Amenajarea unei bai de mici dimensiuni - Sfaturi si idei

In general, persoanele care locuiesc intr-o casa, fie in mediul rural, fie in mediul urban, se pot bucura de o baie de dimensiuni medii sau chiar mari, mai ales ca spatiul permite. Insa, in apartamente, indiferent de anul constructiei, baile nu sunt atat de spatioase, din pacate. Unele bai sunt lungi si inguste, altele sunt in forma patrata, iar spatiul de miscare este redus.

Cand vine vorba despre baile de mici dimensiuni, in mod cert este adusa in discutie si amenajarea acestora. Din cauza spatiului redus, nu vom putea alege pentru acasa piese de mobilier de mari dimensiuni si nici nu putem jongla dupa bunul plac cu amplasarea sanitarelor, pozitionarea acestora fiind stabilita deja de constructorul apartamentului sau al baii respective. In continuare, vom expune cateva recomandari si idei de amenajare a unei bai de mici dimensiuni.

Ia masuratorile corecte!

Deoarece spatiul nu va permite amplasarea tuturor obiectelor sanitare dupa bunul plac, trebuie sa luam masuratorile corecte pentru a stii exact spatiul de care dispunem si dimensiunile pe care trebuie sa le aiba produsele sanitare.

In amenajarea unei bai mici, ne vom limita la o anumita gama de produse, intrucat nu are rost sa cautam cazi freestanding, mobiliere de mari dimensiuni, bideu sau alte produse care oricum nu ar avea loc in baie sau care ar ocupa un spatiu necesar. De aceea, este bine sa stim inca de la inceput spatiul pe care trebuie sa-l amenajam.


Fa-ti necesarul de produse si materiale

Dupa masuratori, alege produsele pe care doresti sa le amplasezi in baia ta. De regula, in baile de mici dimensiuni, o cada nu are loc sau ocupa un spatiu necesar, astfel ca trebuie sa iei in calcul utilizarea unei cabine de dus sau chiar a unui paravan de dus.

Dupa cum spuneam, daca baia este mica, un bideu nu isi va avea rostul, mai ales ca acel spatiu poate fi utilizat in alte scopuri. Insa, daca baia este lunga, dar ingusta, poti alege sa amplasezi si un bideu, langa vasul WC, in linie, pe dreapta ori pe stanga. Insa, inainte de a face acest pas, asigura-te ca este in regula sa montezi si un bideu in baia ta si ca exista sistemul de scurgere necesar. 

La fel se intampla si in cazul mobilierului de baie. Cu siguranta vei cauta seturi mobiliere de maxim 90 - 100 cm, la care vei adauga un dulap suspendat. De ce un dulap suspendat si nu un dulap cu picioare? Deoarece pardoseala este aglomerata, iar in inaltime, spatiul nu este atat de utilizat. Astfel, poti utiliza si acel spatiu inalt pentru montarea unui dulap suspendat sau a unei etajere, care te ajuta la depozitarea produselor de baie necesare. Noi recomandam utilizarea unui set mobilier de baie din mai multe motive, inclusiv estetice si functionale, insa, daca spatiul chiar nu permite, poti apela si la varianta unui piedestal cu lavoar.

Sa nu uitam de gresie si faianta, care au un rol important in creionarea aspectului baii si care pot oferi un aspect de marire sau de micsorare a spatiului.

Alege albul sau culorile deschise!

Daca spatiul este mic, trebuie sa ne axam pe culorile deschise, in special pe alb, pentru a oferi impresia de spatiu generos si de a ilumina intreaga incapere.

Recomandam aici alegerea gresiei si a faiantei albe ori crem si placarea cu faianta pana la jumatatea peretilor ori trei sferturi din acestia (placare partiala). Placarea cu faianta pe intreaga suprafata a peretilor va reda un aspect aglomerat, ceea ce nu este indicat.

Placile ceramice de gresie si faianta de culori inchise ori puternice vor reda un aspect intunecat, aglomerat si chiar vor reduce vizibil spatiul. Culorile inchise nu ajuta la crearea iluziei de spatiu generos, ba din contra.

Tot la acest capitol, recomandam alegerea unor placi de gresie si faianta in format 30 x 60 sau o dimensiune aproximativa cu aceasta (30 x 90 cm, 25 x 40 cm), astfel incat spatiul nu va fi vizibil aglomerat din cauza placilor de mici dimensiuni si nu va parea foarte mic din cauza placilor foarte mari (ex. 120 x 240 cm). In plus, acest format, de 30 x 60 cm, este unul dintre cele mai cunoscute si reprezinta o alegere moderna, in ton cu tendintele actuale.

