9 aspecte nestiute despre materialele de constructii

Tot ceea ce este in jurul nostru este construit de la zero, cu foarte multe materiale de constructie. De-a lungul timpului, au fost descoperite foarte multe materiale, care astazi sunt nelipsite din constructiile moderne.

Fiecare unealta, fiecare material sau chiar fiecare constructie are o istorie si o legenda in spate, iar foarte multe aspecte raman nestiute de catre multi dintre noi. Unele sunt lucruri simple, iar altele doar date tehnice, dar care ne vor ajuta candva in viata.

Cu prilejul reducerilor de pret la diferitele materiale de constructie pe care le comercializam, ne-am propus sa aducem in vedere 9 aspecte nestiute sau nu tocmai commune legate de aceste produse indispensabile.

1. Profita chiar acum de reducerile de pret pregatite pentru tine si proiectele tale!

Cu siguranta nu stiai ca aceste unelte esentiale constructiilor beneficiaza de reduceri de pana la 50%! Intra aici si descopera toate produsele care se bucura de super-preturi!

Ne-am gandit ca timpul trece foarte repede, astfel ca se apropie momentul in care trebuie sa-ti pui planurile in aplicare. Fie ca vrei sa imprejmuiesti un teren sau o casa, fie ca te-ai gandit sa iti ridici un atelier, sa iti izolezi locuinta sau chiar s-o construiesti de la zero, noi vrem sa contribuim la planul tau! Tu urmeaza firul lucrarilor tale, iar noi te ajutam cu cele mai tari preturi! In acest mod, construiesti si economisesti!

2. Sigur nu stiai ca alegerea OSB-ului se face in functie de clasa din care face parte

OSB-ul este acea placa formata din aschii medii sau lungi, mai subtiri sau mai groase, aranjate in trei straturi, orientate incrucisat. Acestea sunt lipite cu ceara si rasini sintetice, iar apoi presate la cald. Din acest proces rezulta o placa de lemn de mari dimensiuni, cu proprietati doesebite, rezistenta crescuta, diferite grosimi si o multitudine de domenii de utilizare.

OSB-ul poate fi folosit pentru realizarea unor cofraje pentru beton, cotete, baraci, rafturi, constructii temporare, scene temporare, garduri, containere sau chiar pentru placarea peretilor. In functie de tipul de constructie la care vrei sa folosesti OSB si de zona (interior sau exterior), vei alege si grosimea potrivita OSB-ului.

Asadar, OSB-ul este categorisit in patru clase:

  • Clasa 1 – pentru uz general
  • Clasa 2 – pentru aplicarea in mediile uscate
  • Clasa 3 – pentru aplicarea in medii uscate si umede
  • Clasa 4 – pentru aplicare in medii foarte umede.

Acest tip de placaj poate avea grosimea cuprinsa intre 6 si 40 mm, iar fiecare grosime se incadreaza intr-o clasa mentionata mai sus. Cel mai des se opteaza pentru OSB-ul din clasa a treia, deoarece aceasta cuprinde placile cu grosimi de la 6 mm si pana la 25 mm.

Iata o informatie bonus: pentru placarile peretilor interiori poti folosi placaj cu grosimea de minim 10 mm, pentru placarea celor exterior poti folosi placaj de minim 12 mm grosime, pentru zonele rezidentiale este recomandat OSB-ul de cel putin 18 mm grosime, iar pentru acoperis poti utiliza un placaj mai gros, de 12 - 15 mm.


3. Stiai ca polistirenul detine mult mai multe caracteristici decat cele termice?

Adesea, polistirenul este folosit la interior sau exterior, pentru placarea peretilor sau, mai simplu, pentru izolarea termica a suprafetelor.

Cu toate ca acest produs este unul dintre cele mai comune si cunoscute din domeniul constructiilor, nu toata lumea stie ca polistirenul, nu doar ca izoleaza termic, ci si protejeaza peretii sau diferitele suprafete de factorii de mediu distrugatori, de vant, de mucegai sau chiar de distrugerea treptata a finisajelor peretilor.

Placarea cu polistiren se poate face cu polistiren expandat sau extrudat, in functie de nevoile proprii si de proiectul in derulare. Poti opta pentru placarea exterioara a casei, astfel incat sunt eliminate si pierderile de spatiu din interior. Un avantaj semnificativ al polistirenului este acela ca poti opta pentru diferite finisaje, in textur si nuante multiple.

4. Stiai ca plasa de armare pentru polistiren este tratata cu rasina?

In procesul de placare cu polistiren se utilizeaza si plasa de armare, astfel incat rezistenta sa fie sporita, iar peretele sau polistirenul sa nu aiba de suferit.

