gresie,gresie regata,oferte gresie

Placile ceramice dateaza din cele mai vechi timpuri si sunt printre primele tipuri de pardoseala aparute vreodata. Argila este o materie prima din care se realizeaza placile ceramice, iar, combinata si cu alte materiale se formeaza un compus dens, care rezista in timp si care detine caracteristici deosebite.

In momentul aparitiei gresiei si a faiantei nu exista acea tehnologie prin care se putea realiza modelul placii sau prin care se putea oferi o culoare anume. Pe timpuri, primele astfel de placi aveau forme diverse si culori diferite, iar totul depindea de culoarea lutului din care erau realizate si de timpul de coacere sau de expunere la soare. Tot in acea perioada, placile ceramice, in general, aveau ambele fete poroase, astfel ca, ani mai tarziu de la aparitia acestor produse, s-a descoperit faptul ca doar una dintre fete trebuie sa fie poroasa pentru a se putea lipi de ziduri, pereti sau pardoseala, iar cealalta fata poate deveni neteda daca este supusa coacerii un timp indelungat si unor temperaturi ridicate.

In ziua de astazi, universul gresiei si al faiantei este mult mai inflorit si mult mai complex. In plus, datorita noilor tehnologii utilizate pentru fabricarea acestora nu numai ca ne putem bucura de o gama foarte diversa de modele, dimensiuni, forme si caracteristici deosebite, dar ne putem creea propriul design interior sau chiar exterior, intr-un stil cu totul unic.

Gresia este unul dintre tipurile de pardoseala foarte des intalnite si indragite de multi dintre noi, datorita aspectului pe care il ofera si datorita proprietatilor si caracteristicilor pe care le detin. Asa cum spuneam si in introducere, gresia poate fi realizata din difierite materiale, care trec apoi prin diferite procedee, ce dicteaza apoi aspectul final, rezistenta si locul in care trebuie montata aceasta.

Gresiile sunt de diferite tipuri, astfel ca in functie de locul in care dorim sa le amplasam (la interior sau exterior, in locuri slab circulate sau intens circulate) ne vom ghida si dupa tipul de gresie potrivit nevoilor noastre. Astfel, ne-am propus sa facem o mica prezentare a celor mai cunoscute tipuri de gresie si sa va acordam cateva sfaturi pentru alegerea corecta a acestui tip de pardoseala.

Pasta alba sau pasta rosie?

Denumirea de „pasta” provine de la materialul din care este realizata placa de gresie, iar `pasta alba` sau `pasta rosie` se refera la culoarea amestecului. Astfel, gresia rosie este facuta din argila (lut), iar placile albe sunt realizate din caolin (portelan).

Fiecare material detine proprietati diferite si dicteaza locul de amplasare al gresiei alese, rezistenta acesteia si chiar intensitatea culorilor.

Pasta alba este un material care, in timpul procesului de coacere la temperature inalte (1000-1400 de grade Celsius) devine mai dens si compact, iar rezistenta la orice factor de mediu, precum si la impact este sporita. Amestecul rosu trece prin acelasi process de coacere, doar ca nu va deveni atat de rezistent precum cel alb. Acest fapt nu inseamna ca placile rosii de gresie trebuie evitate, ci doar ca trebuie montate in anumite locuri.

Mai exact, gresia a carei fatada este alba, se poate utiliza si in zone umede sau de exterior, in care traficul este mai intens sau in care exista riscul de zgariere a suprafetei placii din cauza mobilierului greu, a rotilor de scaun, a animalelor de companie ori a altor obiecte care pot duce la degradarea placilor. Insa, gresia a carei fatada este rosie, nu poate fi supusa umezelii abundente sau traficului intens, deoarece proprietatile acestui tip de material nu ofera rezistenta la astfel de factori.

Mult mai multe detalii si informatii explicate pe larg despre aceste doua tipuri de materiale, poti gasi aici, in articolul nostru dedicate exclusive materialelor din care sunt realizate gresia si faianta.

Gresie portelanata sau glazurata?

Gresia portelanata este foarte cunoscuta datorita caracteristicilor deosebite pe care le detine, mai ales pentru rezistenta la factori de mediu interni sau externi. Acest tip de gresie este putin diferita de gresia glazurata, datorita timpului mai mare de coacere.

Orice tip de gresie este supusa procesului de coacere de doua ori, insa, diferenta dintre gresia glazurata si cea portelanata este redata de timpul alocat acestui procedeu. Prima data, placile se pun in cuptor pentru intarirea materialului, iar apoi, se mai lasa inca o data in cuptor pentru netezirea uneia dintre suprafete. Astfel, rezulta placi de gresie cu o suprafata glazurata, neteda. In cazul placilor portelanate, timpul de coacere pentru netezirea uneia dintre suprafete este mult mai mare. In tot acel timp, amestecul devine mai compac, dens si capata un luciu aparte.

Spatiile in care se pot monta gresiile glazurate sunt cele aflate la interior, deoarece acest tip de gresie nu rezista la temperaturi joase, respectiv cicluri repetate de inghet - dezghet sau la alti factori extremi. Interiorul casei este perfect pentru gazduirea acestui tip de gresie.

Gresiile portelanate sunt potrivite pentru montare la exterior, deoarece acestea rezista la trafic intens si chiar si la factori externi agresivi (precum grindina, inghet si dezghet, etc).


Ce este gresia vitrificata si unde se amplaseaza?

Gresia vitrificata este un tip de placa ceramica realizata din minerale argiloase, precum feldspat, praf de piatra si caolin. Amestecul materialelor este presat, iar apoi ars in cuptor la temperature ridicate. In acest timp, gresia dobandeste densitate si rezistenta la factorii de mediu externi. De aceea, gresiile vitrificate sunt perfecte pentru montare in curte, pe terasa, in balcon sau in oricare alt spatiu neacoperit.

Rectificata sau nerectificata?

Intorcandu-ne iar la inceputuri, aflam ca gresiile realizate atunci nu aveau marginile perfect drepte, iar, de cele mai multe ori, alinierea acestora nu era perfecta. Mai tarziu, s-a descoperit procesul de rectificare al acestor placi ceramice, astfel incat marginile acestora sa fie perfect drepte, iar colturile sa formeze un unghi drept, de 90 de grade. In urma acestui proces, placile de gresie pot fi montate atat cu ajutorul unor distantieri ceramici, de mici dimensiuni, cat si fara ajutorul acestora.

Rectificarea nu influenteaza calitatea gresiei, ci ii ofera o imbunatatire la nivel estetic. Acest fapt este valabil atat la nivel de placa, cat si la nivelul intregii pardoseli.


Recomandarea noastra este sa tineti cont de locul in care doriti sa montati gresia, de factorii de mediu, trafic si alti indici care va vor indruma catre alegerea perfecta.

Alege pentru acasa gresia care ti se potriveste, dintr-o gama larga de produse, pe care o poti vedea aici! De asemenea, daca iti doresti un design modern, de invidiat, apeleaza cu incredere la gresiile de mari dimensiuni! Vei ramane fermecat de aspectul final!

Alege Regata pentru acasa!