Șapa autonivelanta: rolul ei, preparare si turnare

In construcțiile moderne, șapa este foarte des utilizată, datorită proprietăților sale și a avantajelor pe care le oferă utilizatorului. Aceasta este folosită pentru obținerea unui strat uniform, fără denivelări, gropi sau alte imperfecțiuni, pe care, ulterior se va monta gresia, parchetul sau alt tip de pardoseală.

Șapa autonivelantă conține nisip, minerale, ipsos sau ciment și rașini care leagă aceste componente între ele. Altfel spus, șapa autonivelantă este un fel de mortar, livrat în saci.

Rolul șapei autonivelante

Înca din denumirea acestui material folosit în construcții ne putem da seama la ce se folosește șapa și care este rolul ei.

Materialul este utilizat pentru nivelarea unui strat de bază, care poate avea denivelări, gropi sau alte imperfecțiuni, care pot influența montarea adecvata a gresiei, a parchetului sau a altui tip de pardoseală.

De regulă, acest tip de șapă se utilizează în zonele în care sunt mari diferențe ale planului și se dorește aducerea la același nivel a întregii pardoseli.

Prepararea șapei

Prepararea șapei autonivelante este simplă, iar pentru acest pas nu ai nevoie de multe unelte sau de o experiență în domeniu.

Acest material se comercializează la saci, de diferite greutăți. Fiecare producator recomandă o anumită rețetă, astfel încat amestecul rezultat să fie unul potrivit sub forma unei paste vascoase, uniforme, nu sub forma unei paste apoase.

Astfel, pentru a obține materialul potrivit este nevoie să amestecați o anumită cantitate de apă cu întreg conținutul unui sac. Pentru amestecare, puteti utiliza un mixer galvanizat, însa la o viteză redusă.

Acest amestec, se poate turna direct pe stratul suport, asemenea gletului, în straturi cuprinse între 1 si 30 mm, însa unele tipuri de șape permit aplicarea în straturi de pana la 100 mm.

Odată turnat amestecul, poți începe să-l nivelezi.


Diferența dintre șapă și un beton simplu

Aspectul și culoarea șapei pot duce la confundarea acesteia cu betonul simplu. Însă, diferențele sunt redate de compoziția fiecărui material, de timpul de uscare și de modul în care fiecare dintre acestea este turnat sau folosit.

Compoziție: betonul poate avea nisip de granulație mai mare în compoziție, în timp ce șapa are nisip fin. De asemenea, structura betonului face ca acesta să dețină o rezistență foarte mare la factori mecanici, impact, șocuri etc. De aceea, acesta este folosit adesea în diferite construcții. Șapa este utilizată ca un mijloc de nivelare a unei suprafețe sau, astfel spus, este vazută drept un finisaj.

Timpul de uscare: în cazul betonului, uscarea durează mult mai mult decat in cazul șapei. Betonul, se poate usca complet chiar și în cațiva ani, în funcție de grosimea acestuia și de tipul de construcție în care a fost folosit. Însă, șapa se usucă rapid: aplicată în strat subțire se poate usca și în 12-24 de ore, iar în strat mai gros de 7-9 mm, uscarea poate dura până la o saptămână.

Modul de turnare este diferit: șapa se toarna precum un glet, iar betonul se toarna, de regula, intr-o forma redata de structuri de lemn sau de structuri metalice.

Tipuri de șapă autonivelantă

Șapa autonivelantă poate fi de doua tipuri:

  • Autoaderentă
  • Flotantă

Șapa autoderentă se toarnă direct pe structura construcției, iar proprietățile sale o fac să adere foarte bine pe acea suprafață. Astfel, pentru acest tip de șapă nu este nevoie de un strat izolant intermediar.

Șapa autoaderentă este recomandată pentru utilizare in construcțiile industriale.

Șapa flotantă este opusă celei autoaderente și se toarnă pe un strat izolator, nu direct pe stratul principal. Acest tip de șapă se utilizează în construcțiile rezidențiale, iar împreună cu stratul izolant oferă o buna izolație termică, fonică și contra apei.


Tipuri de construcție în care se poate utiliza șapa

Șapa autonivelantă se poate utiliza în diferite construcții, precum în spațiile rezidențiale sau industriale, garaje, parcări, alei etc.

Se recomandă citirea recomandărilor producătorului și a caracteristicilor șapei, prezente pe ambalaj ori în fișa tehnică a produsului. Acolo veți găsi toate informațiile necesare utilizării produsului (modul de folosire și preparare) dar și spațiile în care se poate turna șapa.

Utilizați șapa în spațiile indicate, astfel încât aceasta să nu fie afectată de factori de mediu sau să se degradeze în timp.

Cum se pregătește șapa

Orice finisaj se aplică pe o suprafață curată, uscată, fără impurități sau fisuri. Așa că, înainte de aplicarea șapei, pregatește suprafața astfel încât să îndeplinească toate condițiile menționate.

Pe suprafața suport deja curațată se va aplica amorsa specială pentru șapa, care ajuta la fixarea mai buna a șapei. Aceasta amorsă se poate aplica cu un trafalet sau cu o bidinea.

Ținând cont de rețeta recomandată de producător, începe să prepari șapa: amestecă o cantitate de apă recomandată cu întreg conținutul sacului. Dupa cum spuneam, poti folosi un mixer special pentru amestecul materialelor de construcție. Astfel, trebuie să rezulte un conținut sub forma de pastă uniformă și vâscoasă. Mixarea se realizează la o viteză redusă, nu la viteză maximă.

Este recomandat să astepți 10 minute dupa terminarea compoziției, iar apoi sa începi turnarea. Turnarea se efectuează în maxim 90 de minute (o oră jumatate) de când ai terminat amestecul.

Amestecul se poate realiză într-o galeată sau într-o cuvă pentru construcții, de 60-80 L.

În cazul în care sunt bule de aer, poti utiliza un trafalet cu dinți. Apoi, când ai terminat, lasa șapa să se usuce.

Temperatura de aplicare a șapei trebuie să fie între 5 si 30 grade C. Acest lucru înseamnă că nu poti turna șapa în timpul iernii și nici pe canicula.

Temperatura optimă de uscare și de turnare a șapei este de 20 grade C, iar nivelul de umiditate să fie de 65%. Mare atenție, însă! Nu trebuie sa forțezi uscarea șapei, adică nu trebuie să lași geamurile deschise și nici să lași să bata soarele direct în finisaj. Soarele și razele UV nu ajută și chiar pot afecta șapa. În funcție de grosimea șapei, va crește și timpul de uscare. Astfel că un strat subțire se va usca în 12-24 de ore, iar un strat mai gros, de până la 9 mm se poate usca într-o saptămână sau mai mult.

În funcție de tipul de pardoseală pe care dorești să-l montezi peste șapă, trebuie să ai în vedere că gresia se poate monta la 24 de ore dupa uscarea șapei, iar parchetul dupa aproximativ o saptămână.

 

Șapa este un finisaj modern, am putea spune, deoarece este folosită foarte des în construcțiile moderne și ajută la montarea adecvată a pardoselii alese. În plus, reprezintă un strat suport suplimentar care izolează fonic și termic și aduce un plus de rezistență structurii clădirii, construcției sau locuinței tale.

Alege șapa autonivelantă pentru proiectul tau!