Vată minerală de sticlă vs. vată bazaltică

Vată minerală de sticlă sau vată bazaltică?

Izolarea casei a reprezentat dintotdeauna o prioritate atât pentru viitorii proprietari, cât și pentru cei care au deja o construcție și doresc confort sporit si reducerea cheltuielilor cu încălzirea locuinței. Principalele tipuri de izolație sunt: izolația din fibre de celuloză, polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata minerală de sticlă si vata minerală bazaltică. Pentru astăzi, ne dorim să aprofundăm asupra vatelor minerale.

Vata de sticlă

Reprezintă un material flexibil și elastic, spre deosebire de mai rigida vată bazaltică. Cel mai mare avantaj al acestui tip de izolație îl reprezintă maleabilitatea, astfel încât poate fi amplasată cu ușurință în spațiile mai greu accesibile sau care au o formă neregulată.
Vata minerală de sticlă este mai degrabă recomandată de puterea de izolare termică, adesea fiind preferată în izolarea acoperișurilor pe interior sau a pereților despărțitori ridicați prin sistemul profilelor cu plăci de rigips. Vata de sticlă are coeficientul de transfer termic de la 0.032 W/mK până la 0.044 W/mK,

 

Vata bazaltică

Este un produs mai rigid decât vata de sticlă,  dar are și o greutate ceva mai ridicată. Spre deosebire de vata de sticlă, vata bazaltică oferă o mai bună izolare fonică. La vata bazaltică coeficientul este de la 0.035 W/mK până la 0.040 W/mK.
Chiar dacă vata bazaltică este un material mai greu si mai rigid decăt vata de sticlă, este recomandataă folosirea ei în cazul zonelor care necesită o rigiditate ridicată si rezistență termică. Spre exemplu, în cazul izolării pereților exteriori, acest material izolează fonic mult mai eficient și este mult mai stabilă decât vata de sticlă.
Un alt avantaj al vatei bazaltice este că nu se tasează în timp și nu își pierde forma.

Astfel, după o comparație atentă a calităților celor două materiale destinate izolării termice, nu s-ar putea spune că vreunul dintre cele două materiale este clar mai bun decat celălalt. În schimb, se poate afirma că fiecare sortiment este util pentru anumite aplicații, fără a generaliza. Există aplicații în care vata bazaltică obține performanțe termice ridicate, dar și aplicatii în care vata de sticla este soluția optimă. Alegerea sortimentului de vată este dependentă de o serie de factori bine determinați, care în final conduc la maximizarea rezultatelor și la obținerea unor lucrări durabile.