Soba pe lemne sau semineu? Afla cum alegi corect sursa de caldura pentru acasa

Cu siguranta, soba si semineul sunt doua surse termice foarte cunoscute si adorate de catre foarte multi dintre noi, in special de catre cei care locuiesc in mediul rural. Nu intamplator, aceste doua surse sunt atat de placute si dorite. In continuarea acestui articol vom vorbi atat despre soba pe lemne, cat si despre semineu, astfel incat la finalul acestui articol, sa poti alege pentru acasa sursa termica potrivita pentru locuinta ta.

Ce este soba pe lemne si ce este semineul?

Soba pe lemne, dupa cum ne spune si denumirea, este punctul central de incalzire a unei locuinte, care functioneaza pe baza arderii unui combustibil solid (lemn – in special, carbuni, peleti).

Gama de sobe pe lemne este destul de larga si cuprinde diferite modele, de dimensiuni mari sau mici, cu evacuare pe stanga sau pe dreapta si cu posibilitatea de gati sau nu.

Semineul, in comparatie cu o soba pe lemne, este de dimensiuni mai mici si este menit sa incalzeasca o incapere sau doua, ori sa fie utilizat in scop decorativ.

In prima ipostaza, nu exista diferente mari intre cele doua surse, intrucat ambele sunt menite sa incalzeasca o incapere, cel putin,

Insa, diferenta dintre ele este redata de modul in care este emanata caldura. In cazul sobei pe lemne, caldura este emana in toate directiile, atat pe sus si pe jos, cat si in partile laterale, datorita materialului care mentine caldura un timp indelungat (samota). In schimb, in cazul semineului (pe lemne), intreg aerul din incapere este incalzit, fiind recirculat. Astfel, putem deduce faptul ca o soba pe lemne este un punct termic radiant, iar un semineu pe lemne functioneaza, adesea, pe principiul convectiei (recircularea aerului cald).

Cum alegi soba sau semineul potrivit pentru casa ta?

Ei bine, trebuie sa tii cont de cateva criterii care te vor ajuta sa achizitionezi sursa termica perfecta pentru tine si familia ta. Astfel, mai intai de toate, trebuie sa stii ce vrei sa incalzesti si la ce iti foloseste: numarul incaperilor, dimensiunea lor si daca ai nevoie doar de caldura sau vrei sa si gatesti.

  • Puterea calorica a sursei

De obicei, soba si semineul au o putere calorica cuprinsa intre 4 si 20 Kw, cele mai comune fiind cele de 6-7 Kw.

Inainte, insa, de a alege produsul potrivit, trebuie sa tinem cont si de alti factori care pot afecta puterea calorica necesara sau pot contribui la aceasta. Adica, trebuie sa luam in calcul daca peretii sunt sau nu izolati termic si trebuie sa stim care este media temperaturilor in sezonul rece, in zona in care urmeaza sa fie instalat. Poate suna absurd, insa trebuie sa tinem cont si de aceste criterii, pentru a alege sursa termica potrivita.

Pe langa acest aspect, ca o masura de precautie, trebuie sa alegem soba sau semineul cu o putere putin mai mare decat necesarul. Astfel, daca noi avem nevoie de o soba de 4-5 Kw, este recomandat sa achizitionam una de 6-7 Kw. Este posibil, totusi, sa existe pierderi de caldura, astfel ca ar trebui sa fim pregatiti.

Ori, putem alege sa izolam termic peretii casei, iar apoi sa alegem o soba sau un semineu cu o putere calorica mai mica.

  • Pentru ce o utilizezi?

Dupa cum spuneam, inainte de achizitionarea unei sobe sau a unui semineu, trebuie sa stii exact pentru ce o utilizezi: pentru gatit, pentru incalzire sau pentru ambele?

Avantajul sobelor este reprezentat de posibilitatea de a gati diverse bunatati pe plita sau la cuptor si te bucuri si de caldura. Semineul nu iti poate oferi posibilitatea de a gati, insa confortul termic este perfect.

Sobele de gatit pot avea unul, doua sau chiar trei ochiuri pentru gatit si un cuptor destul de incapator. Se spune ca mancarea facuta la foc de lemne sau intr-un cuptor cu lemne are un gust mai bun. Astfel, putem spune ca principalele beneficii ale unei sobe de gatit sunt reprezentate de posibilitatea de a gati si incalzi in acelasi timp, cu aceeasi cantitate de combustibil. De aici rezulta alt avantaj important al sobelor de gatit: consumul redus de combustibil si eficienta maxima.

