Gresia tehnica portelanata Full Body - Solutia ideala pentru pardoseala

Pardoseala contribuie foarte mult la designul unei incaperi sau chiar la imaginea intregii case. De aceea, este foarte important sa faci alegerea corecta inca de la inceput. In plus, gresia poate fi de mai multe tipuri, astfel ca, in functie de preferinte, stilul si designul pentru care optezi, te vei ghida catre tipul de gresie perfect pentru nevoile tale.

In ultimii ani, gresia a devenit foarte cunoscuta si in randul placarilor exterioare sau in spatiile comerciale, datorita aspectului deosebit pe care il ofera, dar si datorita caracteristicilor deosebite pe care acestea le detin. In aceasta categorie se incadreaza si gresia tehnica, portelanata in masa – Full body.

Ce este gresia portelanata Full body?

Foarte multe persoane tind sa creada ca gresia portelanata si cea portelanata in masa (gresie colorata in masa) au aceleasi proprietati, insa diferentele sunt vizibile, mai ales cand este vorba despre gresiile montate la exterior.

Gresia tehnica portelanata in masa este realizata dintr-un amestec de materii prime de calitate superioara: argila, feldspat, cuart si silice, la care se adauga granule foarte fine de culoarea dorita. Intreg amestecul va avea, deci, o culoare uniforma. In procesul de coacere al placilor de gresie, la temperaturi de peste 1000° C, placile de gresie vor deveni mult mai dense si vor dobandi multiple rezistente si proprietati deosebite.

Placile ceramice portelanate in masa sunt mult mai rezistente de-a lungul timpului decat cele portelanate la exterior, deoarece au fost prelucrate special pentru a rezista conditiilor meteorologice extreme, factorilor de mediu daunatori si circulatiei pietonale intense.

Cu alte cuvinte, aceasta gresie este o placa ceramica caracterizata prin integrarea straturilor de baza si de uzura intr-o masa comuna cu proprietati tehnice si estetice de standard inalt. Chiar si in cazul in care stratul superior se „toceste”, placa nu isi va schimba aspectul si va ramane exact la fel (aceeasi textura si aceeasi nuanta) ca in prima zi de utilizare. La fel se intampla si in cazul in care gresia se ciobeste intr-un colt sau se crapa.


Unde se poate monta?

Inca din denumirea acestui tip de gresie ne putem da seama de locul in care acestea se pot monta. Gresiile tehnice se pot monta in spatii domestice, rezidentiale sau comerciale (recomandat), la interior sau exterior, in care traficul pietonal este mediu sau chiar intens. De asemenea, gresiile tehnice se pot monta in zonele uscate, umede sau alunecoase, precum birouri, magazine etc.

Diferenta dintre gresia portelanata (la exterior) si gresia portelanata in masa (tehnica - Full Body)

Cei care nu au experienta in domeniu se vor intreba care sunt diferentele intr-o gresie portelanata si una tehnica (portelanata in masa - full body), mai ales ca procesul de fabricare este aproximativ acelasi. Iata mai jos principalele diferente intre aceste doua tipuri de gresie portelanata:

  • Procesul de fabricare al gresiei

Modul in care sunt realizate acestea este aproximativ la fel, insa diferentele se vad in culoarea corpului placii de gresie, a modelului si al finisajului.

In cazul gresiei portelanate placile de gresie au corpul in culoarea amestecului (de obicei albe precum portelanul), iar la exterior, pe partea superioara, este imprimat un model la temperaturi foarte ridicate. Tot la temperaturi ridicate este aplicat si finisajul (super-lucios, lucios, semi-lucios sau mat), care are rolul de a proteja intreaga placa de anumti factori si de a-i reda un aspect deosebit.

In cazul gresiei portelanate in masa, intreaga placa are aceeasi culoare datorita granulelor colorate din amestec, nefiind imprimat vreun model anume. De asemenea, acestea trec tot printr-un proces de coacere la temperaturi ridicate, in care capata rezistenta si durabilitate. Acest tip de gresie nu are un finisaj aplicat, iar textura este una naturala, rezultata in urma fabricarii placilor.

  • Aspectul

Gresia portelanata poate avea infinite aspecte, culori si finisaje, datorita tehnologiei de imprimare a modelului. Astfel, o gresie portelanata poate avea aspect de lemn, parchet, marmura, piatra naturala, un aspect marin si multe altele.

In schimb, gresia portelanata in masa (tehnica – Full Body) are un aspect de piatra, iar culorile acestora imita perfect elemente din natura.

