parchet, parchet laminat, parchet sanfren, parchet cu sanfren, sanfren,

Parchetul laminat este un tip de pardoseala remarcabila, din toate punctele de vedere. Acesta este elegant, rezistent si are o durata de viata incredibila.

In procesul de alegere a pardoselii perfecte trebuie sa fim atenti la toate detaliile, mai ales la caracteristicile fiecarui model. In cadrul proiectului de amenajare al unui spatiu, trebuie sa luam in considerarefiecare aspect legat de parchet, apoi preferintele individuale.

Parchetul detine foarte multe proprietati si se intampla sa nu cunoastem insemnatatea fiecareia dintre ele. Astfel, ce va propunem este sa va documentati temeinic, inainte de a incepe cautarea propriu-zisa a pardoselii perfecte.

Una dintre caracteristicile intalnite des, dar nu prea cunoscuta, este existenta sanfrenului. Daca ai trecut deja prin amenajarea casei tale sau cel putin ai auzit de acesta, sigur te-ai intrebat „ce este sanfrenul” si „ce ii aduce in plus parchetului”, astfel incat sa te faca sa optezi pentru aceasta varianta. Iata mai jos definitia, pe larg, a sanfrenului si alte aspecte interesante despre acesta.

Ce este sanfrenul?

Termenul de „sanfren” provine din limba franceza (chanfrein) si reprezinta taietura oblica a muchiilor sau a marginilor unei bucati de lemn, metal sau piatra. In cazul subiectului nostru, sanfrenul este taietura oblica a marginilor fiecarei placi de parchet, de obicei realizata in unghi de 45°, a carei forma este asemanatoare literei „V” sau „U”. Un sinonim pentru aceasta caracteristica ar fi „tesitura” (procesul se numeste „sanfrenare sau tesire” si se refera la doborarea marginilor unei bucati de lemn, pe o suprafata plana, de 1 mm sau 1,5 mm).

Sanfrenul se observa usor, acesta fiind chiar la jonctiunea placilor de parchet, pe latime, lungime sau chiar pe toate cele patru laturi.

Inca de la inceput, trebuie sa mentionam ca aceasta tesitura nu afecteaza sub nici o forma calitatea parchetului si nu ii scurteaza durata de viata. Sanfrenul aduce o imbunatatire estetica pardoselii si ii ofera un aspect autentic intregii incaperi.

Sanfrenul poate fi pe doua laturi sau pe toate patru laturile placii de parchet. Iata care sunt tipurile de margini, in randul parchetului:

  • G0 – este parchetul laminat clasic, cu marginile drepte, plate;
  • G2 sau 2VGroove – este parchetul laminat cu sanfren pe cele doua lungimi ale placii de parchet;
  • G4 sau 4Vgroove – este parchetul laminat cu sanfren pe toate cele patru laturi ale placii de parchet.

Denumirea „2V” sau „4V” provine de la numarul laturilor cu sanfren si forma acestuia. Tesitura care formeaza litera „V” (plana) este mult mai cunoscuta si mai comuna decat cea in forma literei „U” (rotunjita).

In functie de producator si de modelul in sine, sanfrenul poate fi vopsit sau lacuit. Vopsirea se face in aceeasi nuanta ca parchetul. Iar, daca se opteaza pentru lacuire, se foloseste un lac de protectie special, care optimizeaza imbinarea placilor, ii ofera protectie impotriva murdariei si un aspect natural.

Sanfrenul – O alegere optima pentru acasa

Acum ca am explicat ce este sanfrenul si unde il intalnim, trebuie sa mentionam si de ce parchetul laminat cu sanfren reprezinta alegerea optima pentru acasa.

Dupa cum am mentionat anterior, aceasta tesitura are doar rol estetic si nu influenteaza calitatea parchetului. Sa ne gandim ca ne aflam in cautarea pardoselii perfecte pentru casa noastra. Care sunt criteriile de care tinem cont in acest proces de alegere? Ei bine, bugetul este unul dintre acestea, apoi urmeaza modelul si culoarea. In mod cert, trebuie sa fim, mai intai de toate, atenti la caracteristici (rezistente la factorii de mediu si antialunecare, clasa de trafic etc). Insa, ce ne atrage cel mai mult este aspectul estetic al parchetului. Daca nu ne place cum arata un model, continuam cautarea.

Astfel, sanfrenul a venit ca o imbunatatire a aspectului final pe care il ofera laminatul si aduce o nota naturala, asemanatoare podelei de altadata.

