Tot ce trebuie sa stii despre gresia de exterior

De cele mai multe ori se intampla sa ne confruntam cu dilema alegerii produsului perfect pentru acasa. Aceasta situatie are loc atunci cand avem foarte multe optiuni, iar noi nu stim exact ce cautam.

Sa ne imaginam ca trecem prin procesul de amenajare a unui spatiu exterior, precum terasa, balconul, gradina sau garajul, iar noi suntem indecisi: sa alegem gresia de exterior ori alt tip de placaj pentru pardoseala, care sa schimbe cu totul aspectul respectivului loc? Care este raspunsul dilemei noastre?

Ei bine, in astfel de cazuri, ne putem consulta cu un expert sau ne putem documenta. Iar aici intervenim noi, cei care vrem sa te ajutam sa iei decizia potrivita pentru acasa, de care sa fii multumit foarte mult timp. Astfel, vrem sa iti prezentam anumite detalii, poate nestiute, despre gresiile de exterior.

Ce sunt gresiile de exterior?

Gresiile de exterior sunt acele placi ceramice care detin proprietati deosebite si care sunt menite amplasarii in zonele exterioare, fara sa existe vreun risc de spargere, crapare sau inghet. Aceste placi ceramice sunt portelanate, ceea ce inseamna ca detin diferite rezistente la factori de mediu, iar durata de viata a acestora este prelungita.

Mai exact, placile ceramice portelanate, destinate amplasarii la exterior, sunt realizate din portelan (un amestec de materii prime de inalta calitate), care sunt supuse mai multor procedee. Materialul de baza este supus coacerii la temperaturi foarte inalte, intre 1200 si 1400 de grade C. In acest timp placile devin mult mai dense, compacte si capata proprietati deosebite.

Pe langa acest procedeu, se adauga si imprimarea modelului pe suprafata placii ceramice. Aceasta imprimare se realizeaza prin intermediul unor tehnologii moderne, care ajuta la crearea unui aspect cat mai natural al placilor.

Nu inainte de finalizarea productiei unei astfel de placi, se aplica un strat de finisaj, care poate fi mat, lucios, semi-lucios sau super lucios.

Placile ceramice portelanate de exterior pe care le comercializam au grosimea de 2 cm si sunt foarte rezistente la trafic si la abraziune, fiind clasificate PEI IV, aproape cea mai rezistenta clasa de trafic. De asemenea, indicele antialunecare este R11, un indice foarte ridicat, care ne indica locul potrivit pentru amplasarea modelului de gresie ales. In cazul de fata, gresiile pot fi montate in locuri in care exista apa sau noroi, pe terasa, balcon alei sau in garaje.

Datorita intregului proces de realizare al placilor ceramice portelanate si a tratamentelor aplicate, acestea detin o serie de caracteristici:

  • Gradul de rezistenta la trafic este ridicat, PEI IV. Aceasta clasa este penultima din clasament si este perfecta pentru zonele in care traficul este normal;
  • Placile ceramice de exterior au un indice ridicat antialunecare ridicat– R11 (din maximul R13). Acest fapt inseamna ca gresia se poate amplasa in zone umede, in care riscul de alunecare este mare;
  • Datorita materialului din care sunt realizate si a intregului proces de realizare, aceste gresii de exterior sunt rezistente la apa, lichide, aburi si alti factori externi de mediu (ploaie, gheata, zapada, cicluri de inghet si dezghet etc). Gradul de absorbtie a apei este aproape nul;
  • Dupa cum spuneam, in timpul coacerii, placile devin mai dense si compacte, ceea ce inseamna ca detin o rezistenta crescuta la impact, zgarieturi (provocate de roti de scaun, animale de companie, jucarii sau alte obiecte), greutatea obiectelor, arsuri etc;
  • Culoarea si modelul placii ceramice nu se vor distruge in timp, datorita rezistentei la toate tipurile de lumina (naturala sau raze UV) si datorita rezistentei la diferite substante chimice, in concentratii mici sau mari, provenite din produsele de uz casnic;
  • De asemenea, stratul superior aplicat placilor ceramice tine la departare petele si nu le lasa sa patrunda in corpul gresiei;
  • Amintim faptul ca gresiile sunt realizate dintr-un material de inalta calitate, fara continut de plumb. Astfel, aceste gresii detin proprietati ignifuge si nu emana substantele mentionate. De asemenea, placile ceramice sunt antibacteriene si antialergice;
  • Un alt avantaj al gresiilor pentru exterior este reprezentat de curatarea si ingrijirea usoara, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ne facem griji cu privire la achizitionarea unor solutii de curatare speciale.

Un alt beneficiu al gresiilor portelanate pentru exterior din oferta noastra este reprezentata de rectificare. Rectificarea este un procedeu de corectie a formatului placii ceramice si nu influenteaza calitatea acesteia.

Acesta este un proces prin care fiecarei placi ceramice i se vor taia marginile, astfel incat muchiile sa fie drepte, iar colturile sa formeze un unghi de 90 de grade. Rectificarea a venit ca o evolutie in intreg procesul de realizare a gresiei si a faiantei, menita sa ofere un aspect final linar, fara defecte. In momentul in care placile sunt asezate una langa cealalta, iar intre acestea nu exista material in plus sau defecte, intreaga pardoseala va avea un aspect continuu, ca si cum ar fi un intreg. Cu toate acestea, poti alege sa montezi gresia fara distantieri ceramici sau cu distantieri ceramici, dar de dimensiuni mici.

 Nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la dilatarea termica. In cazul acestui tip de gresie (portelanata si rectificata, de exterior), dilatatia termica incepe de la peste 100 de grade C. Asa ca, nu trebuie sa ne facem griji cu privire la distrugerea gresiei pe timpul sezonului rece si nici in timpul sezonului cald, chiar daca temperaturile sunt negative sau sunt prea mari (+40 de grade C).

 Gresia de exterior a fost realizata cu atentie la fiecare detaliu, astfel incat aceasta sa nu sufere degradari din cauza factorilor de mediu extremi.


De ce trebuie sa tinem cont atunci cand alegem gresia de exterior?

In primul rand trebuie sa tinem cont de locul in care dorim sa amplasam gresia de exterior.

In functie de gradul de trafic sau procentul de umiditate din spatiul respectiv, ne vom indrepta atentia catre clasa PEI corespunzatoare nevoilor noastre si vom cauta acele modele cu un indice antialunecare ridicat, astfel incat sa nu existe pericol de derapaj, indiferent de sezon. Indicate sunt placile portelanate. Atentie: gama de placi portelanate este foarte larga, dar sunt doar anumite modele destinate exlusiv amplasarii la exterior! Tocmai de aceea, trebuie sa ai in vedere, in primul rand, spatiul pe care vrei sa-l decorezi cu placa ceramica.

Pentru gradini, garaje, terase deschise, zona piscinei sau alei va recomandam gresia din clasa PEI IV, cu indice R11. Iar, pentru zonele exterioare acoperite, puteti opta pentru gresie integranta clasei PEI IV, dar cu indice R10, deoarece pericolul de alunecare nu este atat de ridicat. Totodata, trebuie sa tinem cont de grosimea placii de gresie. In portofoliul REGATA poti gasi cu usurinta placi ceramice portelanate rectificate, cu grosimea cuprinsa intre 8 mm si 20 mm.

Apoi, ne putem orienta catre finisajul preferat, la culoarea si modelul gresiei, astfel incat sa se potriveasca cu restul elementelor din acel spatiu sau sa formeze un contrast. Putem alege o gresie in nuante deschise ori in nuante mai inchise, pentru a scoate in evidenta restul elementelor din locul respectiv.

Totodata, alaturi de modelul si culoarea dorite, ne putem orienta catre un model de gresie de dimensiuni mai mari, precum cele de 60 x 60 cm. O dimensiune mai mare placilor de gresie ofera, in primul rand, un aspect modern, iar apoi reduce timpul de montare. Aspectul de mozaic reinterpretat, format din placi ceramice de mici dimensiuni este demodat.

Tendintele moderne pun foarte mult accent pe dimensiunile mari, mai ales cand vine vorba despre gresie sau faianta. Intra aici si descopera gresia si faianta de dimensiuni mari pe care le comercializam.

Cum iti poti amenaja gradina cu ajutorul gresiei de exterior?

Ei bine, sunt foarte multe metode prin care iti poti crea un mic paradis cu ajutorul gresiilor de exterior. Cel mai simplu este acela care se bazeaza pe montarea gresiei pe toata suprafata gradinii, a terasei sau a garajului. Aici poti alege sa folosesti o singura nuanta, ori mai multe nuante, prin care sa delimitezi anumite spatii.

O alta idee ar fi sa-ti plachezi aleile din curte. In acest mod, vei putea pasi in siguranta oriunde prin gradina si vei avea parte de un spatiu amenajat intr-un mod deosebit.

Aleile pot fi placate in intregime cu gresie ori pot fi amenajate sub forma unor trepte apropiate.

De asemenea, poti placa in intregime podeaua garajului si chiar rampa de intrare in garaj, daca garajul tau este prevazut cu o astfel de rampa. Dupa cum spuneam, gresia de exterior detine multiple caracteristici, care o fac rezistenta la factorii externi, are un indice antialunecare ridicat si o clasa de abraziune inalta.


Cu ajutorul acestor gresii de exterior poti opta pentru delimitarea zonei de gratar, delimitarea terasei exterioare fata de restul gradinii, poti alege sa decorezi anumite elemente sau poti infrumuseta zona piscinei.

Ideile de design sunt multiple si pot fi adaptate in functie de posibilitati, preferinte si nevoi.

Noi recomandam alegerea acestui tip de placaj pentru zonele exterioare datorita rezistentei la diversi factori externi, aspectului final pe care il ofera, duratei lungi de viata si datorita costurilor de achizitie si montare.

La Regata gasesti o gama foarte larga de placi ceramice, in special placi ceramice portelanate si rectificate, potrivite pentru spatiile interioare si exterioare, de toate dimensiunile. Modelele sunt diverse, iar paleta cromatica este foarte larga, acoperind toate nuantele. Astfel, iti va fi mult mai usor sa gasesti exact ceea ce cauti si ceea ce se potriveste casei tale.

Alege pentru gradina ta placile ceramice de exterior, iar pentru acasa alege Regata!