Placile murale. Varietate, aplicabilitate si tendinte

Piatra naturala decorativa este de trei tipuri: paneluri (fasii de piatra decorativa care vin deja premontate sub forma de placi), scapițatele si fasiile de piatra naturala, cele mai recente alegeri ale designerilor de interioare.

Spre deosebire de aplicarea unei tencuiele decorative la exteriorul locuintei, placarea cu piatra natura poate fi o alegere potrivita, deoarece protejeaza mult mai bine casa in timpul ciclurilor de inghet-dezghet si ofera un aspect deosebit casei, in functie de stilul dorit: de la rural, autentic la tematici precum celor al cabanelor de la munte.

Construite din ipsos, pietre naturala sau chiar din teracota, placile decorative pentru ziduri reproduc intru totul farmecul zidariei traditionale. Faptul ca aceste placi murale sunt direct inspirate din natura si se simt ca niste pietre adevarate sunt doua dintre cele mai puternice argumente pentru care designerii si proprietarii de case aleg sa monteze placi murale, fie la interior, fie la exterior.

Daca te gandesti sa folosesti placi murale pentru peretii din interiorul casei, vei descoperi ca aspectul de piatra are multiple avantaje. Iti prezentam in continuare doar patru dintre aceste avanataje:

1. Aspectul de piatra naturala se poate potrivi oricarui stil ales

Limitata doar de imaginatie, asezarea placilor murale este versatila si poate fi folosita intr-o varietate de spatii si in multe feluri in casa. Pentru ca personalizarea este cheia unei design maret, placile murale cu aspect de piatra sunt perfecte pentru placarea peretilor interior din cadrul living-ului, spre exemplu. Foarte asemanatoare cu piatra naturala, placile murale creeaza un mix de culori captivant, linii distincte si finsaje diverse. Chiar daca nu vei folosi placile murale ca punct de atractie intr-o camera, alegerea este perfecta pentru crearea unui aspect contrastant care va atrage atentia tuturor, spre exemplu, poti combina placi murale cu produse cu aspect industrial, pentru un contrast puternic.

2. Diversitatea placilor murale va inspira un design la moda;

3. Placile murale sunt disponibile intr-o varietare de finisaje;

Nu numai ca exista multe tipuri de piatra, dar poti avea la tine acasa placi murale cu diverse finisaje: netede, in relief, mate sau chiar lucioase. Pentru a recrea cat mai autentic un aspect de zidarie, recomandam sa optezi pentru placi murale cu culori deschise si finisaje aspre si diverse, cat mai apropiate de piatra naturala.

4. Pietrele naturale creeaza un impact emotional in casa ta

Folosind produse inspirate de natura, cum este piatra, poti recrea in propria casa aspectul naturii. Cand alegi materialele pentru amenajarea camerelor, ia in calcul si optiunea unor elemente naturale ,cum sunt placile murale, pentru un aspect cat mai autentic.

Foarte putine produse inspira atata creativitate precum placile murale. Disponibile intr-o gama variata de marimi, forme, culori si materiale, placile murale creeaza suprafete rezistente si finisaje deosebite, fie ca sunt montate la interior, fie ca sunt montate la exterior.

Diversitatea tipurilor de piatra naturala cat si a modalitatilor de punere in opera a placilor murale fac ca aceste produse sa poata fi folosite in diferite stiluri de interioar,e de la modern la rustic cu influente mediteranene pana la minimalist.

Unde putem folosi placile murale

Placile murale cu latimi cuprinse intre 3-7 cm sunt recomandate pentru socluri, livinguri, seminee, holuri chiar si bai cu exceptia zonei de dus. In schimb, insa, in zona de dus se recomanda o placa cu suprafata scapițată, iar pentru dusuri cea mai potrivita solutie o reprezinta o placa cu suprafata lisa, pentru ca se intretin mult mai usor.

In cazul fatadelor, soclurilor sau chiar a gardurilor se recomanda folosirea pietrei naturale cu latimea de 5-10 cm sau chiar mai mare, pentru ca vor pune in valoare respectiva suprafata mai ales privita de la departare.

Piatra naturala decorativa poate avea grosime fixa cum este cazul travertinului sau al marmurii, pentru ca sunt materiale compacte, usor de debitat si prelucrat.

Daca montajul se realizeaza la exterior, la o inaltime de pana in 3 metri, piatra naturala se poate aplica direct pe termosistem deja fixat, fara niciun fel de armare suplimentara. Daca montajul se realizeaza la peste 3 m inaltime este obligatoriu sa folosesti plasa pentru fixarea acestor placi si dibluri pt fixarea in termosistem.

In cazul in care placile murale vor fi montate la interior, iar pe suprafata este aplicata deja vopsea lavabila este obligatoriu sa folositi un grund de profunzime (amorsa). Suprafata suport trebuie sa fie curatata in prealabil, uscata, fixa, fara urme de praf, uleiuri sau alte imporitati.

Trebuie sa tineti cont si de temperatura la care se realizeaza montajul placilor murale. Astfel, specialistii recomanda o temperatura ideala cuprinsa intre 5-30 °C, in caz contrar, adezivul nu se va usca cum trebuie.

Folosirea placiilor murale se va dovedi o solutie de lunga durata. Acest tip de ceramica ramane in continuare destul de folosit si acum, datorita abilitatii placilor murale de a rezista in timp atat de bine.  In mod normal, placile murale sunt realizate din granit, ipsos sau chiar travertin. Pot fi destul de grele si poroase, de aceea este recomandata o buna izolare a casei inainte de placarea peretilor cu placi murale.