Tencuieli decorative pentru casa ta: cum sa faci alegerea potrivita

Tencuiala decorativa este acel material de constructii care ii poate oferi un aspect estetic placut unei suprafete, fie din interiorul locuintei, fie in exteriorul acesteia.

Chiar daca acum ai ridicat o casa sau pur si simplu vrei sa ii schimbi infatisarea, cu siguranta tencuiala decorativa iti va fi de mare ajutor. Aceasta se gaseste in diferite culori si nuante si chiar pot avea aspecte diferite: de la un aspect de piatra si pana la un aspect asemanator scoartei de copac.

In continuare, vom aborda tipurile de tencuiala decorativa si iti vom da cateva sfaturi de care poti tine cont atunci cand alegi culoarea potrivita.

Cate tipuri de tencuiala decorativa exista?

Incepand cu aspectul estetic, putem spune ca tencuiala decorativa se gaseste in diferite aspecte, care se observa cu ochiul liber. Astfel, putem deosebi tencuiala decorativa fina, tencuiala cu aspect de bob de orez (granule) si tencuiala cu un aspect zgariat, canelat, asementor unei scoarte de copac. In cazul celor cu aspect de bob de orez, granulatiile variaza intre 0,5 mm si 3,5 mm, astfel ca aspectul final poate fi unul subtil ori unul care iti atrage privirea imediat.

Pe langa estetic, ne intereseaza si calitatea produsului. Fiecare produs este realizat din anumite materiale (compozitie chimica) care ii reda tencuielii rezistenta in timp, dar si rezistenta la diferitele conditii meteorologice extreme. Astfel ca este important sa aflam care este compozitia chimica de baza a tencuieli pe care vrem s-o alegem, pentru ca in acest mod ne putem ghida spre locul potrivit pentru aplicare.

Deoarece sunt mai multe tipuri (modele, daca putem spune astfel) de tencuieli decorative, vom deosebi urmatoarele categorii:

Tencuieli decorative acrilice: Acest tip este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate tencuieli, datorita aderentei crescute pe care o detine. In componenta acestei tencuieli intra rasini acrilice, pigmenti, diverse materiale si chiar pietricele.

Tencuieli decorative minerale: Acest tip de tencuiala este usor de identificat, deoarece se gaseste doar in culoarea alb. Sigur ca acum vine intrebarea fireasca „de ce doar alb?”, asa ca iata raspunsul: aceasta tencuiala este realizata din ciment alb, var hidratat, aditivi si agregate naturale. Un plus pe care il detine tencuiala decorativa minerala este redat de permeabilitate si posibilitatea de aplicare pe suporturi minerale, var-ciment, sisteme termoizolate, ipsos, beton, ciment etc.

Tencuieli decorative mozaicate: Acest tip de tencuiala este recomandat pentru utilizare in locurile predispuse la ploaie si umiditate, precum gard sau soclu, datorita adaosurilor de apa, a rasinilor sintetice si a nisipurilor minerale prezente in compozitia materialului.

Tencuieli decorative silicatice: Acest tip de tencuiala se utilizeaza foarte des pentru fatadele placate cu vata minerala sau polistiren, deoarece are o buna permeabilitate si o rezistenta crescuta la bacterii, alge, licheni, muchi etc. In compozitia acestei tencuieli intra rasini, silicati, diferite materiale si pietricele, care sunt intr-o forma imbunatatita calitativ, fata de celelalte tipuri mentionate anterior.

Tencuieli decorative siliconice: sunt utilizate pentru acoperirea fatadelor exterioare ale caselor, vilelor sau cabanelor, care sunt expuse unei clime umede si agresive, precum cele din zona montana sau litorala. Tencuiala siliconica este mult mai rezistenta la murdarie, raze UV, apa, vapori, conditii meteorologice extreme si multi alti factori de mediu. Acest tip de tencuiala este realizata din rasini siliconice, pigmenti, diferite materiale si pietricele si se poate gasi in diferite aspecte decorative si diferite culori. Putem spune ca tencuiala decorativa siliconica este un varf de gama datorita multiplelor rezistente pe care le detine si datorita gamei largi de culori din care putem alege.

Cum alegem culoarea potrivita pentru proiectul nostru?

Alegerea culorii potrivite pentru tencuiala decorativa nu urmeaza o regula sau o formula, ci tine doar de preferintele personale sau ale intregii familii.

Stim ca sunt multiple nuante, culori si modele si tocmai de aceea alegerea culorii potrivite este dificila pentru unii dintre noi. Pentru o alegere mai usoara si mai rapida, noi va sfatuim sa alegeti tencuiala decorativa pe aceeasi paleta cromatica cu tamplaria, acoperisul sau alte detalii esentiale ale casei, astfel incat sa fie un echilibru estetic intre toate elementele din intreg ansamblul.

