Pardoseala se află pe primul loc atunci când vă planificați amenajarea interiorului casei. Aceasta constituie “baza” casei și trebuie sa aveți în vedere atât aspectul pe care vreți să îl conferiți locuinței, cât și durabilitatea produselor alese pentru pardoseală. Cu toate acestea, numărul mare de modele de gresie deja existente poate crea mai multă confuzie pentru proprietarii de locuințe, împingându-i, deseori, să facă o alegere greșită.
Ne-am propus să cream in scurt ghid explicativ pentru alegerea gresiilor potrivite pentru casa dumneavoastra, pentru a evidenția beneficiile alegerii gresiilor vitrificate.
Plăcile ceramice datează din timpuri străvechi, de la popoare precum egiptenii, babilonienii și asirienii. Ulterior, plăcile ceramice au fost realizate în toate țările europene și în Statele Unite.
Plăcile ceramice sunt realizate din minerale argiloase naturale, cum ar fi feldspatul, praful de piatră și kaolinul, prin presare uscată și apoi arse in cuptoare, la temperaturi de până la 1250 de grade Celsius.
Gresiile vitrificate sunt plăci ceramice cu un grad de porozitate scăzută și reprezintă o alternativă pentru placarea pardoselii cu marmura sau granit. Sunt folosite adesea pentru amplasarea la exterior (terasa, balcon) datorită rezistenței excelente la ciclurile de ingheț-dezgheț.
Gresia vitrificată este realizată prin presare, dintr-un amestec de minerale, feldspat si siliciu. Sunt utilizate în mare măsură pentru pardoseli - acest lucru se datorează faptului că sunt disponibile în dimensiuni mari, creează un aspect unitar și sunt foarte rezistente.
Cand vine vorba de accesibilitate, plăcile ceramice vitrificate sunt rentabile.
Acest tip de gresie și faianță rămâne o variantă mai ieftină pentru granit și marmură. Sunt destul de ușor de instalat și la fel de usor de întreținut. Gresiile vitrificate sunt extrem de durabile si accesibile, devenind astfel, prima alegere pentru zonele comerciale și pentru zonele rezidențiale intens circulate. Sunt aproape neporoase, ceea ce înseamnă ca nu va trebui să vă faceți griji cu privire la pătarea acestora cu substanțe chimice sau ca for fi afectate de expunerea indelungata la un mediu umed. Un alt beneficiu al gresiilor vitrificate este faptul ca acestea nu se vor decolora odata cu trecerea timpului.
În ton cu tendințele actuale, potrivită pentru zonele expuse la umezeală și rezistența la variațiile de temperatură, gresia vitrificată reprezintă o alegere potrivită pentru orice tip de încăpere, cu amplasare la interior sau exterior, pentru pardoseală sau perete.
Plăcile ceramice vitrificate sunt similare plăcilor ceramice tradiționale, însă au în compoziție siliciu si argilă. În timpul procesului de vitrificare siliciul și argila se topesc și se amestecă, rezultand în interiorul fiecarei plăci o textură asemănătoare sticlei, oferind fiecărei plăci capacitatea de a-și păstra finisajul original chiar și după mulți ani de utilizare. Astfel, nu trebuie să vă faceți griji că plăcile ceramice vitrificate se vor decolora odata cu trecerea timpului.
Procesul de vitrificare conferă plăcilor ceramice avantajul unei porozități scăzute, ceea ce face ca aceste plăci să devină rezistente la apă si îngheț, iar timpul de așezare, indiferent că e vorba de o pardoseală sau de un perete, este mult mai scăzut față de placile ceramice nevitrificate.
Gresia vitrificată este o alegere ideala pentru placarea murală în bucătărie, pentru pardoseala din baie, pentru montajul la interior sau exterior. Din moment ce au o capacitate ridicată de a rezista intemperiilor sau presiunii aplicate asupra lor reprezintă alegerea ideală pentru terase exterioare sau alei cu trafic scăzut; spre exemplu aleea din gradina cu flori a casei.
Proprietățile inerente ale plăcilor vitrificate le fac de asemenea sa fie rezistente la pete, fiind prin urmare ușor de curățat folosind doar apă și agenți de curățare simpli.
Deși mărimile mari ale acestor plăci facilitează montajul intr-un timp scurt, totuși este ncesar ca motajul să fie făcut realizat de meșteri cu experiență în montajul plăcilor de mari dimensiuni, astfel încât rezultatul obținut să fie unul superior calitativ, uniform și estetic.

Așa cum menționam și la începutul acestui ghid explicativ pentru plăcile vitrificate, acest tip de placă ceramică reprezinta cea mai rentabilă alegere în privința raportului calitate-preț, având in vedere multiplele beneficii pe care le prezintă: un indice mare pentru rezistența la alunecare, grad de porozitate mic, dimensiuni mari care creeaza un aspect unitar dupa montare, rezistența deosbită la ingheț, rezistența la patare și nu se decoloreaza în timp.
Descopera gama variata de gresii vitrificate pe care le poti comanda in cadrul magazinului online www.regata.ro
foto: avishceramics