Gresia portelanata rectificata de 2 cm - Solutia perfecta pentru exterior!

Gresia are un trecut foarte complex, care dateaza din timpuri vechi, inca de cand s-a descoperit argila. Treptat, procesul de realizare al acesteia a evoluat, incepand cu materiile prime utilizate si pana la aspectul final. In prezent, placile ceramice se aleg in functie de locul in care dorim sa le montam, de aspect, design si in functie de caracteristicile pe le acestea le detin.

In ultimii ani, gresia portelanata a devenit foarte populara atat pentru amenajarea spatiilor interioare, cat si pentru cele exterioare. Astfel ca, de data aceasta punem accentul pe gresiile special create pentru exterior – cele cu grosimea de 2 cm (20 mm).

Ce sunt gresiile de 2 cm?

Desigur, inca din denumire ne putem da seama ca este vorba despre un tip de pardoseala creata special pentru amplasarea in spatiile exterioare, precum balcon, terasa, alei, poteci, trotuare, spatii comerciale exterioare etc.

Gresiile pentru exterior din gama noastra au 20 mm grosime si o multitudine de caracteristici interesante. Acestea sunt realizate din materii prime de calitate superioara, portelanate si rectificate, care au rezistenta crescuta la impact mecanic si punctual, zgarieturi, temperature scazute sau ridicate, inghet sau dezghet, apa sau alte lichide, substante chimice, soare, raze UV si multi alti factori de mediu care ar putea degrada placile de gresie sau suprafata acestora.

Acest tip de gresie trece printr-un intreg proces de realizare special, intrucat grosimea placilor este mai mare decat cea a placilor de interior, materialul este mult mai rezistent, iar placa ceramica trebuie aiba o textura antiderapanta, cu un indice ridicat.

De ce sa alegi gresiile de 2 cm grosime?

Gresia este este un tip de pardoseala modern, care schimba cu totul aspectul unei incaperi sau al unui spatiu, fie interior, fie exterior.

De foarte multe ori ne-am fi dorit sa folosim gresia si in exterior, datorita aspectului deosebit pe care il are, insa cateva caracteristici ne-au dat inapoi de la aceasta decizie, mai ales ca este vorba despre o placa ceramica. Insa, acum, nu mai este nevoie sa ne facem griji pentru rezistenta gresiei. Gresia de 2 cm din gama noastra a fost realizata special pentru a rezista socurilor, impactului, greutatii, traficului intens si multor factori agresivi (chiar si substante chimice).

Ca sa nu lungim descrierea acestor gresii, vom enumera cateva motive pentru care merita sa alegi gresia de exterior cu grosimea de 2 cm:

  • Este o gresie de exterior portelanata

Placile ceramice portelanate sunt realizate din mterii prime de inalta calitate (portelan) si detin caracteristici deosebite si multiple rezistente la diversi factori. In procesul de coacere, placile sunt supuse unor temperaturi intre 1200 si 1400 de grade C, iar in urma acestui proces, placile devin mai dense si compacte, astfel incat rezistenta va creste semnificativ.

De asemenea, placile portelanate sunt rezistente la diversi factori de mediu precum: zgarieturi (cauzate de roti de scaun, diverse obiecte, sau de animalele de companie), impact, temperaturi ridicate sau scazute, cicluri de inghet si dezghet, lichide, sisteme de incalzire radiante, pete, soare sau raze UV.

In cazul acestui tip de gresie, care a fost realizat special pentru montarea in zonele exterioare, s-au aplicat multiple tratamente ale placii ceramice, astfel incat aceasta sa fie mult mai rezistenta la impact mecanic sau punctual, la socuri termice (inghet, dezghet sau temperaturi foarte ridicate), soare, raze UV, pete, zgarieturi, substante chimice, agenti chimci, scrum de tigara, apa sau vapori etc.

  • Rectificarea – un plus de eleganta si frumusete

Rectificarea este un proces prin intermediul caruia placile ceramice sufera modificari la nivelul marginilor, ceea ce inseamna ca muchiile vor fi drepte, iar colturile vor forma un unghi de 90 de grade.

Acest procedeu de rectificare nu influenteaza calitatea gresiei, ci ii aduce o imbunatatire la nivel estetic. Astfel, datorita acestui proces de rectificare, putem alege sa montam gresia fara ajutorul unor distantieri ceramici. Insa, daca se doreste, se pot folosi si distantieri de mici dimensiuni, astfel incat aspectul sa ramana unul continuu, ca si cum pardoseala ar fi formata dintr-o singura placa ceramica.

Placile de gresie cu grosimea de 2 cm se pot monta si sub forma unor trepte independente, pe alei. Datorita rectificarii, aspectul va fi unul mult mai estetic, decat cel pe care l-ar oferi o placa nerectificata, ale carei margini n-ar fi perfect drepte.

  • Montajul

Montajul se realizeaza foarte usor, mai ales ca acest tip de gresie este rectificat, ceea ce permite montarea placilor fara utilizarea distantierilor ceramici. In plus, aceste placi ceramice se pot amplasa in zonele in care suprafetele sunt neregulate, nu tocmai plane, pe suporturi speciale sau direct pe sol, iarba ori pietris.

Astfel, putem spune ca placile ceramice de exterior, de 2 cm, se pot monta intr-un mod traditional, in care se apeleaza la adeziv, iar placile sunt pozitionate una langa cealalta (la fel ca in spatiile interioare) ori se poate opta pentru varianta `uscata` (fara adeziv, pe sol sau pietris). Acest lucru inseamna ca placa ceramica se poate monta pe diverse suprafete, fara adeziv de fixare, si chiar poate acoperi cabluri (precum cele de la sistemele de iluminat). De asemenea, acest tip de montaj permite inlocuirea sau verificarea rapida a placii de gresie. Astfel, in cazul in care doresti sa verifici gresia sau cablul de sub aceasta, o poti face doar radicand placa ceramica.


