Ce este gresia sau faianța rectificată?
În acest articol, vă vom explica ce este gresia și faianța rectificata și de ce se alege o placă de gresie și faianță porțelanată, cum se montează: cu distanțieri sau fără?
Majoritatea "specialiștilor" recomandă montarea gresiei sau a faiantei rectificate fără să folosim chit pentru rosturi. Aceasta este o greșeală!
În realitate, gresia rectificată nu se monteaza fără un rost de minim 1-1.5 mm, însă cel mai mare beneficiu al folosirii gresiei rectificate îl constituie realizarea unei imagini uniforme, având în vedere ca se vor folosi rosturi minime pentru îmbinarea plăcilor.
Principalul avantaj al folosirii plăcilor ceramice, exceptând faptul că rectificarea nu afectează grosimea gresiei sau a faianței, îl reprezintă imaginea unitară de dupa montare, având în vedere că la montare se vor folosi rosturi de mărimi mici.Principalul avantaj al folosirii plăcilor ceramice, exceptând faptul că rectificarea nu afectează grosimea gresiei sau a faianței, îl reprezintă imaginea unitară de dupa montare, având în vedere că la montare se vor folosi rosturi de mărimi mici.
Procesul de producere
Procedeul de rectificare al plăcilor ceramice constă în taierea marginilor plăcilor ceramice, astfel încât acestea să formeze un unghi de 90 de grade.
Rectificarea se realizează dupa arderea gresiei, astfel că grosimea placilor ceramice rectificate nu va fi afectată
Mărimea rosturilor
Toți producătorii de gresie și faianță recomandă un rost minim de 1-1,5 mm pentru gresia rectificată și 2-2,5 mm pentru cea obișnuită.
Rosturile sunt necesare atât din punct de vedere estetic cât și tehnic.
Există în primul rând două motive pentru alegerea unei plăci ceramice rectificate: o dimensiune mai mare a plăcilor și linii minime de chit. Linia foarte subțire de chituire creează un aspect aproape perfect mai ales daca alegeți o culoare de chit care se potrivește perfect cu culoarea plăcii dvs.Datorită contracțiilor și dilatațiilor imobilelor, toți fabricanții recomandă folosirea unui rost de chit de minim 2 mm.
Lipsa acestuia face ca plăcile să lucreze în timpul contracților/dilataților/miscărilor telurice ale clădirilor astfel că plăcile se vor dezlipi sau chiar se vor fisura.Rosturile sunt obligatorii deoarece ele absorb următoarele șocuri la care sunt expuse plăcile ceramice:
-
Diferența de temperatură - duce la dilatarea sau contractarea plăcilor ceramice (podele calde, terase sau balcoane neîncălzite supuse la îngheț)
-
Presiunea - exercitată de obiecte grele: mobilerul din camera
-
Mișcarea - fie a oamenilor sau a obiectelor grele pe suprafața podelei
Marginile gresiilor/faiantelor rectificate nu sunt curbate în jos, ci tăiate drept. Rosturile previn apariția fisurilor și a cioburilor pe părțile laterale ale plăcilor ceramice.Noi recomandam cu încredere gresiile si faianțele rectificate.
Montarea gresiei rectificate
Specialiștii recomandă să amplasați plăcile întregi în zonele în care vizibilitatea acestora este mărită.
Altfel spus, este recomandat să începem placarea cu gresie a unei încăperi începând dintr-un colț, având grija, ca daca va fi cazul, plăcile taiate să fie "ascunse" sub piese de mobilier.
Se trece apoi la aplicarea amorsei și apoi a adezivului de gresie cu o gletiera zimțată.
Reglajele pentru nivelul gresiei se fac cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, nu se vor folosi distanțieri, însă ar trebui să aveți grijă să lasați un spatiu de min 1-1.5 mm între plăcile de gresie, pentru chitul de rosturi.
Alegerea culorii chitului de rosturi este importantă, astfel că va trebui să alegeți un chit de rosturi cu o culoare care să se potrivească cu gresia sau faianța recent montată.
Dupa ce adezivul pentru gresie s-a întărit (specialistii recomanda minim 24 de ore dupa aplicarea gresiei), se poate trece la aplicarea chitului de rosturi, pentru a acoperi acele spații mici lasate intenționat între plăcile de gresie.
Aplicarea chitului de rosturi
Chitul asigura etanșeitatea și contribuie la calitatea decorului.ATENTIE! Timpul de aplicare al chitului de rosturi este limitat, fiindcă acesta va începe să se întarească destul de repede.
Se verifică mai întai starea suprafeței plăcilor ceramice, astfel, dacă a patruns adeziv între plăcile ceramice, acesta trebuie răzuit, eventual cu un șpaclu și mai apoi aspirat.
Chitul se aplică cu mișcări diagonale față de linia rosturilor pentru a nu sapa în rosturi. Dupa ce rostul de chit începe sa se usuce, specialiștii recomandă ștergerea excesului cu cârpe uscate, folosind mișcări circulare.
Se va folosi și un burete umezit cu apă pentru netezirea rosturilor.
Experții în domeniu recomandă un termen de 24 până la 48 de ore de aplicarea chitului de rosturi până la momentul în care camera poate fi din nou mobilată, pentru a obține un rezultat calitativ.