Ce alegem cand dorim sa placam peretii? Granit sau marmura?

Piatra naturala este folosita din ce in ce mai des in amenajarile interiore, cat si exterioare. Piatra naturala poate fi gasita in varietati care sa se potriveasca oricarui stil.

Din punct de vedere estetic, piatra naturala reprezinta mereu o varianta eleganta si rafinata care nu se va demoda niciodata.

Indiferent daca optezi pentru placarea soclului casei cu un astfel de material, construirea unui semineu sau a unui blat de bucatarie, placarea peretilor sau placarea podelelor cu piatra naturala, aceasta alegere nu te va dezamagi niciodata. Aceste pietre se pot regasi intr-o gama variata de culori si dimensiuni, montajul se poate realiza fie pe orizontala fie pe verticala.

Marmura are proprietati antialergice si antiseptice, deorece nu absoarbe apa si nu formeaza mucegai.

 

Exista mai multe tipuri de piatra naturala potrivita pentru amenajari.

Piatra naturala este o solutie moderna in orice fel de amenajare, pe langa faptul ca este un material organic rezistent, este si un bun conductor termic.

Granitul este o roca vulcanica ce provine din racirea magmelor de adancime si se solidifica prin racire lenta in crapaturile scoartei. 

Marmura este o roca metamorfica, se formeaza in urma schimbarilor pe care clacarul le sufera dupa ce asupra ei se aplica o temperatura sau o presiune foarte mare.

Granitul are in compozitie feldspat, cuart si minerale de culoare inchisa precum mica sau asiboli, face parte din clasa rocilor silicoase.

Marmura spre deosebire de granit este compusa in principal din calcit recalcilizat, se incadreaza in categoria rocilor calcaroase.

Granitul fata de marmura este foarte rezistent la compresiune, inconvoiere zgarieturi si lovituri, marmura are valori mai slabe la actiunile mecanice executate asupra ei.

Toate rocile sunt clasificare ca fiind neinflamabile. Ciclurile inghet/dezghet nu influenteaza comportamentul placilor din piatra naturala. Granitul fiind o roca vulcanica este extrem de rezistenta la temperaturi foarte ridicate. Cele doua pietre naturale se disting foarte greu, cel mai simplu mod de a distinge marmura de granit este cel vizual.

Marmura fiind o roca metamorfica, formata dintr-un proces de transformare a elementelor sale datorita temperaturii si presiunii, ea ofera un aspect de suprafata predominant omogena, traversata de modele venoase mai mult sau mai putin subtiri.

Granitul este roca magmatica masiva formata incandescent, din cristalizarea lavei, iar textura sa este caracterizata de o granula cu prezenta ocazionala de micro-cristale.

Rezistenta la abraziune:

Granitul are o rezistenta mare la abraziune si nu isi schimba aspectul dupa curatare, spre deosebire de marmura care are o rezistenta medie, aspectul ei poate fi afectat in timp.

Rezistenta la pete:

Ambele tipuri de roci sunt rezistente la apa, pete organice, cafea, ceai, reziduri animale, etc.

Cele mai multe varietati de granit rezista foarte bine la petele corozive, detergenti comerciali, etc., in vreme ce marmura este sensibila la atacul agentilor corozivi schimbandu-si aspectul.

Aspect:

Marmura contine carbonat de calciu pur la care se adauga diverse minerale care aduc nuante diferite de culoare. Marmura se gaseste cel mai des in culorile: alb, cenusiu, gri, crem, negru, rosu, verde.

Avantaje:

Un beneficiu insemnat al acestor materiale si al pietrei naturale este faptul ca acestea pot fi restaurate, pot fi aduse la aspectul initial daca au fost patate sau deteriorate chiar si dupa zeci de ani.

Granitul este recomandat pentru folosirea in medii mai grele cu trafic intens spatii publice, alei pietonale, parcari, trepte sau blaturi de bucatarii.

Marmura este folosita in spatii cu trafic mai redus bai, livingur, bucatarii, garduri, terase, fatade, proiecte complexe si monumente.

Daca granitul castiga puncte la capitolul de rezistenta, marmura este superioara prin aspect si varietatea de culori.

Cele mai maiestoase proiecte din lume sunt construite din marmura si arata extraordinar dupa sute de ani:

  • Taj Mahal din Agra costruit in anul 1632,
  • Marble Arch din Londra construit in anul 1833
  • Panteonul din Roma in 126 d. Hr.

Granitul si marmura sunt pietre naturale de o frumusete remarcabila cu roluri multiple in constructii si amenajari.

Marmura este eleganta si grandioasa, iar granitul este vibrant si puternic.


Atat marmura, cat si granitul sunt materiale unice de constructie, uneori alegerea dintre doua pietre poate fi dificila in functie de lucrare.



Surse foto:

vinca.ro

montcalm.co.uk

wendyperrin.com