8 trenduri noi in materie de gresie si faianta

Incepand cu decorarea podelei si a peretilor, si pana la decorarea blatului din bucatarie sau a diferitelor suprafete din interiorul sau exteriorul casei, gresia si faianta vor fi intotdeauna piesele de rezistenta atunci cand vine vorba despre aspectul unui spatiu domestic, comercial sau chiar industrial.

Diferitele texturi, modele, forme, dimensiuni sau culori pe care le au gresiile si faiantele fac ca acestea sa fie foarte cautate in procesul de amenajare interioara sau exterioara a casei. Pardoseala este primul element dintr-o incapere care ne atrage privirea inca de la intrare, astfel ca, impreuna cu faianta, ii poti oferi din start un aspect estetic deosebit casei tale.

De la an la an, tendintele in materie de design interior se schimba, astfel ca daca te afli in debutul unei renovari sau a unei amenajari interioare, poti tine cont de urmatoarele idei de design, care vizeaza modelele de gresie si faianta in trend anul acesta:

1. Modele pe verticala

Poti alege sa montezi faianta sau chiar si gresia pe verticala. Adica, in functie de design poti forma modelul in inaltime, nu pe lungimea peretelui. Aceasta solutie poate fi adoptata de cei care nu se bucura de incaperi inalte sau de cei care vor sa creeze un perete accent, cu aspect strict decorativ.

Placile amplasate pe verticala iti vor da senzatia ca te afli intr-o incapere inalta si spatioasa. Ori, dupa cum am mentionat, poti alege sa creezi un perete accent in zona vasului WC, a mobilierului sau chiar a dusului.

Poti alege pentru acasa gresie sau faianta decorative, ori colectii in care jocul de nuante este prezent. Astfel, poti creea si un contrast in intreg spatiul, pe aceeasi linie cromatica.


2. Cu cat placile sunt mai mari, cu atat aspectul devine deosebit

Deja este cunoscut faptul ca gresia si faianta de dimensiuni mari sau chiar impresionante reprezinta cea mai buna alegere indiferent de spatiul care urmeaza sa fie amenajat. Inainte, gresia si faianta de mici dimensiuni erau cele mai cautate, datorita efectului de marire pe care il ofereau. Insa, in ultimii ani, tendintele s-au schimbat radical.

Daca vrei sa inlocuiesti vechea pardoseala sau vechiul model de faianta din casa, din diferite motive, iti recomandam sa pui accentul pe placi de mari dimensiuni. De asemenea, daca esti adeptul modelelor noi si urmaresti tendintele de design interior, poti alege dintre noile modele de gresie, de 60 x 60 cm, din gama foarte variata de gresii 60 x 120 cm sau chiar gresiile de dimensiuni impresionante, de 120 x 240 cm. Iar, daca vrei sa optezi si pentru faianta de mari dimensiuni, iti recomandam gama de faiante, de 40 x 120 cm.

Trebuie mentionat faptul ca gresiile si faiantele de mari dimensiuni sunt portelanate sau vitrificate, astfel incat rezistenta lor sa fie crescuta, atat la zgarieturi si circulatie intensa, cat si la pete, temperaturi scazute (inghet), substante chimice si alti factori de mediu care ar putea provoca deteriorarea sau degradarea timpurie a placilor. De asemenea, designerii de amenajari interioare din Italia marturisesc ca gresiile de mari dimensiuni (120 x 240 cm) reprezinta un ideal al frumusetii si le recomanda cu toata increderea celor care vor sa faca o schimbare majora in locuinta lor. Daca te-am facut curios cu privire la frumusetea placilor de gresie si faianta de mari dimensiuni, iti recomandam sa parcurgi un alt articol realizat de noi, dedicat acestora.

Avantajele placilor ceramice (mai exact ale gresiilor de 120 x 240 cm) sunt foarte numeroase, incepand cu aspectul spectaculos pe care il ofera si pana la montajul placilor. Dupa cum spuneam, designerii din intreaga lume au devenit fanii acestor placi ceramice, mai ales ca exprima eleganta, rafinament, lux, ilustreaza stilul modern – contemporan si pot fi montate oriunde, atat intr-o locuinta, cat si intr-un birou. 


3. Anul acesta piatra naturala ocupa un loc special in tendintele designului interior

In aceasta categorie putem integra gresiile cu aspect terazzo, cu aspect de marmura sau cu aspect de beton.

Cu ajutorul acestui tip de gresii iti poti amenaja baia sau chiar terasa in intregime, conturand astfel un stil clasic – modern. Aspectul terazzo se refera la combinatia unor pietre mai mari cu pietre mai mici, de culoare gri sau chiar in diverse culori. In functie de model, poti alege sa decorezi unul sau doi pereti pentru a scoate in evidenta zona de dus sau o anumita zona din baie sau din alta incapere.

Gresia cu aspect de marmura sau chiar marmura, in general, este considerata o piatra de lux, prin aspectul deosebit pe care il are si prin senzatia de extravaganta pe care o emana. Gama gresiilor cu acest aspect este foarte variata si detine atat gresii in culori deschise, cat si in culori inchise. De-a lungul anilor, acest tip de gresie si-a mentinut locul in tendintele amenajarilor interioare, astfel ca si in 2023 acestea sunt la moda. De asemenea, gresia cu aspect de marmura a devenit foarte cunoscuta in domeniul amenajarilor interioare ale saloanelor de infrumusetare sau chiar si in randul bailor de tip SPA.

