Cum sa amenajezi camera copilului: sfaturi si idei

Ziua internationala a copilului este sarbatorita pe data de 1 iunie, in fiecare an. In aceasta zi, copiii se bucura de mai multa atentie din partea adultilor si a membrilor familiei, iar gandul lor este la joaca. Aceasta zi le este dedicata lor – copiilor.

Cu toate ca 1 iunie este o zi dedicata micutilor, nu trebuie sa facem abstractie de atentia pe care trebuie sa le-o acordam pe intreg parcursul anului. Camera acestora trebuie sa fie amenajata conform varstei, iar in restul casei trebuie sa existe elemente dedicate lor.

In acest articol iti oferim cateva idei de produse pentru copii care vor schimba radical casa, dar si starea de spirit a micutilor. Gama de produse este variata, incepand cu pardoseala pentru copii, obiecte sanitare adecvate, pana la vopseaua lavabila aleasa corect.

Sa incepem cu pardoseala, suprafata adorata de cei mici. Pana incep sa mearga, prichindeii merg de-a busilea prin toata casa. Iar, cand incep sa creasca vor fi atrasi de jucariile de plastic si de toate obiectele colorate si interesante pentru ei. Cu siguranta, vor fi momente in care copiii vor arunca cu obiecte prin care, astfel ca pardoseala este supusa zgarieturilor, petelor, sau altfel spus, este supusa degradarii timpurii.

Recomandarea noastra pentru camera copiilor sau pentru intreaga casa este parchetul laminat Vintage, care aduce o nota personalizata incaperilor, datorita desenelor prezente pe placile de parchet. Acest model de parchet laminat nu doar ca o sa incante copiii, dar va rezista o perioada indelungata tuturor zgarieturilor si petelor care ar putea ajunge pe pardoseala.

Ce caracteristici trebuie sa aiba pardoseala perfecta pentru camera celor mici?

Trebuie sa detina rezistenta crescuta la uzura, zgarieturi, pete si alti factori care ar putea duce la degradarea timpurie.

Trebuie sa fie compatibil cu sistemele de incalzire in pardoseala si cu cele radiante. Dupa cum spuneam, copiii stau in mare parte pe jos, deci ai pute opta pentru un sistem de incalzire in pardoseala sau pentru un plus de izolare termica sub pardoseala.

De asemenea, acesta trebuie sa fie rezistent la apa sau la alte lichide. Micutii pot varsa diferite alimente sau bauturi pe pardoseala (supa, apa, lapte etc).

Iar, un alt criteriu important, mai ales pentru parinti, este reprezentat de usurinta de intretinere si curatare. Parchetul trebuie sa se intretina usor si, in caz de degradare al placilor de parchet, acestea sa poata fi inlocuite usor si rapid.

Iar, pe langa toate aceste caracteristici importante, nu uita ca parchetul laminat trebuie sa asigure si o izolatie fonica adecvata. Micutii pot alerga prin casa toata ziua si pot deranja catusi de putin vecinii (in cazul in care locuiesti in apartament). Iar, o alta recomandare este aceea de a alege din timp izolatia sau folia pentru parchet adecvata camerei copilului.

Nici peretii nu scapa neobservati de micuti. Cu cat sunt mai mari peretii, cu atat suprafata lor de desenat este mai mare. Cel mai bine ar fi sa alegi o vopsea lavabila care se curata usor, astfel incat sa nu fii nevoit sa renovezi camera lunar sau o data la 6 luni. Ba chiar poti alege si o vopsea lavabila anti-mucegai, pentru prevenirea bacteriilor si a mucegaiului care ar putea aparea in casa sau fix in camera copiilor. De la aceasta ciuperca, cei mici pot avea probleme respiratorii si chiar pot dezvolta boli crunte.

Insa, daca vrei sa optezi pentru o camera colorata, poti alege o nuanta de roz deschis pentru fete si verde sau albastru pentru baieti, dar nueste o regula.

Culorile pot influenta foarte mult starea copiilor, mai ales cand acestia incep sa aiba foarte multa energie si sa se joace toata ziua, fara sa oboseasca.

Culoarea verde este vazuta drept o culoare care relaxeaza si are un efectiv psihologic pozitiv asupra acestuia. Cat despre albastru, putem spune ca este o culoare calmanta, care determina copilul sa fie mai concentrat la activitatea sa (teme, jocuri tip puzzle etc.).

Legat de amenajarea interioara a camerei copilului, nu uita ca si alegerea usilor de interior reprezinta un pas foarte important. Usa de interior poate fi plina sau cu geam. Astfel, ca este recomandat sa optezi pentru o usa cu geam, pentru a permite luminii sa treaca dintr-o incapere in alta. Geamul nu trebuie sa fie foarte mare, ci de dimensiuni medii.

Ti s-a intamplat ca unele produse sa ajunga pe tavan, desi nu trebuia? O varianta care te-ar putea salva de stresul curatarii tavanului de petele de mancare ar fi alegerea si montarea unui tavan fals. Placile de tavan fals se pot curata mult mai rapid si usor decat tavanul in sine. Costurile nu sunt mari, iar in caz de degradare a placilor, acestea se pot inlocui fara probleme.

Nu uita de baie! Baia este importanta pentru dezvoltarea micutilor si pentru procesul de dezvoltare al acestora.

Baia trebuie sa cuprinda si produse dedicate lor, precum un vas WC pentru copii, care este de dimensiuni mai mici si a carui forma ii va ajuta pe micuti sa aiba o postura corecta in timpul utilizarii produsului sau un capac WC simplu sau adaptor pentru copii.

La fel se intampla si in cazul utilizarii lavoarului. Poti alege un lavoar cu piedestal la un nivel mai apropiat de podea ori un set mobilier de baie mai mic, astfel incat copii sa ajunga totusi sa se spele pe maini si sa-si poata face rutina de ingrijire aferenta varstei lor.

O posibila dilema in amenajarea baii pentru copii este reprezenta de alegerea perfecta a produsului de baie: cada, cabina de dus sau paravan walk-in? Ei bine, cada poate fi vazuta de copii drept o piscina in care se pot balaci ore in sir. Cabina sau paravanul le limteaza aceasta bucurie, deoarece este un spatiu mai inchis si mai redus fata de o cada obisnuita. Cu toate acestea, alegerea ramane la latitudinea parintilor sau bunicilor.

In restul casei poti alege gresie si faianta in nuante deschise sau in nuantele preferate ale copiilor. Cu siguranta, acestia se vor simti importanti si vor fi mult mai bucurosi sa vada ca parintii tin cont de alegerile lor si de preferintele acestora.

Nu trebuie sa eziti sa achizitionezi produse pentru copii, deoarece gandul ca acestia cresc rapid este prezent. Produsele pot fi utilizate foarte multi ani de la achizitionare si chiar sunt utile pentru ei.

Acorda-le micutilor atentie sporita si sarbatoreste-i in fiecare zi, nu doar de 1 iunie! In plus, alege Regata pentru camera copiilor si da frau liber imaginatiei in amenajarea camerei acestora!

De 1 iunie, echipa Regata ureaza „la multi ani tuturor copiilor!”.