Placile de lemn fac parte din viata noastra insa, stim prea putine despre ele. De-a lungul timpului, am achizitionat foarte multe produse fabricate din lemn, dar niciodata nu ne-am documentat cu privire la fabricarea lor sau la caracteristicile materialului.

Cele mai cunoscute materiale derivate din lemn sunt PAL-ul, MDF-ul, placajul si OSB-ul.

Primele trei derivate din lemn sunt destul de cunoscute in randul mobilierelor, iar OSB-ul este cunoscut in domeniul constructiilor.

OSB-ul reprezinta o alternativa de luat in seama atunci te gandesti sa-ti construiesti o casa, un garaj, un atelier sau chiar sa-ti reamenajezi locuinta.

 

Dar, ce este OSB-ul, de fapt?

Denumirea de ,,OSB ” provine de la Oriented Stand Board care, in traducere libera, inseamna ,,placi de fasii orientate ”.

Aceasta placa de lemn este realizata printr-un proces de incleiere si presare a unor fasii de lemn, cu latimea de 2,5 cm si lungimea de 15 cm. Astfel, se formeaza un panou de lemn, care prezinta o rezistenta ridicata si stabilitate in timp.

 


Sursa foto: drroofting.wordpress.com 

 

OSB-ul prezinta rezistenta crescuta si datorita temperaturii si presiunii foarte mari din timpul procesului de fabricatie.

Foarte multe persoane confunda OSB-ul cu placajul insa, acestea sunt diferite atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al prelucrarii. Pentru obtinerea unei placi OSB se pot folosi copaci tineri din pepiniere, crescuti special pentru acest scop si care sunt replantati continuu, pe cand in randul placajului nu se poate face acest lucru. Astfel, copacii din paduri nu vor mai fii taiati. O astfel de placa OSB contine 95% lemn.

 

Sursa foto: proselesmagazine.com  

 

Datorita caracteristicilor unei placi OSB, acesta poate fi impartit in 2 tipuri distincte:

a) OSB 2: este un material mai flexibil, dar care nu trebuie folosit in medii umede. Acesta se utilizeaza, de obicei, pentru decoratiuni si finisaje interioare, la pardoseli sau pereti despartitori. De asemenea, acesta este utilizat in domeniul mobilei.

b) OSB 3: este un material mai rezistent decat OSB 2, deci nu este chiar atat de flexibil. Datorita tratamentului cu rasina, aceste placi pot fi utilizate si in medii umede. Astfel, OSB 3 este ideal pentru construirea peretilor, a podelelor si a acoperisurilor.

O scurta concluzie legata de cele doua tipuri de placa OSB este ca OSB 2 este perfect pentru diferite finisaje interioare, iar OSB 3 pentru construirea unei casei.

 

Putem clasifica OSB-ul si in functie de producator; astfel putem face o scurta comparatie intre cei mai cunoscuti producatori de OSB, Krono si Egger:

  • Krono este un producator austriac si reprezinta liderul vanzarilor pe piata rusa, in domeniul materialelor de constructie, iar Egger este un brand European, ale caror placi OSB sunt produse de o companie romaneasca.
  • Ambii producatori fabrica placi de lemn care prezinta densitate buna si rezistenta crescuta.
  • OSB-ul Krono are rezistenta crescuta la umiditate, nu absoarbe umezeala, ci permite trecerea vaporilor prin el, pe cand OSB-ul Egger nu absoarbe umezeala, ci construieste o bariera de vapori.
  • Alta diferenta intre acestea doua este reprezentata de utilizarea placilor OSB in structuri portante (care sustin incarcatura): Egger este potrivit pentru construirea unor astfel de structuri, pe cand Krono nu se potriveste in aceasta constructie.

Chiar daca exista mici diferente, ambele tipuri de placi sunt ecologice si se incadreaza in standardele europene.

 

Care este principala caracteristica de care trebuie sa tinem cont atunci cand dorim sa cumparam OSB?

Principala grija este grosimea placii. Aceasta poate varia intre 6 si 40 mm. Cel mai bine ar fi sa vorbim cu un constructor toate detaliile importante, inainte de a face orice achizitie. In functie de ceea ce avem de construit, alegem si grosimea potrivita. De exemplu, pentru construirea unui perete este potrivita grosimea de minimum 10 mm.

De asemenea, lemnul este un bun izolator termic si fonic. Astfel, cu cat grosimea peretilor exteriori va fi mai mare, cu atat mai mult vom sta linistiti in casa, fara sa ne mai deranjeze zgomotele de afara. La fel se intampla si in cazul peretilor despartitori din interior casei.

 

Care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii OSB-ului?

Cateva dintre avantajele utilizarii OSB-ului sunt:

  •  Se monteaza usor si rapid;
  •  Se poate monta in orice anotimp;
  •  Rezistenta la umiditate;
  •  Rezistenta la cutremur;
  •  Este un bun izolator termic;
  •  Poate fi utilizat pentru construirea pardoselilor, caselor, peretilor, tavanelor, acoperisurilor;
  •  Consumul de energie caloric este redus. Casele din lemn asigura un confort climatic bun atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii. Consumul va fi si mai mic daca se va izola casa cu polistiren sau vata minerala bazaltica;
  •  Casa realizata din OSB este mai ieftina decat o casa realizata din caramida. Diferenta intre acestea doua poate fi si de 50%;
  •  Datorita lemnului, casa va fi ecologica, deci va prezenta un mediu sanatos pentru organismal uman.

Cateva dintre dezavantajele utilizarii OSB-ului sunt:

  •  In cazul in care lemnul nu este tratat insecto-fungicid, pot aparea daunatori pentru acesta pe parcursul timpului. Cel mai bine ar fi ca lemnul sa fie uscat si sanatos;
  • Podeaua poate genera unele scartaieli sau zgomote neplacute, dupa o perioada de timp.

 

Daca doresti sa-ti construiesti o casa rapid, usor si ieftin, dar de calitate, poti opta pentru folosirea placilor OSB.

Iar, ca de fiecare data, noi venim in ajutorul tau cu cele mai bune oferte si reduceri! Asadar, acceseaza regata.ro si profita de cele mai bune preturi la placile OSB.

Alege Regata pentru acasa!

Sursa foto 1: prilok.ru