Diferenta dintre parchetul fara sanfren si cel cu sanfren, este redata de aspect: cel fara tesitura are un aspect neted, iar modelul parchetului este cel care contureaza intregul design, iar cel cu tesitura creeaza un aspect natural si pune in evidenta latimea si forma fiecarei placi de parchet.

Un al aspect interesant al sanfrenului este redat de mascarea posibilelor greseli realizate in procesul de montaj. Daca exista mici erori in montarea parchetului, acestea vor fi mascate de sanfren, care iti va acapara privirea de la intrarea in incapere. Noi va sugeram sa fiti atenti la montare ori sa colaborati cu mesterii din domeniu, astfel incat pardoseala sa fie montata perfect. Insa, daca acest aspect nu este posibil, nu va faceti griji.

Apropo de montaj, parchetul laminat cu sanfren poate fi montat (dar nu se recomanda) si pe o pardoseala care nu este perfect plana, insa erorile nu trebuie sa depasesca 2 mm pe metru liniar. Totusi, este recomandat sa montati parchetul pe o suprafata dreapta, astfel incat imbinarile sa nu aiba de suferit, iar tu sa te bucuri de confortul dorit cat mai mult timp.

Asadar, ce ofera sanfrenul? Sanfrenul ofera un atu estetic, un stil natural, diferit si interesant si chiar ofera senzatia de incapere spatioasa.

Un alt avantaj al acestei tesituri este redat de protectia pe care i-o ofera suprafetei placilor de parchet. Sanfrenul minimizeaza zgarieturile, loviturile, iesirea aschiilor si degradarea timpurie a colturilor placilor de parchet.

Unde se poate monta parchetul cu sanfren?

Parchetul laminat cu sanfren are aceleasi caracteristici precum cele ale parchetului fara tesitura, astfel ca nu sunt favorizate anumite incaperi. Acesta poate fi montat in orice incapere sau spatiu din casa ori birou, in functie de proprietati.

Rezistenta la trafic si la alti factori de mediu dicteaza locul in care poate fi montat parchetul.

Tine minte! Parchetul laminat integrant clasei de trafic AC 1 se poate monta in incaperile din spatiul domestic in care circulatia este redusa, iar parchetul din clasa AC 6 poate fi montat in spatiile comerciale in care circulatia este intensa.

Parchetul laminat cu sanfren este mai scump decat cel fara sanfren?

Acest aspect depinde foarte mult de producatori. Insa, ai fi surprins sa afli ca procesul de realizare al parchetului G0 este mai costisitor decat cel al parchetului 2V/4VGroove.

Productia unor placi de parchet cu margini drepte, ale caror colturi formeaza un unghi de 90° este mai costisitoare decat productia placilor ale caror margini sunt tesite, mai ales ca pentru marginile drepte este necesara o precizie crescuta.

La Regata gasesti parchet laminat la preturi imbatabile! Poti alege pentru acasa din sute de modele!

Cum se intretine parchetul laminat cu sanfren?

Parchetul laminat cu sanfren se intretine la fel ca cel fara sanfren (se aspira, se curata cu un mop bine stors, se utilizeaza apoi un mop curat pentru a reduce nivelul de umeazeala si se asigura aerisirea incaperii, pentru uscare). Acesta trebuie ferit de factorii de mediu daunatori, mai ales daca parchetul nu a fost realizat sa reziste.

Daca apar pete, acestea se pot inlatura cu acetona sau cu o laveta si apa calduta. In cazul in care se varsa apa sau lichide pe parchet, iar parchetul nu detine rezistenta la apa, aceasta trebuie inlaturata in cel mai scurt timp. Nu este recomandata amplasarea parchetului laminat in spatiile umede.

Iar, acum poate te gandesti la curatarea muchiilor placilor. Nu trebuie sa-ti griji cu privire la acest aspect. Sanfrenul are dimensiuni foarte mici, de 1 mm sau 1,5 mm, iar murdaria si apa nu vor afecta suprafata sau corpul parchetului.

Sanfrenul este, asadar, o caracteristica estetica a parchetului laminat. Acesta reprezinta o imbunatatire a parchetului laminat, care schimba cu totul imaginea incaperilor si ofera un design natural, asemanator podelei de altadata.

Alegerea tine de preferintele individuale. Astfel, te invitam pe www.regata.ro pentru a descoperi toate modelele de parchet laminat, cu sau fara sanfren. Cu siguranta vei gasi exact modelul de parchet pe care ti-l doresti.

Alege Regata pentru acasa!