pavaj, pavele

Ce sunt pavajele?

Pavajul este o imbracaminte rutiera alcatuita din materiale in forma de blocuri, asezate pe fundatia, pregatita in prealabil, a unui drum sau a unei curti.

Acestea sunt de diferite grosimi, modele, texturi si materiale. In functie de material si de grosimea acestora, ele au diferite domenii de utilizare:

  • Pavelele cu dimensiunea mai mica de 60 mm sunt potrivite pentru traficul pietonal (trotuare, alei, curti, parcuri, terase etc.);
  • Pavelele de 60 mm sunt perfecte pentru traficul auto usor, cat si in zonele pietonale (piete, curti, terase, trotuare etc.);
  • Cele care au dimensiunea de minim 80 mm sunt destinate utilizarii in spatiile cu trafic greu, redus sau intens, cu acces auto, drumuri secundare, parcari, benzinarii, platforme industriale.

Dupa cum spuneam, pavelele sunt din materiale diferite, iar utilizarea lor difera in functie de compozitia din care sunt facute. Astfel, putem deosebi:

Pavelele din piatra

Acestea sunt mai grele, insa durabile. Piatra poate fi taiata si amestecata cu ciment, ceea ce va oferi un aspect rustic intregii suprafete acoperite.

Pavelele din beton

Acestea sunt de mai multe tipuri. Unele permit si decorarea cu verdeata pentru crearea unui aspect natural. Aici putem deosebi:

- pavelele tip grila sunt prefabricate, se monteaza usor si rapid, rezista la presiune si la contactul cu anumite chimicale. De asemenea, retetele utilizate de producatori sporesc proprietatile mecanice ale pavelelor, acestea devenind mai rezistente.

- dalele din beton: acestea sunt perfecte pentru curti si gradini. De obicei, acestea au forma patrata si dimensiuni mai mari decat pavelele obisnuite. Totodata, marimea acestora difera si in functie de producator.

- pavelele din beton monolit sunt cele mai versatile. Acestea se toarna pe suprafata care urmeaza sa fie pavata. Pavajele create in acest mod pot fi amprentate cu diferite modele pentru a personaliza suprafata.

Betonul monolit se refera la acel tip de beton realizat dintr-o singura bucata, fara intreruperi. Astfel, toata suprafata este mai robusta, mai rezistenta si mai eleganta.

Datorita metodei de realizare (prin turnare) suprafata este mai usor de modelat.

Inainte de pavarea cu acest tip de beton este recomandata consultarea unui specialist pentru proiectarea si alegerea materialului.

pavaj, pvaj civic,pavaj regata, pavele regata, pavaj targoviste, pavaj dambovita, elis pavaje, pavaje leroy merlin, pavele, pavele ieftine, pavaj curte, pavaj dedeman, pavaj 3d,pavaj semmerlock,pavaj piatra naturala, pavaj dambovita

La ce se folosesc pavajele?

Pavelele iti ofera posibilitatea de a-ti aranja si amenaja curtea asa cum doresti. Diversitatea modelelor, texturilor, marimilor, dar si rezistenta si utilitatea pavelelor te vor face sa le indragesti, astfel incat vei „jongla” cu diferite modele si culori.

Daca voiai sa-ti asfaltezi in curte sau sa folosesti pietre decorative in toata curtea, mai gandeste-te. Pavatul iti ofera un plus de eleganta si reprezinta o investitie de durata.

Avantajele pavelelor

Pavelele pot fi asociate cu mici piese de puzzle. Montate una langa cealalta, vor forma un intreg si vor oferi un aspect placut intregii gradini. Iata alte cateva avantaje ale acestora:

- Rezistenta crescuta la factorii de mediu si la trafic;

- Rosturile dintre ele ajuta la buna aerisire a solului, dar si la drenarea mai buna a apei de ploaie;

- In cazul unor reparatii, acestea vor fi mai usor de inlocuit sau de demontat. De asemenea, nici costurile nu vor fi ridicate;

- Ofera un plus de eleganta si utilitate atat in mediile rezidentiale, cat si in mediile industriale;

- Modelele se pot combina, fara sa se creeze un aspect inestetic;

- O curte pavata va fi intotdeauna mai frumoasa decat o curte plina de iarba si pietre;

- Pavelele se vor asorta perfect si cu iarba naturala sau gazonul;

- Acestea sunt versatile si durabile.

Cateva dezavantaje sunt reprezentate de erodarea si decolorarea pavelelor in timp.

- Erodarea: Daca nu este intretinut corespunzator, pavajul poate eroda, adica se poate macina in timp, mai ales in colturi si pe margini. Piesele pot crapa, iar intreaga suprafata pavata poate fi in pericol.

- Decolorarea: Pigmentii folositi in timpul productiei pentru colorare, se pot estompa in timp. Astfel, culoarea poate pierde din intensitate, lasand in urma un aspect usor invechit. Din fericire, acest lucru se intampla la 10-15 ani de la fabricarea pavelelor.


Este importanta dimensiunea pavelelor? Dar culoarea acestora?

Dimensiunea pavelelor nu influenteaza calitatea acestora, insa modifica putin aspectul suprafetei pe care vor fi montate.

Chiar si modelul pavelelor este destul de important. Modelul acestora poate fi ales dupa formele casei sau a elementelor din intreaga curte: daca se observa forme curbate, poti opta pentru modele rotunde sau ovale, dar daca locuinta ta are forme drepte, iar elementele din curte o completeaza, atunci poti alege pavelele patrate sau dreptunghiulare. Cu cele din urma se poate lucra mai usor.

Cat despre culoare putem spune ca si ea este destul de importanta. In momentul in care alegem pavelele pentru curte, cu siguranta ne vom orienta spre preferintele noastre si vom incerca sa asortam culoarea pavelelor cu tencuiala decorativa a casei. Insa, putem indrazni sa combinam culorile, in loc sa creem o monotonie cromatica. Cei care au casa in nuante neutre, crem sau bej, pot folosi pavele de orice culoare.

Iata o idee care te va ajuta sa obtii un efect estetic deosebit: incearca sa creezi zone interesante, prin combinarea a cel putin doua modele. Poti combina si gazonul cu pavelele, astfel incat acel loc sa devina atractia principala a gradinii tale.

Merita sa-ti pavezi curtea?

Daca analizam avantajele si dezavantajele utilizarii pavelelor, vom afla ca acestea aduc doar beneficii: curtea va arata mai ingrijita, accentul va cadea pe portiunile special amenajate cu gazon, intretinerea pavelelor se poate face mai rar, doar cu apa, fara substante chimice, iar totul reprezinta o investitie pe termen lung.

Daca totusi vrei o schimbare vizibila si de durata in curtea ta, alege sa pavezi intreaga suprafata. Gama variata de modele, forme si culori ale pavelelor iti va oferi sansa sa gasesti exact ceea ce cauti si ceea ce se potriveste stilului casei tale.

Va punem la dispozitie o gama variata de pavaje pentru curte, pentru a crea acea oaza de relaxare dorita in propria gradina.

 Alege Regata pentru Acasa!