Tipuri de pavele. Montarea pavelelor

Tipuri de pavele. Montarea pavelelor

Pavajul este considerat o alegere estetica pentru alei, trotuare, piete publice dar si pentru curtile proprietatilor private. 

Avantajele folosirii paveleler: 

Pavelele sunt foarte populare atat in spatiul public cat si in curtile oamenilor. Au un aspect placut sunt rezistente la factorii de mediu dar si la traficul la care sunt supuse. 

Daca sunt montate corespunzator, in timp va fi eliminata aparitia de fisuri, gropi sau denivelari. 

Tipuri de pavele si pavaje: 

• Pavele din beton vibropresate: betonul este compactat atat prin vibrare, cat si prin presare, procedeu realizat cu ajutorul unor linii tehnologice mecanizate. 

Acestea sunt realizate in doua straturi (de uzura, respectiv de rezistenta), avand ca rezultat un produs cu o densitate si o rezistenta foarte mare. Pavelele vibropresate sunt alegerea ideala pentru pavarea zonelor stradale (parcuri, alei, zone pietonale), industriale, cat si cele rezidentiale.( curtile caselor) 

Acestea ofera un aspect placut oricarui loc in care sunt folosite. Puteti alege dintr-o gama variata de culori si modele oferind spatiului exterior un plus de personalitate. 

• Pavele din cauciuc: acest tip de pavaj este folosit pentru amenajarea locurilor de joaca pentru copii (parcuri, grădinițe, școli, case), dar si pentru diferite spatii cu ar fi: terase circulabile, balcoane, alei și curți ale caselor, terase de restaurant, terenuri de sport (miniterenuri de baschet, sali de fitness), pentru împrejmuirea piscinelor sau pentru locurile de campare. 

Pavelele din cauciuc sunt elastice, acestea fiind recomandate suprafetelor de impact cum ar fi locurile de joaca, eliminand pericolul de lovire al copiilor care se pot impiedica accidentabil. 

Pavelele din cauciuc au capacitate crescuta de absorbtie a socurilor mecanice, oferind siguranta sporita dar si aspect ingrijit. Acestea asigura un trafic antiderapant, nefiind alunecoase nici atunci cand sunt ude.  

Acestea sunt rezistente la intemperii, antiderapante, elastice, usor de intretinut si montat. 

Varietatea de culori si modele te ajuta sa personalizezi orice spatiu exterior. 

Pavelele din cauciuc sunt realizate prin reciclarea anvelopelor uzate, reducand astfel cantitatea de deseuri si deci poluarea mediului inconjurator. 

• Pavele din beton si granit: sunt realizate din beton cu finisare superioara din aschii de garnit. Suprafata este aspra, lucru ce reduce pericolul de alunecare pe timp de umezeala. Pe acest tip de placa se poate imprima diferite, imagini care pot infrumuseta cu usurinta anumite spatii exterioare. 

Materiale necesare pentru montare pavele: 

  • pavele; 
  • borduri;
  • nisip;
  • pietris;
  • adezivi;

Unelte speciale: 

  • mistrie; 
  • sfoara;
  • tarusi;
  • dreptar;
  • ciocan de cauciuc;
  • flex cu panza diamantata;
  • lopata;
  • mai compactor (placa vibratoare)

Montare pavele: 

Inainte de montaj trebuie sa te gandesti la ce va fi folosit spatiul si la ce tip de trafic va fi supus. Grosimea pavelelor se alege in functie de tipul de circulatie cum ar fi: 

• 2-4 cm grosime: dale rezidentiale folosite la pavarea curtilor; 

• 4-5 cm grosime: pavele destinate unui trafic pietonal intens 

• 5-6 cm gosime: pentru un trafic auto usor (maxim 7 tone) 

• 8-10 cm grosime: pentru un trafic auto greu (peste 7 tone) 

La montare, trebuie sa iei in considerare si aspectul placilor, astfel incat forma si culorile sa fie potrivita gusturilor, dar si nevoilor tale. Montajul pavelelor se realizeaza cu usurinta, doar trebuie sa respecti etapele si verifici in permanenta corectitudinea lucrarii. 

Dupa achizitionarea materialelor de constructii si uneltelor speciale, poti trece la prima etapa a amenajarii trotuarelor. Pentru o lucrare reusita, trebuie pregatit foarte bine stratul suport. 

Ar trebui luate in calcul si anumite pregatiri, precum realizarea unei schite a terenului ce urmeaza sa fie pavat, alegerea placilor, dar si a altor elemente importante, precum bordurile si jgheaburile care vor fi folosite la amenajarea curtii ori a aleii. Pregatim zona unde se desfasoara activitatea indepartand tot stratul vegetal impreuna cu partea superioara a solului aproximativ 5-10 cm (dupa caz). 

Cu ajutorul unor tarusi si a unei sfori putem delimita limitele trotuarelor ce urmeaza sa fie pavate.  

Urmatorul pas este realizarea stratului de baza pentru pavaj format din beton, mortar de ciment cu nisip sau pur si simplu pietris.  Pietrisul este un material „flexibil”, fiind folosit pentru pavajele care nu vor fi supuse traficului intens si care nu vor trebui sa suporte greutati mari.  Daca asezati pavelele direct pe nisip trebuie sa fie perfect tasat cu ajutorul unui mai compactor/ placa vibratoare automata sau poate fi compactat manual pentru a putea realiza niste pavaje de calitate si de lunga durata. 

Indiferent de stratul suport ales, sapa din ciment sau nisip trebuie sa fie semi-uscata. Va recomandam sa folositi un material geotextil, dupa care putem trece la asezarea si nivelarea nisipului. Dupa realizarea acestor proceduri putem trece la dispunerea pavelelor pe suprafata pregatita. 

Bordurile se vor fixa in mortar sau in beton, daca doriti dirijarea apelor pluviale de pe pavaje puteti amplasa si o linie de jgheaburi langa borduri. Pentru o fixare si o asezare buna puteti folosi un ciocan de cauciuc, iar pentru capete si colturi va trebui sa folositi un flex cu panza diamantata pentru a debita pavelele la dimensiunea dorita. 

Ultima etapa dupa montarea pavelelor este umplerea rosturilor cu nisip pentru o fixare cat mai buna a intregii suprafete pavate.  Pentru o fiabilitate mai mare puteti aplica o vibropresare suplimentara a suprafetei cu ajutorul unui mai compactor.  La sfarsitul tuturor activitatilor se poate trece la spalarea si curatarea pavajului cu ajutorul unui furtun cu apa. 

Sursa foto:

www.elpreco.ro