Cum alegem centrala termică pentru sezonul rece?

Cu toții ne dorim un confort sporit în interiorul casei noastre, iar modul în care ne alegem sistemul de încălzire al casei este extrem de important în acest sens.
Centrala termică nu îți va asigura doar zile călduroase alături de familie în sezonul rece, ci și un consum de energie scăzut cu facuri de întreținere mult mai mici.
Primul pas pentru a obține un confort termic la interior este achizitionarea unei centrale termice potrivite pentru locuința ta.
Centrala termică este sigura sursa care poate sa furnizeze apă caldă și căldură în mai multe puncte de consum.

Centralele termice au un principiu de funcționare foarte simplu: căldura emisă este produsă de agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează, agent termic ce este transportat prin conducte la diferite aparate de căldură – calorifere – montate în interiorul locuinței.

Pentru a lua cea mai buna decizie in alegerea unei centrale termice trebuie să iei în considerare factori precum: spațiul, numărul camerelor, gradul de izolare al locuinței dar și numărul de persoane ce vor beneficia de apa caldă menajeră.
Atunci când alegi această sursă de încălzire trebuie să te asiguri că locuința este protejată suficient de mult, iar aici ne referim la izolarea pereților.
Pentru a menține temperatura cât mai mult timp în interiorul locuinței, trebuie să ai o locuință bine izolată, iar facturile vor fi din ce în ce mai mici.

Cele mai importante tipuri de centrale termice din punct de vedere al agentul termic folosit în procesul de producere a căldurii și a apei calde menajere sunt:
Centrala termică pe gaz: gazul este cel mai ieftin combustibil, de aceea este cea mai accesibilă opțiune de încălzire a locuinței, dar are un randament de 92 – 95%.
Centralele termice pe gaz sunt de două feluri: clasice și în condensație, diferența dintre cel doua tipuri de centarele este reprezentată de preț și randamentul oferit.
Centrala termică în condensație are un randament de 107 – 109%, datorită componentelor speciale care permit recuperarea căldurii în procesul de condensare.

regata

Centrala termică pe lemne: aceste centrale termice sunt potrivite mai ales în zonele rurale, acolo unde prețul lemnului este mai mic decât gazul, dar randamentul centralei depinde extrem de mult de tipul lemnului folosit: lemnul verde scade randamentul cu 50%, spre deosebire de lemnul uscat care prelungește durata de viață a centralei.
Un combustibil întâlnit din ce în ce mai des sunt paleții, ecologici, proveniti din deseuri lemnoase, oferă un control mai mare al temperaturii și al calității aerului din interior.

Centrala termică pe GPL: este recomandată pentru zonele unde nu există alte surse de combustibil.

Centrala termică electrică: este o sursă de încălzire rapidă și eficientă, avand un preț destul de mic.

După alegerea unei centrale potrivite pentru locuința dumneavoastră trebuie să alegi și elementele de siguranță, cum ar fi:
În cazul centralelor termice pe gaz aveti nevoie de protecție la lipsa de gaz – centrala termică se va opri în momentul în care se întrerupe alimentarea cu curent sau atunci când sesizează ceva în neregulă pentru a preveni anumite accidente.
Dacă centrala va fi amplasată într-o încăpere cu temperaturi mai mici de 5 grade Celsius trebuie să vă luați în calcul și protecția antiîngheț.
Protecția la lipsa de apă din instalație: atunci când scade presiunea apei, centrala va emite un avertisment sonor.
Toate aceste elemente de siguranță prelungesc durata de viață a centralei termice, dar te și protejează de diverse incidente.
Înainte de a achiziționa o centrală termică trebuie să ceri sfaturi și recomandări de la specialiști pentru a lua cea mai bună decizie și pentru a te bucura de un mediu confortabil în interiorul locuinței tale pe tot parcursul anului.
Cel mai important este să alegi cea mai bună centrală termică, din punct de vedere al randamentului, cât și al costurilor, și să satisfacă necesitățile întregii familii.

Surse foto:

  • casasigradina.ro
  • iedeipentrucasa.ro