freestanding poate fi una freestanding, cu montaj pe pardoseala, ori una cu montaj direct pe cada. Aceasta se poate alege in functie de modelul cazii alese.

Intr-adevar, in cazul bateriilor freestanding trebuie sa pregatim instalatia, astfel incat racordurile de apa sa fie trase adecvat. Adica, instalatia unei baterii cu montaj in perete nu va fi aceeasi cu instalatia unei baterii cu montaj pe pardoseala.

Daca optam pentru o cada freestanding cu montaj la perete putem utiliza o baterie sanitara de perete, dar trebuie sa fim atenti la dimensiunea acesteia, deoarece apa trebuie sa ajunga in dreptul sifonului de scurgere al cazii, nu pe langa aceasta sau pe unul dintre peretii cazii.

5. Avantajele si dezavantajele unei cazi freestanding

Ca oricare alt produs, si cada freestanding prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Putem incepe cu avantajele, mai ales ca acestea ne atrag cel mai mult atunci cand dorim sa achizitionam un produs:

- Un prim avantaj semnificativ este reprezentat de pozitionarea cazii. Fiind o cada freestanding, aceasta poate fi pozitionata dupa bunul plac. Astfel, nu mai suntem conditionati de un singur mod de amplasare;

- Fata de cazile obisnuite, cele freestanding au diferite culori si forme, ceea ce poate ajuta la formarea unei personalitati moderne a baii;

- Poti alege materialul preferat;

- Instalarea este mult mai usoara si mai ieftina;

- Se poate muta in orice moment, dintr-o parte in alta a baii;

- Confortul sporit, oferit de forma si de materialul din care este realizata cada.


Iata si cateva dezavantaje ale acestui tip de cada:

- Nu beneficiezi de acel mic spatiu din coltul cazii, de care te poti folosi pentru a amplasa produsele dorite;

- Trebuie sa iei in calcul si lipsa dusului sau lipsa posibilitatii de a instala unul; insa, te poti orienta catre noile modele de cazi freestanding disponibile pe www.regata.ro care au para de dus.

- Alegerea bateriei potrivite poate fi un dezavantaj pentru unii dintre noi, insa nu aduce dezavantaje cazii freestanding propriu-zise;

- Nu te poti sprijini de un perete;

- Nu te poti bucura de acele suporturi de perete, pozitionate fix langa cada;

- Iar, pentru unii dintre noi, pretul poate fi un dezavantaj al acestui tip de cada, insa acesta reflecta calitatea, functionalitatea si chiar designul cazii, comparativ cu o cada simpla. 

6. Merita sa achizitionezi o cada freestanding?

Ei bine, daca esti adeptul noului sau adeptul unei bai moderne sau locuinte moderne, poti alege pentru acasa o cada freestanding.

Gandeste in detaliu designul baii tale, apoi gandeste-te la toate caracteristicile si aspectele pro si contra care tin de cada freestanding pe care doresti sa o achizitionezi.

Pune in balanta toate aspectele importante din punctul tau de vedere, dar si din punct de vedere tehnic, iar apoi alege pentru acasa produsul dorit.

Noi recomandam cu drag cazile freestanding, mai ales ca ocupa loc fruntas in tendintele de anul acesta, in ceea ce priveste amenajarea spatiului sanitar.

Iar, pentru ca tu sa alegi exact ceea ce ti se potriveste, tocmai ne-am actualizat gama de cazi freestanding cu noi modele de cazi colorate, in forme, dimensiuni si aspecte diferite.

Intra aici si descopera toate detaliile care fac aceste cazi freestanding sa fie interesante.