De asemenea, este recomandat ca obiectele sanitare sa fie albe, in aceeasi paleta cromatica cu gresia si faianta. Astfel, poti opta pentru un vas WC alb, set mobilier de baie alb, ori intr-o nuanta deschisa, si chiar pentru o cabina de dus cu sticla transparenta ori sablata. Alegerea unei cabine de dus sau a unui paravan de dus reprezinta alegerea perfecta pentru baile de dimensiuni mici si reprezinta o alegere economica. Cu aceasta optiune poti economisi apa, iar intretinerea este usoara si rapida.


Probabil ti se va parea totul mult prea deschis si te gandesti la petele de culoare. Ei bine, gresia poate avea aspect de marmura, deci un fundal alb cu linii fine negre, maro sau alte culori, faianta poate fi decor sau chiar poate avea insertii de nuante diferite, bateriile sanitare pot avea alte culori si, de asemenea, setul mobilier poate avea manere si alte piese de rezistenta in diferite culori. Cand baia este mica, pune accent pe micile detalii.

Alege o oglinda de baie cu dimensiuni generoase! Poti opta pentru un set mobilier de baie care contine si oglinda de dimensiuni medii sau de dimensiuni generoase, ori, poti opta pentru achizitionarea separata a pieselor de mobilier. Oglinda de dimensiuni mai mari reda senzatia unei incaperi mai mari.

Totodata, este indicat sa utilizezi corpuri suspendate: vas WC suspendat, mobilier de baie/dulap suspendat, lavoar suspendat sau chiar monobloc pentru a scuti spatiu etc.


Alege-ti stilul care iti place!

Sigur, poti opta pentru o baie „full white” in care totul este complet alb, ori poti alege sa combini elemente in nuante deschise cu unele in nuante inchise sau care fac parte dintr-un anumit stil de amenajare. Astfel, poti alege sa-ti amenajezi baia intr-un stil natural, in care folosesti obiecte sanitare in culori naturale sau chiar produse cu aspect de lemn ori piatra. 

Ori, poti opta pentru un stil minimalist, in care mozaicul si micile detalii ies categoric in evidenta. 

„Albul” este considerat modern, iar designerii de amenajari interioare spun ca acesta nu se va demoda prea curand. 

Amenajarea baii de serviciu

De obicei, baia de serviciu este si mai mica decat cea matrimoniala. Multe persoane nu ii acorda prea multa importanta, insa aceasta nu trebuie lasata deoparte.

In baia de serviciu se poate monta un vas WC, un mobilier de baie de dimensiuni reduse ori lavoar cu piedestal si, eventual o etajera sau un dulap pentru depozitarea produselor de curatare sau a altor produse sanitare. In baia de serviciu, zona dusului nu este prezenta.

Aici, poti opta pentru gresie in nuanta deschisa, iar placarea peretilor cu faianta este optionala, deoarece peretii nu vor suferi din cauza umezelii.

Baia de serviciu poate contine doar un vas WC cu rezervor si mobilier de baie cu lavoar si, optional, un dulap pentru organizarea produselor.

Concluzii si recomandari

  • Atunci cand ne confruntam cu un spatiu de dimensiuni reduse, eventual cu o baie de mici dimensiuni, trebuie sa ne orientam catre culori deschise - alb, crem sau bej. Astfel, spatiul va parea mai generos si mai luminat;
  • Produsele sanitare suspendate detin un avantaj estetic;
  • Oglinda de dimensiuni mari ofera luminozitate si senzatia unui spatiu mult mai generos;
  • Cand baia este de dimensiuni mici, nu aglomera spatiul cu produse care nu sunt necesare (respectiv decoratiuni, tablouri etc);
  • Axeaza-te pe obiecte care nu ocupa mult spatiu si au un grad ridicat de functionalitate;
  • Pune accent pe micile detalii (baterii, manere, accesorii etc);
  • Alege pentru acasa produse de calitate superioara, de care te vei bucura o perioada lunga de timp si care se integreaza designului ales de tine.

Amenajarea unei bai de mici dimensiuni poate reprezenta o adevarata incercare sau provocare pentru multi dintre noi, mai ales ca avem de a aface cu o baie de dimensiuni mici. Cu toate acestea, daca te limitezi doar la obiectele sanitare de care chiar ai nevoie si jonglezi cu paleta de culori deschise poti trece rapid si frumos peste aceasta amenajare. In principiu, trebuie sa tii cont de locurile deja predestinate amenajarii zonei de dus, a vasului WC si a lavoarului, iar apoi amenajarea celorlalte obiecte va veni de la sine. 

 

Amenajeaza-ti baia cu produse de calitate superioara Regata!

Alege Regata pentru acasa!