Gresia portelanata rectificata. Avantajele si montarea gresiei rectificate

Gresia rectificata

In principiu, in majoritatea magazinelor de profil putem gasi doua tipuri de placi ceramice care arata similar, insa un tip de gresie este rectificata, iar celalalt, nu. In acest articol iti vom explica detaliat ce inseamna o gresie rectificata si cat de importanta este aceasta in amenajarea locuintei.

Principalul avantaj al gresiilor rectificate este ca acestea pot fi montate fara a se mai folosi distantieri ceramici;  datorita procesului de producere al gresiilor rectificate, care consta in taierea marginilor placilor ceramice astfel incat acestea sa formeze un unghi de 90 de grade.

Procesul de rectificare al gresiei se realizeaza dupa arderea gresiei, astfel ca grosimea placilor ceramice rectificate nu va fi afectata.

Mai exact, rectificarea reprezinta un procedeu de finisare a placilor ceramice care presupune taierea marginilor placilor si se realizeaza cu masini special cu disc diamantat. Rectificarea este o parte importanta a procesului de productie a placilor ceramice rectificate; care se realizeaza dupa ce gresiile sunt scoare din cuptorul de coacere.

Un alt avantaj al placilor ceramice rectificate il reprezenta aspectul vizual avand in vedere ca placile rectificate pot fi montate cu o distanta minima intre ele, se creeaza un aspect visual compact al intregii pardoseli.

 


Gresia portelanata

Avantajele acestui tip de placa ceramica sunt multiple.

1. Gresia portelanata, spre deosebire de gresia glazurata, este colorata in intregime, fiind turnata din acelasi material. Gresia portelanata are textura obtinuta prin presare, astfel ca o data cu trecerea timpului, gresia nu va se va decolora.

2. Gresia portelanata poate fi monatata la exterior: pe balcon, terase sau pe scarile de la intrarea in casa.

3. Principalul avantaj al gresiei portelanate il reprezinta rezistenta foarte buna in fata substantelor chimice de curare, iar in cazurile de accidentare, imperfectiunile vor fi mai putin evidente, comparative cu placile ceramice glazurate. Acesta este unul din motivul pentru care majoritatea clientilor opteaza pentru folosirea gresiilor portelanate si la interior, atat pentru baie cat si pentru alte incaperi, unde folosesc gresie portelanata tip parchet.

4. Gresiile portelanate rezista foarte bine la ciclurile repetate de inghet-dezghet. Datorita acestei carcteristici, gresiile portelanate sunt ideale pentru amplasarea la exterior.

 

Montarea gresiei rectificate

Marginile gresiilor si faiantelor rectificate nu sunt curbate in jos, ci sunt taiate drept, la un unghi de 90 de grade. Pastrarea unor rosturi minime la montarea gresiei rectificate de 1 mm ajuta la prevenirea aparitei fisurilor placilor ceramcie.

Specialistii recomanda sa amplasati placile intregi in zonele in care vizibilitatea acestora este marita. Astfel spus, este recomandat sa incepem placarea cu gresie a unei camera incepand dintr-un colt, avand grija, ca daca va fi cazul, placile taiate sa fie “ascunse” sub piesele de mobilier.

Se trece apoi la aplicarea amorsei si a adezivului de gresie, folosinf o gletiera zimtata. Reglajele pentru nivelul gresiei se vor face cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, nu se folosesc distantieri ceramici, dar va trebui sa lasat un rost minim de 1-1.5 mm intre placile de gresie, pentru chitul de rosturi.

Alegerea culorii pentru chitul de rosturi este foarte importanta, va recomandam sa alegeti un chit de rosturi cu o culoare care sa se potriveasca cu gresia sau faianta pe care urmeaza sa o montati.

Dupa ce adezivul pentru gresie s-a intarit, ( specialistii recomanda sa treaca minimum 24 de ore dupa aplicarea gresiei), se poate trece la aplicarea chitului de rosturi, pentru a acoperi acele spatii mici lasate intentionat intre placile de gresie.

 

Gresia antialunecare

Majoritatea celor care renoveaza sau isi amenajeaza casa opteaza pentru o gresie antialunecare, mai ales in incaperile in care riscul de alunecarea sau de accidentare este marit, cum ar fi baia sau bucataria.

Gresiile antialunecare sunt diferite de gresiile obisnuite prin faptul ca au fost tratate pentru o mai buna aderenta. O mai buna aderenta va reduce riscul de alunecare in incaperile unde acest tip de gresie va fi instalat. Stratul de abraziune prezent la suprafata gresiilor antialunecare poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale rugoase, pentru o mai buna aderenta.

Gresiile antialunecare sunt recomandate, cu precadere, pentru baie si bucatarie, dar pot fi amplasate si pe portiuni mai des circulate pentru a evita riscul alunecarilor, cum ar fi holul. 

Acest tip de gresie este recomandat si pentru amplasare la exterior, spre exemplu pe terasa, balcon sau in apropierea piscinei. De asemenea, recomandam folosirea acestui tip de gresie si pentru zonele in care ploua des sau sunt expuse intemperiilor: spre exemplu, aleea din curtea casei.