De asemenea, gresia portelanata poate avea diferite finisaje si texturi, pe cand gresia tehnica are un finisaj natural, neprelucrat, mat.

  • Designul

Designul sau modelul placilor de gresie portelanata este doar pe partea superioara a acestora, astfel ca partea inferioara si marginile sunt de culoarea amestecului, iar modelul nu este imprimat.

In schimb, gresia tehnica are acelasi model, aceeasi culoarea si aceeasi textura in intreaga placa (atat e partea superioara si inferioara, cat si pe margini sau in mijlocul placii).

  • Rezistenta la pete

Gresia tehnica este foarte predispusa la pete sau la intalnirea cu agenti chimici ori substante chimice, din cauza traficului pietonal intens si a solutiilor de curatare la care este supusa. Cu toate acestea, gresia tehnica este rezistenta la pete si nu se lasa afectata de acestea ori de diversele substante chimice, care pot deteriora corpul placii.

Gresia portelanata detine, de asemenea, o rezistenta crescuta la pete, fapt care se datoreaza finisajului aplicat.

  • Grosimea

Grosimea placilor de gresie variaza in functie de tipul acesteia, materialul din care este realizata, propretatile pe care le detine si locul de montare pentru care aceasta a fost in special realizata.

Grosimea gresiilor portelanate poate ajunge si la 2 cm (te invitam sa vezi gama completa de gresii de exterior cu aceasta grosime). Cu toate acestea, la polul opus se afla gresiile tehnice care sunt mai subtiri (5 mm). Chiar daca, dupa acest criteriu, primul tip de placi ceramice pare mai rezistent si pare sa aiba o durata mai mare de viata, in realitate grosimea nu defineste si rezistenta. La gresia tehnica full body poti profita de intreg corpul placii, insa acest aspect nu este valabil si in cazul celorlalte gresii.

  • Antialunecarea

Indicele antialunecare al placilor ceramice este stabilit in urma unor teste realizate de catre specialisti, in diferite medii (umed, uscat, alunecos etc). Acest indice este valabil pentru persoane (si trafic pietonal), mai ales ca testele vizeaza indentificarea gradului de alunecare fara incaltaminte si cu incaltaminte.

De obicei, gresiile portelanate pot fi montate si in zonele umede sau in zonele exterioare. De aceea, au un indice antialunecare ridicat (R9 sau chiar R10, din maximul R13). Insa, atunci cand vine vorba de gresiile tehnice, acestea au un indice minim R11, deoarece pot fi montate in diferite spatii unde pot exista grasimi sau solutii alunecoase. In plus, lipsa finisajului aplicat pe suprafata placilor reprezinta un factor esential care favorizeaza mentinerea gradului antialunecare ridicat.

  • Rezistenta la impact

Rezistenta la impact este redata, in mare parte, de amestecul din care este realizata gresia. Cele portelanate au o rezistenta la impact mai scazuta decat gresiile tehnice. Primele sunt destinate montajului in zone domestice si rezidentiale, iar cele din urma sunt destinate montajului in spatii comerciale, unde exista un grad mai ridicat de spargere/deteriorare a placilor in urma unui impact cu un anumit produs.

De asemenea, ambele tipuri au fost realizate pentru a rezista factorilor de mediu prezenti in locurile in care acestea pot fi amplasate.

Concluzie

In concluzie, gresia tehnica full body este o placa ceramica caracterizata prin integrarea straturilor de baza si de uzura intr-o masa comuna cu proprietati tehnice si estetice de standard inalt, care a fost realizata pentru a fi montata in spatiile comerciale, in care circulatia pietonala este medie sau intensa. Acest tip de placa ceramica este mai rezistenta decat gresia portelanata la exterior, ceea ce inseamna ca este alegerea perfecta pentru cei care vor sa nu duca grija deteriorarii acesteia sau care vor sa placheze o pardoseala dintr-un mediu comercial.

Pentru spatiile comerciale este recomandat sa utilizezi un tip de pardoseala care sa reziste tuturor factorilor extremi care pot deteriora, iar pentru spatiile domestice sau rezidentiale poti alege oricare tip de gresie dintre cele mentionate.

Inainte de achizitie, ia in calcul proprietatile fiecarui tip de gresie pentru a face alegerea corecta pentru spatiul tau. Te invitam sa descoperi intreaga gama de gresii tehnice portelanate in masa cu un click aici si intreaga gama de gresii portelanate aici.

 

Alege REGATA pentru acasa!