Sindrila bituminoasa vs Tigla ceramica

Cu totii stim ce este acela un acoperis sau cum arata, insa nu detinem foarte multe informatii despre tipurile de invelitori de acoperis, cum ar fi tigla metalica, tigla ceramica, sindrila sau bitumul.

Pe langa scopul de protejare al casei, acoperisul este si un element decorativ care schimba intreg aspectul exterior al casei. Culoarea, forma si materialul sunt componente care definesc forma completa a intregii case si ofera o mica vizionare a stilului adoptat.

Inainte de alegerea invelitoarei, trebuie sa tinem cont de forma acoperisului, de conditiile meteo din zona in care se afla casa, de izolare, de structura casei (ce greutate poate sustine) etc.

Daca se folosesc materiale de inalta calitate, vor exista foarte multe avantaje, insa daca vom utiliza materiale de calitate slaba, vom avea mai mult de investit si de reparat.

In acest articol vom aborda doua tipuri de invelitoare pentru acoperis: sindrila bituminoasa si tigla ceramica insa, vom mentiona si cateva componente importante din structura acoperisului.

 

Elementele principale din structura unui acoperis 

 

Cateva elemente principale din structura unui acoperis sunt: sarapanta, invelitoarea, elementele de fixare si de scurgere a apei (burlane, jgheaburi).

Sarapanta este structura pe care se sprijina acoperisul. Poate fi realizata din fier, lemn sau beton armat. Aceasta ar trebui sa fie destul de rezistenta incat sa sustina incarcaturi de zapada sau sa reziste la vanturi puternice. La randul ei, sarapanta este formata din capriori (elementul de baza al acoperisului, de obicei in forma patrata sau dreptunghiulara), cosoroabe, coama (este zona de intalnire a doua planuri opuse ale invelitorii, cel mai inalt punct al acoperisului), dolie, pene, grinzi, clesti, stalpi, contravanturi, popi de sustinere si astereala.

Dupa cum spuneam, vom discuta despre doua tipuri de acoperis. Astfel, dorim sa va punem in paralel atat avantajele, cat si dezavanatejele acestora.

 

Sindrila bituminoasa este un tip de invelitoare moderna. Aceasta a aparut in SUA si, initial, aceasta era o rola de carton cu strat bituminos. In timp, tehnologia a avansat iar in ziua de astazi, sindrila bituminoasa este un produs cu totul diferit.

 


Sursa foto: Brx.ro

 

Avantajele si dezavantajele sindrilei bituminoase

 

1) Sindrila bituminoasa, prin forma, culoarea si textura sa, atrage atentia tuturor. Astfel, casa ta va fi privita de o multime de oameni;

2) Aceasta se monteaza usor, fata de alte tipuri de invelitoare de acoperis;

3) In cazul in care se va deteriora o parte din sindrila, aceasta poate fi reparata foarte usor, chiar si fara ajutorul unui expert;

4) Comparativ cu alte tipuri de invelitori, sindrila are costurile relativ mici;

5) Totodata, greutatea este mica, aproximativ 10-11 kg/m2;

6) Sindrila izoleaza fonic;

7) Conductivitatea electrica are un grad scazut;

8) Nu este inflamabil;

9) Exista o gama variata de oferte, modele, culori, marimi si caracteristici ale acestora.

 

Dezavantajele sindrilei bituminoase 

 

1) Daca montajul nu este executat corect, aceasta poate deveni usor inflamabila si se poate degraba foarte repede;

2) Daca nu este intretinuta corespunzator, aceasta se poate murdari. Astfel, isi va pierde din culoare;

3) Atentie! Unul dintre dezavantaje este acela ca sindrila nu se poate monta pe acoperisuri cu pante mai mari de 12°.

 

Tigla ceramica este destul de raspandita in tara noastra si este preferata multora dintre noi. Tocmai de aceea, putem spune ca utilizarea acesteia ofera un prestigiu intregii cas

 


Sursa foto: Reformex.ro 

 

Avantajele tiglei ceramice 

 

a) Durata de viata a acestui tip de invelitoare este cuprinsa intre 50 si 100 de ani;

b) Prezinta rezistenta crescuta la conditiile meteorologice nefavorabile (raze solare, umiditate, inghet, dezghet);

c) Este rezistenta si la substantele chimice active (ploi acide, excremente de pasari);

d) Deoarece aceasta tigla este realizata din ceramica, putem spune ca este un produs natural, datorita ceramicii, care este o argila naturala;

e) Este impermeabila si asigura o buna ventilatie;

f) Este termoizolatoare;

g) Este un bun isolator fonic. De exemplu, ploaia nu se va auzi pe tigla ceramica, asa cum s-ar auzi pe tigla metalica;

h) In cazul unui incediu, aceasta nu arde si nu se topeste;

i) Este usor de inlocuit, in cazul in care una dintre placi se dgradeaza;

j) Tehnologiile avanseaza, astfel ca avem o gama variata de oferte, modele, culori, marimi si caracteristici diferite, din care putem alege tigla ceramica potrivita acoperisului nostru;

k) De obicei, tigla ceramica ofera prestigiu casei, prin aspectul pe care il ofera;

l) Spre deosebire de sindrila, tigla ceramica se poate monta si pe acoperisuri cu inclinatie foarte mare.

 

Dezavantajele tiglei ceramice

 

a) Este o invelitoare grea. Poate cantari chiar si 40 kg/m2. Asadar, indicat ar fi sa stim dinainte ce tip de invelitoare vom folosi, pentru ca invelitorile grele au nevoie de o structura rezistenta;

b) Rezistenta mecanica este scazuta la un impact destul de puternic (ex: lovitura de ciocan);

c) Putem incadra drept dezavantaj si faptul ca aceasta tigla se poate monta doar cu ajutorul unor persoane experimentate sau cu ajutorul profesionistilor;

d) Timpul de montare este mai mare, din cauza greutatii materialului;

e) Tigla ceramica este putin mai scumpa, fata de alte invelitoare.

 

Inainte de orice constructie este bine sa ne documentam cu privire la materialele pe care urmeaza sa le folosim si sa cerem parerea unor experti.

In cazul unui acoperis, cel mai bine ar fi sa lucram cu o echipa de profesionisti pentru a nu exista niciun fel de inconveniente sau greseli care pot afecta intreaga lucrare, in timp.

 

Folositi materiale de calitate si ganditi-va la investitii pe termen lung!

 

Alege Regata pentru acasa!

 

Sursa foto 1: Build Magazine