Centrala sau soba/termosemineu?  Afla care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii acestora

Ne aflam deja la sfarsitul lunii noiembrie, iar temperaturile sunt in continua scadere. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne asiguram din timp ca avem o sursa de caldura care sa acopere intreaga suprafata a casei noastre.

In functie de mediul in care traim (urban sau rural) si de posibilitatile fiecaruia dintre noi, ne vom ghida spre achizitionarea unei centrale termice, sobe sau a unui termosemineu, dar si spre izolatia termica a casei, cu polistiren expandat, extrudat sau cu vata bazaltica.

Termosemineele, sobele si centralele, sunt cele mai cautate surse de caldura, datorita proprietatilor si eficientei de care dau dovada.Pentru a va ajuta cu privire la alegerea unei surse de incalzire, va vom prezenta cateva avantaje si dezavantaje, atat ale centralei termice, cat si ale sobei. Vom aborda centrala termica pe gaz si soba pe teracota

 

Centrala termica este un echipament care furnizeaza apa calda si caldura, in mai multe puncte de consum, dintr-o singura sursa. Inainte de cumpararea unei astfel de centrale este bine sa stim ce avantaje si dezavantaje are aceasta. Astfel, am alcatuit o lista cu plusurile si minusurile unei centrale termice.

 

Avantajele centralei termice: 

- Centrala termica ofera posibilitatea utilizarii apei calde la robinet;

- Poate incalzi toata casa datorita caloriferelor prezente in fiecare camera;

- Aceasta este conectata la un termostat cu ajutorul caruia va mentine temperatura constanta in intreaga casa;

- Va incalzi caloriferele ori de cate ori este nevoie pentru mentinerea temperaturii;

- Ofera posibilitatea reglarii temperaturii caloriferelor si a apei calde;

- Porneste printr-o apasare de buton;

- Ocupa spatiu putin;

- Asigura intreg confortul casei;

- Nu are nevoie de cos pentru evacuarea fumului;

- Nu lasa urme de cenusa dupa folosire;

- Poate fi integrata in mobilier de tip soldat;

- Au cativa ani de garantie de functionare;

- Se pot pune si haine la uscat pe calorifer.

 


 

 

Sursa foto: cazanecentrale.ro

Dezavantajele centralei termice:

- Primul dezavantaj al centralelor termice ar fi ca acestea pot functiona intr-o casa sau intr-un apartament doar cu autorizatie;

- Curatarea acesteia si a caloriferelor se realizeaza o data pe an;

- Depinde de gaze si de curent electric, deci la o pana de curent, aceasta nu ar mai putea functiona;

- Nu se poate gati cu ajutorul centralei;

- Achizitionarea, montarea, intretinerea si functionarea unei centrale costa destul de mult;

- Durata de viata a unei centrale este de 8-10 ani; unele se strica mai devreme, altele pot fi utilizate mai mult timp;

- Nu se poate monta oriunde dorim noi; la fel si in cazul caloriferelor.

 

Asemeni oricarui produs, centrala termica are avantaje si dezavantaje. Avantajele ne vor motiva intotdeauna sa cumparam ceea ce ne dorim, iar dezavantajele ne vor schimba parerea.

Soba de teracota se gaseste in diferite marimi si poate fi construita direct in locul in care dorim sa o amplasam, fie sa cumparam o soba de teracota pe care sa o asezam unde vrem sau unde avem nevoie de ea. Aceasta poate fi cu 2 randuri, cu 3 randuri cu 4 sau cu 5 randuri de teracota. La noi gasesti cee ace iti doresti!

„Teracota” este un produs ceramic obtinut din argila, prin ardere in cuptoare la temperaturi joase sau prin smaltuire. Astfel, se pot obtine diferite culori ale teracotei sau modele, in functie de preferinte.

Soba poate folosi drept combustibil lemnul, uleiul, peletii sau gazul. Insa, noi vom vorbi despre soba pe lemne, deoarece este cel mai cunoscut tip de soba.

 

Avantajele sobei pe lemne:

- Se incalzeste repede;

- Focul din soba ajunge la temperaturi foarte inalte si emana un volum foarte mare de caldura;

- Aceasta ramane calda si dupa stingerea focului, uneori chiar si cateva ore;

- O soba de teracota are o durata de viata de peste 10 ani;

- Se poate utiliza si ca element de design;

- Soba poate avea si plinta pentru gatit;

- Este mai ieftina decat o centrala termica: achizitionare, montare, intretinere, functionare;

- Pentru a-ti incalzi locuinta cu ajutorul unei sobe nu ai nevoie de niciun fel de aprobare;

- Modelele noi de sobe sunt realizate astfel incat soba sa se incalzeasca mai rapid, iar temperatura sa se pastreze mai mult timp dupa stingerea focului;

- Chiar si trosnitul lemnelor din foc poate reprezenta un avantaj, deoarece acest lucru este considerat de unele persoane drept un sunet  „linistitor”.

