Cum alegem izolatia potrivita pentru casa noastra?

Ca sa putem mentine costurile cu incalzirea locuintei cat mai mici, solutia cea mai rapida si eficienta este sa izolam casa cat mai bine, pentru prevenirea pierderilor de caldura.


Sursa foto: ajuto.ro 

 

Cand vorbim despre pregatirea casei pentru iarna, ne referim la izolarea termica a casei.

Izolarea se face atat pe suprafetele peretilor, cat si pe tavan si podea. In acest fel, caldura se va mentine mai mult timp in camere si nu se va mai pierde.

O precizare importanta pe care o recomanda si specialistii este aceea ca putem aplica izolatia termica chiar si peste izolatia veche, care nu mai face fata factorilor de mediu.

 

Sunt insa multe persoane care nu stiu ce material sa foloseasca in izolarea termica a casei lor.

In acest sens, venim in ajutorul dumneavoastra si va prezentam cateva caracteristici ale polistirenului expandat, polistirenului extrudat si a vatei minerale:

Polistirenul expandat are o structura cu pori deschisi, permeabilitate la vapori (vaporii de apa acumulati in camera vor iesi in atmosfera) si are o rezistenta mica la compresiune, adica isi va modifica foarte usor forma. Acesta este indicat pentru utilizarea in spatii cu incarcare redusa.

Polistirenul extrudat are o structura mai densa, cu pori inchisi, nu permite trecerea vaporilor de apa prin perete si are o rezistenta foarte mare la compresiune, ceea ce inseamna ca nu isi modifica forma. Este indicata utilizarea polistirenului extrudat in spatii cu incarcare mare.

Acum, intrebarea este “ce tip de polistiren alegem”?

polistiren, polistiren expandat, polistiren extrudat

 

Sursa foto: izolatiisuceava.ro

Polistirenul expandat (EPS) este adesea folosit pentru izolatia peretilor interiori sau exteriori, a verandelor sau a mansardelor.

Polistirenul extrudat (XPS) se utilizeaza mai mult pentru izolatia peretilor de subsol, a teraselor circulabile, a acoperisurilor sau a pardoselilor.

Daca alegi polistirenul expandat, vei observa, pe bax, cateva specificatii de tipul: EPS 50, EPS 70, EPS 100 si tot asa. Ei bine, “EPS” este prescurtarea de la “polistiren expandat”, iar acele numere semnifica rezistenta la compresiune. Acesta este un indicator foarte bun de care trebuie sa tii cont atunci cand alegem polistirenul expandat. EPS 50 si EPS 60 sunt potrivite pentru termoizolatia spatiilor interioare.

Un alt indicator de care trebuie sa tii cont atunci cand alegem polistirenul este grosimea. Pentru peretii exteriori se recomanda achizitionarea unui polistiren cu grosime cat mai mare (10 cm, 15 cm sau chiar 20 cm), iar pentru peretii interiori este recomandat polistirenul de 5 cm sau mai putin. Trebuie sa tinem cont de faptul ca alegerea unei placi de polistiren mai groasa de 5 cm va duce la reducerea spatiului util din incapere.

Astfel, dintre cele doua tipuri de polistiren, cel mai indicat spre izolarea termica a interiorului este polistirenul expandat.

 

Vata minerala sau vata bazaltica este utilizata in izolari termice, fonice sau impotriva incendiilor. Aceasta se poate utiliza in orice fel de constructie, datorita proprietatilor termice si fizico-chimice performante

vata minerala,vata bazaltica, vata de sticla

Sursa foto: mansardacasei.ro

Vata minerala isi pastreaza caracteristicile pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Iata cateva beneficii ale acesteia:

• Reduce pierderea energiei termice. Adica, transferul termic intre spatiul interior si spatiul exterior este redus;

• Este rezistenta la umiditate: ajuta la transferul umiditatii de la interior la exterior. Astfel, se reduc vaporii de apa, iar climatul va fi unul placut;

• Creeaza protectie fonica;

• Prezinta rezistenta la foc: aceasta nu intretine arderea, nu emana fum sau gaze;

• Asigura durabilitate: datorita caracteristicilor, vata minerala nu se dilata, nu se contracta si nici nu corodeaza in timp. De asemenea, aceasta nu putrezeste si nici nu poate fi atacata de ciuperci;

• Se monteaza foarte usor si este compatibila cu cele mai uzuale materiale de constructii;

• Iar ca un bonus, aceasta vata minerala nu este poluanta. Ea contine materie prima reciclata si nu are emisii de substante periculoase.

 

Dupa alegerea materialului izolant, trebuie sa alegi cu grija si restul materialelor, fara de care intreg procesul de izolare nu poate fi incheiat. Adica, trebuie ales adezivul potrivit, diblurile, plasa de fibra de sticla, tencuiala decorativa de final si uneltele aferente acestui proces (gletiera, ciocan, cutter, bormasina, dreptar etc.).

In cazul in care nu doresti sa apelezi la ajutorul unui meserias, iti prezentam, pe scurt, pasii care trebuie urmati in procesul de izolare a casei:

1. Aplicarea mortarului adeziv pe placile din material izolant. Acestea se aplica pe marginile placii si in cateva puncte din centrul acesteia.

2. Aplicarea placilor pe suprafata peretilor. Aceasta aplicare incepe dintr-un colt de la baza zidului, intr-un sens liniar. Apoi, se urca progresiv spre urmatorul nivel. Placile vor fi nivelate cu ajutorul bolobocului (dreptarului).

3. Dupa lipirea acestora pe suprafata, urmeaza aplicarea diblurilor. Gaurile vor fi date cu bormasina. Se recomanda minim 5 gauri pe metru patrat. Dupa aplicarea acestora se mai aplica un strat de mortar peste placile izolante, peste care se va aplica plasa din fibra de sticla. Aceasta plasa are rolul de a ridigiza tencuiala. Se fixeaza plasa cu inca un strat de adeziv atent nivelat si se lasa la uscat.

4. Tencuiala finala se fixeaza dupa dupa uscarea ultimului strat de adeziv. Astfel, peretii vor capata aspectul dorit.

 

Inainte de a achizitiona materialele pentru renovarea casei tale, ar trebui sa-ti faci un plan pe care sa-l urmezi cu strictete. Te va ajuta sa-ti duci visul la bun sfarsit, fara stres.

Noi chiar ti-am pregatit si un articol dedicat, pe care il poti gasi pe blog-ul nostru. Mai multe detalii aici.

Nu trebuie sa ne ferim de renovare. Intr-adevar, primavara si vara este indicat sa construim sau sa renovam, insa temperaturile sunt inca pozitive acum, deci nu exista risc de inghet al materialelor. Singurul impediment ar fi uscarea mai lenta a adezivului si a tencuielii.

Apuca-te de renovat, inainte de sosirea iernii si a temperaturilor negative! Izoleaza-ti termic locuinta si scapa de facturile mari!