Daca vrei sa incalzesti o singura incapere, atat soba, cat si semineul sunt perfecte. In cazul in care doresti sa incalzesti doua incaperi, poti alege sa montezi o soba intre cele doua spatii, ori, in functie de marimea acestora, poti alege sa montezi o soba sau un semineu in fiecare camera.

Pentru incalzirea completa a casei tale poti alege o soba cu incalzire centrala, care se poate conecta la calorifere si care functioneaza tot pe combustibil solid.

 

  • Materialul

Materialul din care este construita o soba sau un semineu trebuie sa fie, in primul rand, rezistent la temperaturi foarte inalte, iar apoi trebuie sa mentina acea temperatura un timp indelungat chiar si dupa stingerea focului.

De obicei, sobele si semineele sunt realizate din tabla emailata sau fonta, captusite la interior cu samota, pentru mentinerea temperaturii. Samota reprezinta, de fapt, bucati de argila arsa, asemenea unor caramizi, care creeaza mediul perfect pentru realizarea si intretinerea focului.

Toate materialele amintite (tabla emailata, fonta si samota) mentin temperatura constanta un timp indelungat, mai mult decat ar mentine un radiator, ceea ce duce la un numar redus de focuri realizate intr-o zi si la un consum redus de combustibil solid.

  • Tipul de tiraj

Tirajul poate fi de doua tipuri: fortat sau natural. Tirajul fortat este reprezentat de eliminarea noxelor prin intermediul unui ventilator, nu prin horn. Aceste sobe sau seminee au nevoie de o curatare periodica si trebuie verificata functionarea lor optima, astfel incat sa nu existe suprize neplacute. Este recomandata instalarea lor doar acolo unde nu se poate construi un horn.

Tirajul natural este reprezentat de eliminarea noxelor printr-un sistem de evacuare special, care poate fi achizitionat odata cu sursa de cladura.

Insa, indiferent care ar fi tipul tirajului pe care il are sursa termica pe care dorim sa o achizitionam, tot trebuie sa realizam verificari periodice si sa curatam toate elementele sursei, astfel incat functionarea sa decurga lin, fara probleme.

Atentie! Inainte de a merge la culcare, este indicat sa faci o scurta verificare a sursei termice!

  • Dimensiunea sobei si a semineului

In functie de scopul pentru care vrei sa utilizezi o soba sau un semineu, poti alege versiunea perfecta pentru tine! De exemplu, sobele de gatit sunt mai lungi fata de celelalte tipuri, iar sobele destinate amplasarii in dormitoare sau in living, pot fi de dimensiuni reduse, poate chiar mai mici de 50 cm.

Cat despre semineu, dimensiunea acestuia difera in functie de stilul pe care il are, de puterea calorica si de spatiile de compartimentare, pe care le poate avea sau nu. Tocmai de aceea spuneam ca totul depinde de scopul utilizarii sursei termice. Daca iti doresti un semineu in scop decorativ, dimensiunea este in stransa legatura cu marimea celorlalte elemente din incapere. Insa, daca avem nevoie de un semineu pentru incalzire, atunci ne ghidam dupa inaltimea spatiului si dupa toti parametrii amintiti pana acum.

  • Designul sobei sau al semineului

In trecut, cea mai comuna sursa de caldura era soba de teracota. In functie de spatiul pe care trebuia sa-l incazeasca, soba avea dimensiuni reduse sau foarte mari.

Materialul (teracota) este un material foarte greu si de aceea sobele de acest tip erau construite intr-un loc special amenajat. Unele persoane, mai creative, incepusera sa-si picteze sau sa-si orneze sobele, astfel incat sa se potriveasca cu designul intregii incaperi sau chiar cu designul intregii case.

In ziua de astazi, sobele si semineele sunt deja construite si fac parte dintr-o gama foarte variata de modele, dimensiuni si stiluri. Stilurile predominante sunt traditionalul si modernul. Poti alege pentru acasa mult mai usor produsul dorit, in conformitate cu stilul casei tale, datorita diversitati.

Astazi, alegem soba sau semineul preferat si il montam exact in locul in care dorim, fara sa facem modificari in casa. Iar, pentru ca tot am adus vorba de montarea sursei termice independente, stii care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand montezi soba sau semineul?

  • Amplasarea sobei sau a semineului

Chiar daca amplasarea sursei termice pare cel mai simplu punct, ei bine, trebuie sa-ti spunem ca nu este chiar asa. Este vorba de un punct termic in care temperaturile sunt foarte ridicate, iar noxele toxice sunt prezente tot timpul. De aceea, este recomandat sa apelezi la un specialist, pentru a nu risca sa pui in pericol viata ta sau a familiei tale.