Apropo de montaj, gresia de 2 cm grosime este perfecta pentru montare si in zonele inclinate sau in zonele care au nevoie de corectari ale planului. Astfel, acest model de gresie se poate monta in curte sau gradina, pe terasa sau veranda, in spatiul domestic, comercial sau industrial, in curtea institutiilor, garaje, zone publice exterioare (in aer liber), in zona piscinei, pe scari sau trepte exterioare, pe alei si cai de acces, in SPA-uri si in orice zona in care circulatia este intensa, iar riscul de alunecare este mare. Inainte de montajul propriu-zis, ia in calcul si posibilitatea alunecarii de teren, a cutremurelor sau a altor conditii meteorologice si naturale extreme, care pot afecta pardoseala.

In cazul in care doresti sa montezi gresia intr-o zona in care este necesara o scurgere de apa, asigura-te, mai intai, ca acea scurgere este functionala. Gresia nu absoarbe deloc apa astfel ca lichidul aflat pe suprafata placii va ramane pana la evaporare sau pana la eliminarea acestuia.

De asemenea, recomandam apelarea la un specialist sau meserias in domeniu, in cazul in care nu ai experienta cu acest tip de placi ceramice sau cu placile ceramice, in general, astfel incat montarea sa fie realizata cu atentie si intr-un mod adecvat.

  • Clasa de uzura – PEI

Acest indice este foarte important, mai ales atunci cand vine vorba despre gresiile de exterior sau despre montarea lor in locurile cu circulatie intensa. Placile ceramice pe care noi le comercializam fac parte din clasa PEI III si PEI IV, din maximul PEI V.

Clasa PEI I ofera posibilitatea montarii gresiei in spatiul domestic, in care circulatia este normala, nu intensa, iar clasa PEI V ofera posibilitatea montarii gresiei in spatiile circulate intens, precum mall-uri, banci, supermarketuri etc.

Clasa de uzura sau trafic - PEI se stabileste tot in urma unor teste realizate de specialisti, in care se pune accentul pe gradul de rezistenta a placilor de gresie sub actiunea unor factori in miscare, pe suprafata acestora. In acest proces se foloseste un dispozitiv cu role abrazive care efectueaza un anumit numar de rotatii pe suprafata placii ceramice. Acest indice arata si locul in care se poate monta gresia, incepand cu zonele domestice si pana la zone comerciale cu trafic mediu.

  • Indicele antialunecare – R

Indicele antialunecare este stabilit in urma mai multor testari efectuate de catre specialistii din domeniu. Aceste testari constau in verificarea gradului de alunecare a persoanelor, atat fara incaltaminte, cat si cu aceasta, intr-un mediu umed, alunecos, inghetat etc. Gresiile de 2 cm pe care le comercializam detin un indice ridicat – R11, din maximul R13 (destinat exclusiv laboratoarelor alimentare si zonelor de procesare alimentara, in care se folosesc cantitati mari de grasimi).


Alte propietati

Fiind gresie destinata montajului in zone exterioare, acest tip de placa ceramica detine foarte multe propietati si rezistenta crescuta impotriva factorilor extremi de mediu. Astfel, putem spune ca modelele de gresie de 2 cm pe care noi le comercializam sunt rezistente la zgarieturi provocate de diverse obiecte sau animale de companie, impact punctual sau mecanic, rupere, greutate, socuri termice (temperature inalte sau scazute, inghet sau dezghet), pete, scrum de tigara, apa sau orice lichid (gresia este hidrofoba, iar lichidul ramane pe suprafata placii pana la indepartare), substante chimice sau de curatare, agenti chimici, soare, raze UV, aburi/vapori si, de asemenea, gresia rezista si la grindina, zapada sau ploaie.

Sa nu uitam ca vorbim despre o placa ceramica, deci despre o pardoseala rezistenta la foc (ignifuga), antialergica, antimucegai, antibacteriana si impermeabila.

Ce este si mai interesant la gresia de 2 cm grosime este rezistenta la pete si rezistenta culorii acesteia in timp. Astfel, ne putem bucura foarte mult timp de aceeasi nuanta vie, deoarece gresia nu se decoloreaza in timp si nici nu se pateaza.

Totodata, trebuie sa mentionam ca aceste placi ceramice de exterior sunt speciale datorita posibilitatii de verificare a fiecarei placi in parte in cazul in care optezi pentru montajul uscat, dar si datorita posibilitatii de refolosire.

  • Curatarea gresiei de exterior

Gresia de exterior este foarte predispusa murdariei. Insa, pentru modelele din gama noastra nu trebuie sa iti faci griji in privinta curatarii.

Mai intai de toate trebuie sa indepartam murdaria, praful sau orice altceva care se afla pe suprafata gresiei, iar apoi putem folosi un simplu jet de apa sau o solutie de curatare pentru pardoseala. Procesul de curatare nu dureaza mult, mai ales ca gresia este rezistenta la murdarie si la pete.

Daca doresti sa renovezi un spatiu exterior, terasa, gradina, garaj sau chiar o parcare, poti opta pentru acest tip de gresie, cu grosime de 2 cm. Gama este variata, astfel ca poti alege modelul si culoarea care se potriveste proiectului tau.

Noi recomandam cu incredere apelarea la acest tip de pardoseala, fiind unul modern, rezistent si estetic. In plus, poti obtine o continuitate in design prin asortarea gresiei de exterior cu pardoseala din interior.

Ia in calcul cea mai buna varianta pentru proiectul tau! Alege gresia de exterior pentru curtea ta si nu numai! Alege Regata pentru acasa!