Cum aleg cea mai buna centrala termica? Avantajele si dezavantajele centralei termice prin condensare

Centrala termica a devenit un bun necesar in zilele noastre, mai ales ca este recunoscuta pentru functionalitatea sa, dar si pentru confortul pe care il ofera, atat intr-un apartament, cat si intr-o casa.

Gama de centrale este foarte variata, astfel ca ajungem repede la intrebarea „ce aleg?” sau „pe care s-o aleg pentru acasa?”. De aceea, noi venim in ajutorul tau cu un articol de blog in care te indrumam catre cea mai buna alegere pentru tine si casa ta.

Dar, inainte de toate, trebui sa stii ca aici gasesti toate modelele de centrale pe care le comercializam.

Ce tipuri de centrale termice exista?

In functie de tipul de combustibil folosit, centralele termice se impart in mai multe tipuri:

  • Centrale termice pe gaz sau GPL;
  • Centrale termice electrice;
  • Centrale care functioneaza pe combustibil solid (carbune, lemne, peleti etc).

Centralele termice clasice pe gaz nu se mai comercializeaza la nivelul Uniunii Europene de cativa ani din cauza eficientei energetice scazute. Acestea aveau un consum foarte mare de caldura, astfel ca au fost inlocuite cu centralele termice care functioneaza prin condensare. Aceasta din urma functioneaza mult eficient decat una clasica, datorita sistemului complex de functionare: in timpul procesului de incalzire a apei, centrala prin condensare impinge vaporii de apa in echipament, ii condenseaza printr-un proces de incalzire extern si transfera caldura obtinuta in interiorul sistemului. Centralele prin condensare sunt dotate cu un schimbator de caldura mult mai mare, ceea ce inseamna un schimb de caldura intens, care permite vaporilor de apa sa condenseze in interiorul aparatului.

Centralele termice electrice sunt mai ieftine si reprezinta o alternativa a centralelor pe gaz sau a centralelor care folosesc combustibil solid. Un avantaj al acestora este reprezentat de incalzirea apei menajere mult mai rapid.

Centralele termice care functioneaza pe combustibil solid, necesita o camera tehnica sau un spatiu special amenajat pentru amplasarea acesteia. Aceasta este recomandata, in special, persoanelor care stau la casa. Acest tip de centrale se bucura de o eficienta ridicata si pot functiona cu lemne, carbuni, resturi lemnoase sau peleti.


Centrala termica prin condensare

Centrala termica prin condensare este, in prezent, cea mai cautat tip de centrala, datorita avantajelor sale numeroase, precum eficienta energetica ridicata si confortul sporit in utilizare. La baza, centrala termica clasica si centrala termica prin condensare au aceeasi misiune: sa incalzeasca apa care va intra in circuitul casnic. Diferenta dintre aceasta consta, insa, in tehnologia avansata utilizata si in cantitatea de caldura pe care o recupereaza, sau nu, centrala.

O centrala termica prin condensare recupereaza o parte de caldura care ar fi fost evacuata in exterior, in timpul arderii combustibilului. In urma arderii, rezulta gazele, care care nu unt evacuate imediat. Caldura acestora este recuperata si folosita in componenta numita „schimbator de caldura primar”. Ulterior, gazele de ardere sunt racite in urma unui schimb termic in retea, de unde se obtine condensarea vaporilor de apa. De aici si denumirea centralei.

 

Diferenta dintre centrala termica clasica si centrala termica prin condensare

  • Centrala conventionala functioneaza cu o tehnologie mai invechita, drept pentru care acestea nu se mai comercializeaza din anul 2016, iar centrala prin condensare functioneaza cu o tehnologie mai avansata;
  • Centrala clasica elimina gazele de ardere, in atmosfera, la temperaturi de peste 100 °C, pe cand cea prin condensare elimina gazele la o temperatura de 50 - 55 °C;
  • Eficienta medie anuala a centralei conventionale este de pana la 78% - 84%, iar cea a centrale prin condensare este de 95% - 99%;
  • O alta diferenta intre aceste tipuri de centrale este redata si de consum. Centrala prin condensare are un consum cu pana la 30% mai mic fata de cea conventionala.
  • Centrala prin condensare poate recupera o mare cantitate a gazelor utilizate, crescand randamentul, pe cand cea conventionala nu poate recupera gazele emanate.
  • O alta diferenta este reprezentata de temperatura de retur a apei calde, care poate ajunge si la 70 °C la o centrala clasica, fata de o centrala prin condensare, pentru care este recomandata temperatura de 50-55 °C.

Avantajele centralei prin condensare

Dupa cum am mentionat, centralele termice prin condensare sunt cele care se pot amplasa in apartament sau in casa si reprezinta alternativa centralelor clasice, care nu se mai comercializeaza de cativa ani.