Multi designeri considera ca marmura nu-si va pierde vreodata acest efect deosebit pe care il are si nu va iesi prea curand din topul preferintelor. In plus, marmura are o stransa legatura cu natura si aspectul natural (bazat pe nuante, modele, elemente cheie ale naturii etc), care este in topul tendintelor anul acesta.

4. Influentele naturii in lumea amenajarilor interioare

Dupa cum spuneam, natura nu numai ca ne inconjoara si face parte din viata noastra, dar a devenit la moda anul acesta. In materie de gresie si faianta, sunt foarte cautate modelele florale, modelele care au bucati rupte din mijlocul naturii (padurii) sau chiar cele cu aspect de lemn.

Poti realiza un perete accent cu faiantele decorate cu elemente florale ori lemnoase, sau le poti monta dupa bunul plac, intervenind creativitatea si personalitatea fiecaruia dintre noi. Daca vrei sa mergi in directia acestui aspect poti incerca sa asortezi toate elementele din incapere intre ele ori sa mergi pe asortarea placilor ceramice cu usa de interior sau, de ce nu, cu usa de exterior. In acest mod, vei avea pretutindeni nuante inspirate din natura si vei fi inconjurat de o stare de calmitate si relaxare.


5. Modele geometrice pentru un aspect prietenos

Gresia si faianta se pot gasi sub diferite forme si modele, astfel incat fiecare pretentie sa fie implinita. Printre acestea, mentionam si modelele geometrice si mosaicurile.

Gresiile cu model geometric se recomanda, de regula, a fi amplasate in baie sau in bucatarie. In aceste incaperi se poate forma un aspect deosebit si chiar prietenos, fata de aspectul monoton. Acestea ofera un aspect inedit atunci cand sunt utilizate impreuna cu faiante monocromate sau invers.

Mosaicurile fac parte din sfera designului minimalist, ofera un aspect deosebit si chiar ofera senzatia de marire a spatiului.


6. Acelasi model si la interior si la exterior?

Nu este o problema daca doresti sa utilizezi acelasi model de gresie sau chiar faianta si la interior si la exterior. Daca iti doresti sa adopti acelasi stil in ambele zone, atunci poti opta pentru acest tip de amenajare.

Ba mai mult, intregul peisaj va accentua ideea de continuitate si intreg, astfel ca delimitarile vor fi foarte subtile.

In cazul in care doresti sa adopti acest mod de renovare, noi iti recomandam placile de gresie portelanata sau gresie vitrificata, care pot fi amplasate atat in interior, cat si in exterior, datorita rezistentei ridicate la circulatie intensa si la factorii de mediu agresivi, precum procesul de inght-dezghet. Un plus al acestora este reprezentat de posibilitatea montarii placilor si pe suprafetele peretilor. Ori, poti opta chiar pentru modelele de gresie tehnica sau gresie de 2 cm, care sunt realizate pentru spatiile intens circulate.


7. Fii creatorul unei opere deosebite!

Anul 2023 este un an in care designul interior este foarte variat. Un alt trend, cu radacini vechi si readus in tendinte este reprezentat cu succes de placile ceramice cu textura in relief. Aici putem integra gresia cu finisaj sugar, faianta decor cu textura in relief sau placile murale de interior sau exterior.

Daca vrei sa imbini aspectul natural (elemente si nuante din natura) cu acest trend, poti apela cu incredere la placile murale. Acestea au aspect de piatra si sunt perfecte pentru realizarea unui perete accent zona terasei, a semineului sau a altor elemente cu caracter rustic sau vintage, ori in zona unor elemente pe care vrei sa le scoti in evidenta.

Modurile de amplasare a placii murale sunt diferite, asa ca te invitam sa descoperi intreaga gama de placi murale, cat si cele mai interesante caracteristici ale acestora.


8. Finisaj lucios, semi-lucios sau mat?

Dupa cum spuneam, anul acesta este anul tuturor posibilitatilor. Poti alege un singur tip de finisaj, atat pentru gresie, cat si pentru faianta, ori poti face combinatii stralucite, in functie de preferinte, modelele alese sau chiar locul amplasarii.

La acest capitol conteaza foarte mult culoarea si modelul pe care le au gresia si faianta alese de tine. Astfel, o alta recomandare din partea noastra este aceea de a te informa si documenta cu privire la produsul pe care doresti sa-l achizitionezi pentru a fi sigur ca faci alegerea corecta. Finisajul contribuie foarte mult la aspectul estetic final. Iar, daca nu esti sigur pe alegerile tale, apeleaza cu incredere la un mester din domeniu, iar apoi bucura-te de planul tau reusit.

Acestea sunt cele opt tendinte de design interior ale anului 2023, pe care le poti implementa in proiectele tale, combinate sau individual, in functie de proiectul pe care doresti sa-l finalizezi.

Descopera gama completa de gresie si faianta pe www.regata.ro si lasa-te inspirat de modelele deosebite si de aspectul final inedit oferit de acestea!

Alege pentru acasa modelele care ti se potrivesc! Alege Regata pentru acasa!