parchet laminat

Parchetul laminat reprezinta cel mai comun tip de pardoseala, alaturi de gresie si alte tipuri de parchet. Datorita caracteristicilor sale, parchetul laminat este indragit si cautat de foarte multe persoane, de la cei care adora aspectul natural – de lemn, pana la cei care isi doresc un mediu linistitor si confortabil.

Indiferent de parchetul laminat pe care il vom alege, acesta reprezinta o adevarata investitie, pe termen lung. Este cunoscut faptul ca odata ce ai montat parchetul in casa iti doresti sa te bucuri de el si de confortul oferit o perioada lunga de timp. Insa, aici trebuie si putin ajutor, care nu necesita alte investitii suplimentare sau timp pierdut, si anume intretinerea corespunzatoare a parchetului.

Inainte de a discuta despre intretinerea corespunzatoare a parchetului laminat, trebuie mai intai sa explicam ce este parchetul laminat si de ce necesita o intretinere „corespunzatoare”.

Ce este parchetul laminat?

Parchetul laminat este un tip de pardoseala lemnoasa, asemanatoare, putem spune, parchetului din lemn masiv pe care il stim cu totii. Acesta poate fi realizat din doua tipuri de material: MDF sau HDF, adica din fibre lemnoase cu o densitate medie sau din fibre lemnoase cu densitate mare.

Majoritatea modelelor de parchet laminat sunt realizate din HDF (High Density Fibre) si au o structura materiala formata din patru straturi, care ii definesc atat rezistenta, duritatea si durabilitatea, cat si confortul si aspectul estetic:

1. Stratul de suprafata

Stratul de suprafata mai este numit si „strat protector/lac protector” si este realizat din rasina de melamina. Rolul acestui strat este de a proteja hartia decorativa de toti factorii de mediu, de uzura si de decolorare in timp. Datorita rasinii, stratul de suprafata nu va putea fi afectat de raze UV sau de orice alt tip de raze.

2. Stratul decorativ

Stratul decorativ este reprezentat de un strat de hartie (modelul placii/parchetului in sine) imprimata cu model, reprodus cu ajutorul unei tehnologii moderne care utilizeaza culori organice. Datorita acestei tehnologii, exista o gama foarte variata de modele si culori ale parchetului laminat, in care aspectul lemnos si nuantele naturale predomina.

3. Stratul/Placa suport

Baza parchetului este reprezentata de placa-suport din lemn. Dupa cum spuneam si la inceput, parchetul poate fi realizat din MDF sau din HDF. Cel putin 90% din material este reprezentat de lemn. Iar, dupa cum bine stim, parchetul laminat poate avea diferite grosimi: 6, 8, 10, 12 sau chiar 12,3 mm.

4. Stratul inferior

Al patrulea strat este reprezentat de partea verso, adica, de acel strat alcatuit din rasini fenolice (compus organic) cu rol de protectie impotriva umezelii, care ajuta placile sa interactioneze corect.


Acum ca stim ce este parchetul laminat si din cate straturi este format acesta, cat si importanta lor, trebuie sa avem grija sa nu le deterioram si sa facem tot posibilul sa intretinem corespunzator parchetul laminat, astfel incat si durata de viata a acestuia sa fie prelungita.

Astfel, daca dorim sa ne bucuram o perioada lunga de confortul pe care ni-l ofera parchetul laminat si de aspectul estetic natural, va trebui sa tinem cont de cateva recomandari in procesul de ingrijire si intretinere a parchetului.

