Cum pregatim casa pentru sezonul rece?

Sezonul rece se apropie cu pasi repezi, asa ca trebuie sa asiguram din timp, daca este cazul, sursa de caldura si mentinerea acesteia in locuinta noastra. Astfel, am dat startul Ofertelor de Toamna, in care sobele si semineele, insotite de modele noi de gresie si parchet, sunt in centrul atentiei.

Intrebarea cea mai importanta este `Ce sursa termica alegem?`, ghidandu-ne dupa tipul de combustibil folosit.

Majoritatea surselor de incalzire traditionale utilizeaza drept combustibil lemnul.

Prin urmare, vom afla care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acestuia, in randul sobelor si semineelor.

Avantajele privind incalzirea pe lemne

  • Alimentarea acestora este accesibila pentru toata lumea, intrucat lemnul ramane unul dintre cei mai ieftini combustili, din prezent. Intr-adevar costul acestuia fluctueaza, dar nu reprezinta un motiv de ingrijorare;
  • Independenta sistemelor de incalzire cu lemne este un bonus de care toata lumea se bucura. Centralele termice functioneaza doar daca sunt alimentate cu energie electrica si gaz. In schimb, sobele si semineele care folosesc acest tip de combustibil vor putea functiona, fara griji, chiar si in timpul unei pene de curent;
  • Totodata, daca alegem sa folosim o sursa termica de acest gen (pe lemne), vom scapa de grija avizelor sau a aprobarilor, intrucat cazanele termice nu au nevoie de autorizatie de folosire;
  • Cel mai cunoscut avantaj il reprezinta versatilitatea. Acest lucru inseamna ca putem cupla o soba/un semineu cu sistem de incalzire central la conductele pentru incalzirea in pardoseala sau la calorifere. Totodata, acestea ofera si apa calda menajera.

Dezavantajele utilizarii sistem cu incalzire pe lemne

  • Depozitarea combustibilului poate reprezenta un dezavantaj, intrucat cantitatea de lemn necesara este destul de mare. Astfel, utilizarea unei surse de incalzire pe lemne poate presupune amenajarea unui spatiu, destinat depozitarii lemnelor;
  • Trebuie sa luam in calcul si curatarea regulata a sobei. Lemnele care tocmai au ars, se transforma in cenusa si trebuie indepartata. Specialistii recomanda ca aceasta curatare sa se face de cateva ori pe luna, daca este cazul;
  • Pentru cei care prefera comoditatea, alimentarea regulata a cazanului poate presupune un impediment. Exista si posbilitatea achizitionarii unor sisteme automate de alimentare, insa acestea presupun costuri suplimentare.

Indiferent ca iti renovezi un dormitor sau bucataria, in cadrul Ofertelor de Toamna vei gasi sursa de incalzire mult cautata, la preturi accesibile. Poti achizitiona atat seminee si sobe pentru incalzirea locuintei, cat si sobe pentru gatit, ideale pentru bucatarie.

Acum ca am aflat avantajele si dezavantajele incalzirii pe lemne, ne intrebam "De ce sa alegem acest tip de incalzire?"

Motivele principale pentru care merita sa optam pentru o astfel de incalzire sunt reprezentate de eficienta, disponibilitate si putere:

  • Cazanele termice moderne consuma mai putin combustibil solid, deoarece are loc procesul de recirculare a fumului;
  • Contrar centralelor termice pe gaz sau celor electrice, care pot functiona doar in zonele dedicate, incalzirea pe lemne poate fi montata oriunde, chiar si in locurile izolate;
  • Puterea calorica a lemnului este mult mai mare decat cea a gazului sau a electricitatii. Tocmai de aceea o soba sau un semineu se va incalzi mult mai mult si mai rapid, aducand un plus de confort.

Semineele reprezinta un sistem de incalzire modern, potrivit pentru orice spatiu din locuinta dumneavoastra. Si acestea, asemenea sobelor, utilizeaza drept combustibil lemnul insa, unele modele pot functiona si pe carbuni.