Rasina este un material foarte cunoscut pentru proprietatile sale si pentru rezistenta pe care le-o atribuie diverselor materiale. Plasa de armare tratata cu rasina devine instant mult mai rezistenta si in mod firesc ii va oferi rezistenta si polistirenului.

Pentru acest tratament s-a folosit o tehnologie antidestramare, care face compozitia plasei mult mai densa.

5. Stii ce este, de fapt, cimentul?

Cimentul este unul dintre cele mai comune materiale de constructii si se gaseste sub forma de pulbere fina, de culoare gri. Acesta functioneaza precum un adeziv si se foloseste des in constructii de lunga durata. Aceasta pulbere este amestecata cu apa, pentru a putea forma un compus gros, foarte rezistent la impact, rupere, greutate etc.

Deseori, cimentul este confundat cu betonul, mai ales ca acestea se folosesc in aceleasi scopuri, insa diferenta cea mai mare este redata de materialele din care au fost realizate.

Cimentul este realizat prin macinarea clincherului. Iar, in amestec cu apa, acesta face priza si se intareste. In schimb, betonul este realizat dintr-un amestec de pietris, nisip (ori ciment, var sau asfalt) si apa. Acest amestec se usuca rapid si obtine o rezistenta foarte mare.

6. Vata minerala te protejeaza de foc si incendii

Vata minerala, indiferent de tipul acesteia, are proprietati inedite, incepand cu izolarea termica si pana la protejarea de foc sau de incendii.

In general, vata minerala se foloseste pentru izolarea interioara a peretilor, fiind un material insonorizant si izolant, care nu isi pierde calitatile, grosimea si nici nu se deformeaza in timp. Insa, mai putin stiut este faptul ca vata este un produs cu o compozitie foarte densa, care rezista la compresiune, nu arde si nici nu intretine arderea.

7. Plasa sudata – de ce are ochiuri si nu este realizata dintr-o bucata plina?

Nu te-ai gandit niciodata de ce oare plasa sudata este de mari dimensiuni si pare a fi formata din mici patrate, nu-i asa?

Ei bine, plasa sudata se foloseste pentru armare de rezistenta, suplinind carentele betonului in ceea ce priveste rezistenta la intindere. Cu alte cuvinte, aceasta plasa este folosita in constructii pentru a mari semnificativ rezistenta zidurilor sau a peretilor constructiei.

Aceasta este folosita pentru armare, pentru reabilitari si camasuiri, dar nu numai.

Acest tip de plasa este realizata dintr-un caroiaj de bare sudate, astfel incat produsul final sa fie o plasa cu o anumita dimensiune a ochilor. Ochiurile favorizeaza o armare mult mai eficienta, din aproape in aproape si ajuta mult mai mult materialul cimentos sa adere. Din acest motiv, plasa sudata are ochiuri si nu este o simpla bucata de fier. Ea a fost conceputa pentru a spori rezistenta anumitor lucrari.

8. Teava pentru constructii nu se foloseste pentru conductivitatea lichidelor

Teava pentru constructii se foloseste strict pentru constructii, de unde si denumirea acesteia.

Tevile pentru constructii pot fi rotunde sau rectangulare si se folosesc foarte des pentru realizarea schelelor, a cadrelor metalice, pentru intarituri, stalpi de gard, confectii si constructii metalice, aparate, utilaje si multe altele.

Acestea se comercializeaza in diferite dimensiuni, astfel ca poti alege orice dimensiune ai nevoie pentru proiectul tau!

9.  Stii cum alegi profilul gipscarton potrivit pentru lucrarea ta?

Profilele gipscarton ajuta si contribuie la prinderea placilor de rigips intre ele si fixarea acestora. Aceste profile sunt folosite mai mult pentru colturile formate de placile de gipscarton, pentru formarea si protejarea acestora, dar si pentru fixarea tavanului fals.

Profilele CD sunt potrivite pentru ghidaje – placa de rigips este atasata de profil, si nu invers, si detine o rigiditate crescuta.

Profilele UD sunt potrivite pentru peretii netezi si reprezinta un suport de baza pentru rafturi si buiandruguri.

 

Fiecare dintre materialele de contructie de mai sus si multe altele beneficiaza de super-reduceri, de pana la 50%. Vezi aici toate produsele la reducere cu care poti duce la bun sfarsit proiectele tale de constructive, renovare, imprejmuire etc.

Noi vrem sa-ti fim alaturi in toate lucrarile. De aceea, iti propunem cele mai bune preturi la toate materialele mai sus mentionate.

Ba mai mult, cu Regata construiesti si economisesti in acelasi timp! Alege Regata pentru acasa!