  • Putem incepe prin a spune un mare „NU” solutiilor de curatare abrazive, dure, pe baza de ulei, decolorant sau care contin amoniac ori clor. Toate acestea ataca stratul de suprafata si duc la degradarea rapida a placilor de parchet.
  • Apoi, trebuie sa luam in calcul acele solutii non-abrazive, potrivite pentru curatarea pardoselii, in functie de nevoi. Adica, putem folosi solutii din comert, solutii realizate in casa, ori apa calduta.
  • Recomandam ca, inainte de curatarea propriu-zisa a parchetului, sa fie indepartate toate reziduurile si praful depus pe intreaga suprafata a acestuia. In caz contrar, in momentul in care vom utiliza mopul si solutia de curatare, vom risca sa zgariem suprafata parchetului laminat. Aceste zgarieturi poate ca nu vor fi vizibile insa, cu siguranta, vor duce la degradarea rapida a parchetului si chiar se pot pierde din proprietatile pe care acesta le detine. Indepartarea prafului sau a reziduurilor se poate face cu un aspirator, o matura cu perii moi sau cu o laveta din microfibra. Ultima varianta se poate utiliza pentru portiuni mici, eventual in cazul indepartarii petelor. Evita buretii si, mai ales, buretii de sarma!
  • Dupa indepartarea impuritatilor, putem trece la curatarea propriu-zisa. Dupa cum spuneam, trebuie sa avem in vedere folosirea exclusiva a solutiilor non-abrazive. Putem opta pentru solutiile simple, din comert, ori pentru amestec de apa cu otet alb sau apa calduta. Pentru o curatare adecvata, recomandam stoarcerea mopului, astfel incat acesta sa fie umed, fara sa curga apa din el deoarece, apa in exces poate duce la umflarea parchetului sau uscarea greoaie a acestuia. Trebuie sa ne gandim ca pardoseala trebuie curatata corespunzator, nu facut abuz de solutie sau apa. Un alt sfat de care poti tine cont este sa deschizi geamurile pentru a aerisi intreaga incapere sau chiar intreaga locuinta. In functie de preferinte sau de posibilitati, dupa curatarea propriu-zisa cu mopul umed, poti folosi un mop uscat si curat pentru a grabi uscarea parchetului si pentru a indeparta chiar si cele mai mici particule de apa.


Probabil foarte multi dintre noi abordam metodele de curatare adecvata mentionate mai sus dar, pentru a prelungi durata de viata a parchetului si pentru a completa rutina de curatare, trebuie sa avem in vedere si alte aspecte, precum:

  • Parchetul laminat trebuie montat in incaperea sau in spatiul recomandat de producator. Adica, fiecare model de parchet face parte dintr-o clasa de trafic, care dicteaza locul montarii. Astfel, daca acesta face parte din clasa AC 1, putem monta parchetul intr-o incapere din casa sau din apartament nu foarte circulata. Insa, daca parchetul face parte din clasa de trafic AC 6, acesta poate fi montat si in zone comerciale, in care traficul este intens. Cu cat clasa de trafic este mai mare, cu atat parchetul este mai rezistent si vine la pachet cu cele mai bune calitati. De ce conteaza clasa de trafic si montarea parchetului in spatiul potrivit? Pentru ca acesta este realizat sa reziste la un anumit nivel de trafic, astfel ca trebuie sa respectam indicatiile producatorului, in special daca dorim sa ne bucuram cat mai mult de confortul oferit de parchetul laminat.
  • Indicat este sa ferim parchetul de umiditate excesiva si de temperaturi prea mici sau prea mari (temperaturile recomandate sunt 18-24°C). In cazul in care gradul de umiditate dintr-o incapere este ridicat, putem utiliza un dezumidificator pentru eliminarea umezelii acumulate in aer. Apropo de umiditate, ezita sa folosesti un mop cu snur/cu aburi.
  • Petele pot duce la degradarea rapida a parchetului, deoarece acestea ataca in profunzime. De exemplu, petele de ulei, vopsea, marker, sos de rosii, vin, ruj, crema de pantofi sau altele, pot fi curatate cu apa calduta ori cu solutii pe baza de alcool, precum alcool sanitar, solutie de geamuri sau chiar acetona. Dupa cum spuneam si mai devreme, putem folosi o laveta din microfibra pentru a indeparta petele, astfel incat stratul de suprafata al parchetului sa nu fie afectat.
  • De asemenea, putem tine cont si de alte mici detalii care protejeaza parchetul. De exemplu, in cazul in care zugravim, putem acoperi cu o folie intrega pardoseala. In acest mod evitam producerea petelor, a loviturilor sau a zgarieturilor.
  • Chiar si in cazul in care mutam mobila tot trebuie sa acordam o mica atentie picioarelor acesteia. Este indicat sa protejam picioarele si, totodata, parchetul cu ajutorul unor capace sau protectii din cauciuc, speciale pentru aceste situatii.


La prima vedere, par destul de multe „reguli” care trebuie respectate pentru a ne bucura un timp indelungat de parchetul laminat ales. Insa, acestea sunt recomandarile de baza, venite atat de la producator, cat si de la specialistii din domeniu.

Iar, daca vrem sa facem o investitie pe termen lung si sa scapam de lista de griji, putem opta pentru parchetul laminat rezistent la apa, din clasa AC 6, care iti ofera garantie pe viata. Acesta este realizat din materiale de cea mai inalta calitate si prezinta specificatii tehnice inedite.

Atat alegerea parchetului laminat, cat si modalitatile de intretinere a pardoselii ne apartin in totalitate, insa, nu strica un plus de atentie in cateva dintre situatiile mentionate.

Alege parchetul potrivit casei tale! Alege Regata pentru acasa!