Ca tot am adus vorba anterior, de incalzirea prin pardoseala, trebuie sa luam in calcul si varianta schimbarii parchetului sau a gresiei.

Dupa alegerea sursei de incalzire potrivite casei dumneavoastra, ajungem la alegerea parchetului sau a gresiei, pentru amplasarea la interiorul sau exteriorul locuintei, daca este cazul.

Iti punem la dispozitie o gama variata de modele de parchet si de gresie, astfel incat sa iti poti asorta elementele din casa dupa bunul plac, dar si sa ai parte de un raport calitate-pret care sa tina cu bugetul alocat renovarii pe care o planuiesti.

Parchetul laminat este adecvat pentru incalzirea in pardoseala si pentru orice incapere cu trafic domestic intens si comercial moderat. Acest lucru este valabil si in randul gresiei.

Avantajele parchetului laminat sunt legate de aspect, de instalare, conditiile de exploatare, rezistenta, compatibilitatea cu sistemul de incalzire a pardoselii si durabilitate.

  • Parchetul laminat este disponibil in foarte multe culori si texturi, care imita foarte bine fibrele lemnoase;
  • Se poate instala in orice incapere de interior, foarte usor;
  • Este rezistent la umiditate si la fluctuatiile de temperaturi;
  • Prezinta rezistenta la zgarieturi si la impact;
  • Este compatibil cu orice tip de incalzire in pardoseala;
  • Acesta poate rezista de la 2 pana la 20 de ani;
  • Pretul este mai accesibil, comparativ cu parchetul natural.

Cateva dezavantaje ale parchetului laminat sunt reprezentate de montajul gresit al acestuia si de posibilitatea decolorarii in timp, in cazul in care acesta nu este intretinut corespunzator. Daca montajul se va face gresit, exista posibilitatea ca placile de parchet sa se umfle sau chiar sa prezinte scartaieli. Totodata, daca montajul se va face intr-un loc cu umiditate foarte ridicata, se poate forma mucegaiul, care este daunator organismului nostru.

Este posibil ca unii dintre noi sa prefere gresia portelanata, in detrimentul parchetului laminat. Insa, care sunt avantajele acesteia?

Un prim avantaj il reprezinta gama larga de modele, texturi si marimi pe care o avem la dispozitie, astfel incat vom gasi cu siguranta modelul potrivit casei noastre.

Apoi, proprietatile pe care aceste placi ceramice le prezinta datorita procesului de vitrificare. In procesul de vitrificare, placile trec printr-o coacere la temperaturi inalte. Acest lucru, impreuna cu amestecul de siliciu si argila din care sunt realizate placile de gresie, ofera densitate, duritate si rezistenta.

Ele pot fi montate in diferite incaperi, cum ar fi dormitoare, holuri, bai, balcon, bazine de inot etc. Acest fapt se datoreaza rezistentei placilor la factorii ostili, precum umiditatea crescuta si variatiile de temperatura din timpul procesului de inghet/dezghet.

Un alt avantaj este reprezentat de proprietatea gresiei de a nu conduce focul. Deci, in cazul unui incediu, placile se vor comporta foarte bine.

Exista dezavantaje in utilizarea gresiei?

Un posibil dezavantaj este reprezentat de montarea gresiei. Gresia se monteaza putin mai dificil decat parchetul, astfel ca va fi nevoie de un profesionist pentru placarea pardoselii cu gresie.

Alt dezavantaj ar fi acela ca, pe timpul sezonului rece, gresia mentine o temperatura scazuta. Insa, daca avem incalzire prin pardoseala, acest lucru nu va fi o problema deoarece, placa ceramica va mentine caldura degajata de conducte si o conduce mult mai bine decat parchetul, spre exemplu.

Sa nu uitam faptul ca gresia si parchetul ne imbraca pardoseala in haine noi si ajuta la mentinerea temperaturii potrivite din casele noastre.

Descopera ofertele de toamna pe care ti le-am preagit!

  • Sursa foto: www.pinterest.se