Un alt sfat pe care vi-l putem acorda in alegerea culorii potrivite pentru tencuiala decorativa este acela de a alege nuante deschise, nu inchise. Aceasta recomandare nu se bazeaza pe compozitia tencuielii, ci pe fapul ca nuantele inchise atrag razele UV si soarele, iar pe timpul zilelor foarte calduroase de vara, peretii vor deveni fierbinti, iar tencuiala isi poate scurta durata de viata. Puteti alege tencuiala inchisa la culoare pentru suprafetele care sunt ferite de soare sau raze UV.

Foloseste amorsa potrivita!

Bine, bine, am ales tencuiala decorativa, dar cu amorsa si pregatirea adecvata a suprafetelor ce se intampla?

In prima faza, amorsa este necesara in cazul aplicarii tencuielii decorative. Pregatesti suprafetele, apoi aplici amorsa, astfel incat tencuiala sa aiba o prindere mult mai buna pe suprafata. Amorsa trebuie colorata in aceeasi nuanta pe care o are si tencuiala, astfel incat sa nu existe diferente inestetice. Ori, daca nu se nimereste aceeasi nuanta, se poate alege si o nuanta asemanatoare decorativei. In caz contrar vor exista diferente inestetice si se va creea un decor neplacut. Amorsa, in acest caz, este precum un fundal al decorativei, de aceea este important sa le avem in aceeasi nuanta pe ambele.

Ai grija la cantitatea pe care trebuie sa o achizitionezi! Urmareste indicatiile si consumul pe care le comunica producatorul, calculeaza suprafata pe care vrei sa o tencuiesti, apoi achizitioneaza cantitatea de amorsa si tencuiala de care ai nevoie. In cazul in care vei achizitiona mai putina cantitate decat ai nevoie, exista riscul de a nu mai gasi acelasi tip de tencuiala sau chiar sa intarzii lucrarea pana cand vei gasi materialul de care ai nevoie, iar acest fapt duce la prezenta unor diferente vizibile intre prima mana/primul strat care s-a uscat si a doua mana/al doilea strat care este umed si proaspat.

Este recomandat sa achizitionezi cu 10% mai multa cantitate decat ai calculat, deoarece acest procent te poate salva in situatii neprevazute.

Aplica corect tencuiala decorativa!

1. Dupa achizitionarea tencuieli decorative si a amorsei, incepe sa pregatesti peretii ori suprafata pe care doresti sa aplici materialele. Ocupa-te de reparatii, daca este cazul, apoi indeparteaza praful si oricare alte impuritati care ar putea afecta aderarea amorsei.

2. Aplica amorsa pe suprafata, cu ajutorul unei bidinele, unui trafalet sau cu ajutorul unei pensule. Atentie! Aplicarea amorsei se realizeaza intre 5 si 30 gr C, intr-o zi neploioasa. Dupa aplicare, lasa amorsa se se usuce, un interval de 12 ore.

3. Dupa uscarea amorsei, se prepara tencuiala, care trebuie amestecata 2-3 minute cu ajutorul unui mixer special, la rotatii mici, astfel incat toate componentele (pigmenti, pietricele etc.) sa fie amestecate corespunzator. Poti amesteca materialul intr-un recipient special, precul o galeata pentru constructii sau intr-o cuva pentru constructii.

4. Aplicarea propriu-zisa a tencuielii se face cu o gletiera sau mistrie. Iar, ca alte materiale de care poti avea nevoie putem mentiona folia de protectie, banda de mascare si alte accesorii.

5. Aplica tencuiala de sus in jos, in oricare directie doresti (de la dreapta la stanga sau invers). Este recomandat sa finalizezi peretele pe care la-i inceput, astfel incat dupa uscare sa nu existe diferente vizibile.

Atentie!

  • Aplica tencuiala pe vreme uscata, dar nu foarte insorita!
  • Ai grija sa asiguri planeitatea tencuieli (driscuire) inainte de a se usca de tot!
  • Amesteca tencuiala astfel incat intreaga compozitie sa fie omogena si sa nu ramana pigmenti sau pietricele neamestecate!
  • Nu folositi materiale sau unelte improvizate, deoarece aspectul final nu va fi cel dorit!
  • Asigura-te ca achizitionezi o cantitate de material cu 10% in plus, fata de calculele initiale!
  • Arunca o privire la intreaga gama de tencuieli decorative pe care le comercializam si asigura-te ca alegi Regata pentru acasa!

 

Tencuiala decorativa este un material care ii ofera un aspect deosebit casei tale, gardului sau oricarei alte suprafete pe care vrei sa le tencuiesti. Gama este variata, astfel ca iti poti gasi cu usurinta tipul de tencuiala si nuanta pe care le cautai.

In cazul in care esti intr-o dilema, poti cere ajutorul unei mester, atat pentru a afla cantitatea de material necesara proiectului tau de tencuire, cat si pentru nuanta sau dimensiunea granulatiei.

De asemenea, te poti ghida in functie de noile tendinte din acest domeniu, in functie de paleta cromatica utilizata in cartierul tau ori de propriile exigente, care conteaza cel mai mult.