Sobele si semineele pot avea evacuarea pe centru, pe partea stanga sau pe partea dreapta. Astfel, inainte de a alege produsul dorit trebuie sa ai in vedere directia in care vrei sa faci evacuarea. Altfel spus, modul in care a fost realizata soba, de exemplu, trebuie sa se potriveasca cu modul in care vei pozitiona burlanul de evacuare.

Apoi, in procesul de montare a sursei, nu exista loc pentru improvizatii. Dupa cum spuneam, este vorba despre prezenta unor noxe toxice si a unor temperaturi foarte ridicate, iar evacuarea trebuie sa fie realizata corespunzator si trebuie asigurata buna functionare. In plus, pentru siguranta membrilor familiei, asigura-te ca fiecare incapere este aerista zilnic, iar sursa termica este verificata periodic.


  • Protejeaza si celelalte elemente din incapere!

In primul rand, asigura-te ca mentii o mica distanta fata de perete (cel putin cativa centimetri). Apoi, ia in calcul daca elementele din imediata apropiere sunt inflamabile si mentine o distanta optima, daca este cazul. Aici este inclusa si pardoseala. In cazul in care pardoseala este ignifuga, poti opta pentru orice tip de semineu sau soba. Insa, daca pardoseala ta este predispusa la ardere, atunci este indicat sa alegi o soba cu picioare sau un semineu mai inalt. De asemenea, inainte de achizitionare, asigura-te ca produsul are o protectie impotriva scanteilor.

Cat despre locurile in care poate fi amplasata aceasta sursa termica, recomandam spatiile in care focarul se poate supraveghea usor, iar accesul este facil. Tine minte: nu ascunde soba sau semineul dupa usa, ori in spatele altor corpuri de mobilier! In cazul in care nu beneficiezi de suficient spatiu, poti apela la o instalare pe colt.


Noi ti-am expus cateva criterii importante de care trebuie sa tii cont inainte sa alegi soba sau semineul potrivit pentru casa ta.

Daca ai luat deja decizia de a achizitiona o soba sau un semineu, cu siguranta stii care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acestora. Cu toate acestea, noi dorim sa te indrumam catre alegerea corecta pentru acasa, astfel ca iti lasam mai jos o scurta lista cu avantajele si dezavantajele utilizarii unei astfel de surse termice:

Avantajele utilizarii unei sobe sau unui semineu

  • Atat soba, cat si semineul au rol de incalzire a unor spatii si pot avea dimensiuni mai mici sau mai mari si diferite puteri calorice (Kw). Astfel, in cazul utilizarii acestora, beneficiezi de urmatoarele avantaje:
  • Pot fi amplasate oriunde in casa, in zonele in care lemnul (sau parchetul) nu este prezent;
  • Se incalzesc rapid;
  • Pot incalzi una sau doua incaperi simultan, iar cu ajutorul sobei cu incalzire centrala poti incalzi intreaga casa;
  • Ambele utilizeaza combustibil solid (lemn), care este o resursa mult mai ieftina, astfel ca poti economisi cateva sute de lei lunar;
  • Confortul termic este peste asteptari, intrucat acest tip de sursa de caldura mentine o temperatura ridicata constanta, care poate fi ajustata prin reglarea cantitatii de combustibil;
  • Se regasesc atat intr-un stil traditional sau rustic, cat si in stil modern;
  • Acest tip de sursa functioneaza si atunci cand nu este curent electric;
  • Datorita materialelor din care sunt realizate, acestea mentin temperatura optima o perioada lunga de timp, chiar si dupa stingerea focului.
  • In cazul sobei de gatit, exista posibilitatea de a gati si a incalzi incaperea, in acelasi timp, cu aceeasi cantitate de combustibil;
  • Iar, pentru unii dintre noi, trosnitul lemnelor poate reprezenta un plus de autenticitate si un mod de conectare cu natura.

Indiferent de produsul sau de produsele pe care dorim sa le achizitionam, trebuie, mai intai de toate, sa ne documentam in privinta acestuia, iar apoi sa facem alegerea perfecta pentru acasa.

In cazul sobelor sau al semineelor, trebuie luate in considerare toate aspectele importante care tin de produsul in sine, de utilizarea, amplasarea, intretinerea si functionarea acestui produs.

In portofoliul nostru de produse sigur vei gasi sursa de caldura perfecta pentru casa ta. Modelele sunt diverse, astfel incat sa poti gasi usor ceea ce iti doresti.

Alege pentru acasa soba sau semineul perfect pentru tine si familia ta, bucura-te de confortul termic pe care ti-l doresti si infrunta mult mai usor anotimpul rece!

 

Alege REGATA pentru acasa!