Acestea prezinta numeroase avantaje, pornind de la tehnologia moderna cu care functioneaza si pana la eficienta medie anuala sau chiar protejarea mediului. Iata ce iti putem spune despre avantajele acestui tip de centrala:

  • Recupereaza gazele arse, refolosindu-le;
  • Economisesti pana la 30% consum de energie cu acest tip de centrala termica;
  • Durata de viata este de lunga durata;
  • Eficienta este de aproape 100%;
  • Gama de centrale termice prin condensare este destul de mare si poti alege pentru acasa o centrala cu putere cuprinsa intre 7 si 35 KW, in functie de spatiul care trebuie incalzit, respectiv suprafata apartamentului sau a casei.
  • Gazele emanate in exterior nu polueaza precum cele emanate de centrala clasica, iar temperatura acestora nu trece de 60 °C;
  • Majoritatea centralelor prin condensare sunt dotate cu afisat LED;
  • Clasa de incalzire este A sau A+ (in functie de model si de anul aparitiei);
  • Centralele prin condensare sunt mai silentioase;
  • Acestea pot fi echipate cu noi optiuni, care sa sporeasca confortul in timpul utilizarii (WiFi, amortizor de zgomot, butoane pe touch-screen, programare orara, autodiagnoza si chiar controlare prin smartphone).

Dezavantajele unei centrale prin condensare

In mare parte, acest tip de centrale nu prezinta prea multe dezavantaje, perfomantele fiind imbunatatite, astfel incat acestea sa reprezinte alegerea perfecta pentru acasa:

  •  Montajul si intretinerea ar trebui realizate doar de catre specialistii din domeniu;
  • Trebuie sa se tina cont de parametrii de utilizare, indicati de producator;
  • In cazul in care nu sunt respectati parametrii, acest tip de centrala nu va functiona adecvat, ci va functiona fara condensare. Acest aspect ar duce la pierderea de energie si eficienta diminuata si, poate chiar defectarea timpurie a centralei.

Parametrii de utilizare ai centralei prin condensare

  •  Instaleaza corect, in primul rand, intregul sistem al centralei (centrala, caloriferele, termostatele si toate accesoriile necesare). Recomandam colaborarea cu meseriasii acreditati din domeniu;
  • Trebuie sa asiguri echilibrarea hidraulica a caloriferelor prin aerisirea periodica si prin dimensionarea corecta;
  • Reviziile tehnice periodice trebuie facute din doi in doi ani. Ba chiar va puteti lua o masura de precautie si sa programati o revizie anuala a centralei.
  • Presiunea din intreaga instalatie nu trebuie sa depaseasca 2 BARI. Indicat este ca aceasta sa se incadreze in intervalul 1,5 – 2 BARI.
  • Temperatura apei calde menajere nu trebuie sa fie mai mare de 45 °C, iar cea de retur a apei calde nu trebuie sa depaseasca 55 °C.
  • Verifica periodic toate accesoriile si ai grija sa nu existe defectiuni ale acestora, care pot duce la pierderea caldurii.

 

Apropo de accesorii si sisteme de incalzire radiante, stiai ca la mentinerea caldurii in incaperi, conteaza foarte mult si radiatoarele? Daca acestea sunt realizate din materiale de inalta calitate, care ajuta la mentinerea temperaturii un timp indelungat, atunci te vei putea bucura de un grad sporit de confort in intreaga casa, dar si de un consum redus de energie.

Astfel, daca alegi sa utilizezi un sistem de incalzire radiant si nu prin pardoseala, poti alege radiatoarele tip panou pentru oricare dintre incaperi (living, bucatarie, dormitoare, poate chiar hol). Acestea au dimensiuni cuprinse intre 40 cm si 230 cm lungime. Iar, pentru baie, recomandam utilizarea unui radiator portprosop, care ocupa un spatiu redus si au un grad de functionalitate sporit.

Vezi aici gama de radiatoare si accesorii termice.

 

Centrala termica prin condensare se poate utiliza impreuna cu sistemul de incalzire in pardoseala?

Acest tip de centrala se poate utiliza impreuna cu siseme de incalzit radiante, dar si impreuna cu sisteme de incalzire in pardoseala, fara nici o grija, mai ales daca, in ambele cazuri, sunt respectati parametrii indicate de producator.

Concluzie

Dupa cum spuneam, sunt mai multe tipuri de centrale termice. Insa, dintre acestea, cele care functioneaza prin condensare reprezinta o alternativa eficienta a centralei conventionale, clasice.

Aceasta se alege in functie de suprafata care trebuie incalzita si de optiunile de care te poti bucura, mentionate anterior. In plus, aceasta alternativa este mult mai economica, din toate punctele de vedere, ofera un confort sporit si reprezinta o investitie sigura pe termen lung.

De asemenea, recomandam documentarea temeinica inainte de achizitionarea unei centrale, indiferent de tipul acesteia. Eventual, puteti cere ajutorul unui expert sau meserias in domeniu, pentru a va indruma catre tipul de centrala perfect pentru locuinta in cauza.

Iar, in final, iti mai dam un pont: daca vrei sa consumi mai putina energie si sa te bucuri un timp indelungat de caldura, ia in calcul izolarea termica interioara si exterioara a locuintei. In acest mod, caldura va ramane in spatiul interior si nu se va pierde. Alege aici tipul de termoizolatie.

Nu uita: Alege Regata pentru acasa!