 

Dezavantajele sobei pe lemne:

- Pentru a incalzi casa trebuie sa avem lemne gata taiate, pregatite pentru foc, iar taierea acestora ne va lua o bucata buna de timp;

- In soba trebuie aprins focul, deci vom sta mereu sa bagam lemne in soba;

- Nu la toate sobele se pot lega si calorifere, pentru distribuirea uniforma a caldurii;

- Soba nu asigura o temperatura constanta in casa, astfel, pe timpul iernii, cand vom iesi afara ni se va parea extrem de frig. Diferenta ar fi ca in casa, beneficiem de temmperaturi ridicate, de peste 20°C, iar afara ne lovim de temperaturi scazute, poate chiar negative. Aceasta diferenta mare de temperature nu este benefica pentru sanatatea noastra;

- Acest tip de soba utilizeaza unul dintre cele mai importante elemente ale naturii si anume lemnul. Din cauza acestui combustibil necesar in foarte multe locuinte pentru asigurarea caldurii, cati mai multi copaci sunt taiati, padurile sunt din ce in ce mai sarace, iar aerul devine mai poluat;

- Nu se poate monta intr-un apartament;

- Cosul/cosurile trebuie curatate periodic;

- Lemnele arse lasa cenusa, care trebuie inlaturata de fiecare data cand facem focul;

- Trebuie sa rezervam un loc special amenajat depozitarii lemnelor, ceea ce poate insemna o problema pentru cei care nu dispun de prea mult spatiu in casa sau in curte;

- Soba nu poate fi amplasata oriunde in casa, mai ales in apropierea parchetului sau de orice structura din lemn.

 

Dupa ce ne-am decis ce sursa de incalzire este potrivita casei noastre, poate ne intrebam unde ar fi cel mai potrivit loc pentru montarea acesteia. Asadar, hai sa aflam care este cel mai bun loc pentru amplasarea centralei termice, a caloriferelor si a sobei.

 

Care este locul potrivit din casa pentru amplasarea centralei termice?

 

Cel mai potrivit loc pentru montarea centralei termice este peretele exterior al bucatariei sau al balconului. Intr-adevar, foarte multi dintre noi, stim acest lucru sau am vazut ca majoritatea centralelor sunt amplasate in aceste locuri, insa nu toti stiu si explicatia.

Pentru a functiona, centrala primeste aer din afara incaperii, printr-un kit de alimentare si evacuare a gazelor. Tubulatura care permite aspiratia aerului si evacuarea gazelor arse in exterior trebuie sa fie cat mai scurta. De aceea, centrala se monteaza pe peretele exterior al bucatariei sau al balconului.

 

Pentru ca o centrala sa poata incalzi intreaga casa are nevoie de calorifere. Acestea sunt montate, de regula, in fiecare incapere din casa, sub geam.

Aici am ajuns la o alta curiozitate deseori intalnita: de ce caloriferele se amplaseaza sub geam si nu in alt loc?

 

Caloriferele se achizitioneaza in functie de numarul de camere si in functie de marimea ferestrei.

Acestea se monteaza sub geam deoarece, zona geamului este cel mai rece loc din camera, indiferent de materialul geamului sau a termoizolatiei. In momentul in care aerul cald, plin de vaporii din casa, o sa intalneasca partea rece a geamului se va face condens. Astfel, daca vom amplasa un calorifer sub fereastra, se va forma o „perdea” de caldura care nu va mai permite vaporilor de apa sa se condenseze pe sticla geamului. Astfel, caldura din calorifer va arunca vaporii de apa in sus, o data cu ridicarea aerului cald.

Trebuie sa tinem cont si de distanta dintre geam si calorifer. Aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 30-40 cm, deoarece caloriferul nu-si va mai atinge scopul in totalitate.

 

Care este locul potrivit din casa pentru amplasarea unei sobe de teracota?

 

La fel ca in cazul centralei termice, soba trebuie amplasata pe peretele exterior. Aceasta poate fi prezenta atat in camere mici, cat si in camere mai mari, uneori chiar intre camere pentru o incalzire mai eficienta. Totul depinde de suprafata pe care aceasta trebuie sa o incalzeasca, de combustibilul folosit si de puterea acesteia.

Trebuie sa avem grija, in special, la locul in care dorim sa montam soba! Amplasarea acesteia nu se face in apropiere de parchet sau de orice structura lemnoasa!

Asadar, putem monta cate o soba mica in fiecare camera sau putem avea una singura amplasata in asa fel incat sa poata incalzi intreaga suprafata a casei.

Acest lucru este valabil si in cazul in care utilizati un termosemineu. Asemenea sobei, termosemineul incalzeste intreaga casa si poate fi utilizat si ca element de design. Un avantaj al acestora este ca la unele modele se pot conecta calorifere. Astfel, toata casa se va incalzi uniform.

Sursa foto: pinterest.se

 

Daca dorim sa achizitionam o centrala termica, insa nu ne permite bugetul, putem apela la o alternativa si anume soba cu incalzire centrala. Aceasta este mai ieftina si ofera aceleasi beneficii.

 

Dupa cum spuneam si la inceput, o alta varianta pentru incalzirea locuintei sau pentru mentinerea caldurii in casa este izolatia termica atat pe interior, cat si pe exterior. Poti izola cu polistiren expandat, extrudat sau cu vata bazaltica. Toate trei au acelasi rol: resping frigul, absorb umezeala si previn aparitia mucegaiului. Astfel, consumul de energie si combustibil va fi redus, iar caldura se va mentine in casa mai mult timp. Deci, va fi necesar un foc din cateva lemne pentru incalzirea incaperii.

 

Sursa foto: Infocasa.ro

 

La Regata gasesti o gama larga de centrale termice, sobe si termoseminee, pe placul tau, potrivite pentru incalzirea casei tale!

Pregateste-te de iarna si bucura-te de caldura, impreuna cu intreaga familie!

 

Alege Regata pentru acasa!

 

Sursa foto1: Hoval.ro