Cele mai cunoscute tipuri de adezivi

 Noi construim fel de fel de obiecte, cladiri, inventii, masinarii etc, chiar din cele mai vechi timpuri. Inca de pe atunci, adezivul era acea „unealta” de legatura, care mentinea intreaga constructie. Acum ceva ani, adezivul nu avea aceasta denumire. Probabil ca era cunoscut sub forma de „lipici” sau sub o alta forma, mai veche.

Casele erau construite din lut, argila sau amestecuri realizate din diverse materiale. In ziua de astazi, gasim adezivul potrivit pentru orice tip de lucrare. Astfel, in procesul de montare al gresiei si faiantei vom folosi adeziv special pentru placi ceramice, iar daca ne aflam in pragul de constructie a unei case din BCA, de exemplu, vom utiliza adezivul special pentru acesta.

Intr-adevar, in fisele tehnice ale adezivilor, vom regasi si indicatii pentru utilizarea corecta a acestora, detalii legate de consumul de material pentru suprafata necesara si chiar si cateva sfaturi de precautie sau de pastrare (depozitare) a materialului.

In acest articol de blog dorim sa facem o mica deosebire intre tipurile de adezivi, intrucat fiecare dintre acestea trebuie utilizat corect, in scopurile in care a fost creat si nu in alt mod. Asadar, vom incepe cu cei mai cunoscuti adezivi, respectiv cu cei utilizati pentru montarea gresiei si a faiantei, a altor tipuri de placi ceramice, precum placile murale, si chiar pentru rosturi, a diverselor tipuri de izolatie termica si a gips cartonului. Toti acesti adezivi se regasesc pe site-ul nostru www.regata.ro.

Adezivi pentru montarea gresiei si a faiantei

Acest tip de adezivi sunt printre cei mai cunoscuti si utilizati atunci cand vine vorba de amenajarea interioara a unei locuinte, de construirea acesteia sau chiar si de amenajarea unor spatii comerciale, rezidentiale etc.

Inainte de achizitionarea adezivului, trebuie sa avem grija la spatiul in care se poate folosi acesta, respectiv spatiu interior sau exterior si tipul de placa ceramica pentru care a fost realizat sa-l lipeasca.

Cei mai uzualia dezivi sunt: CM 9, CM 11 si CM 17.

Adezivul CM 9 este ideal pentru placarile standard, precum gresie si faianta, dar si pentru teracote si mozaicuri, cu grosimi intre 5 si 15 mm. Acesta se poate utiliza doar in interiorul incaperilor sau a constructiei si nu in exteriorul acesteia, pe suprafete neregulate.

De asemenea, adezivul CM 9 de la Ceresit este perfect pentru placile ceramice absorbante, pentru care procentul absorbtiei de apa este mai mare de 3%.

 

Atentie! Acest adeziv nu se recomanda pentru montarea gresiei si a faiantei peste o placare ceramica anterioara, pe suprafete vopsite, pentru gresie si faianta portelanata, placi de ipsos, placi de gips-carton sau pentru suprafete lustruite.

*Pe www.regata.ro gasesti adezivul de care ai nevoie si chiar fisa tehnica a produsului, pentru a-l putea folosi corespunzator si sigur. Astfel, toate detaliile despre pregatirea suprafetei, modul de aplicare si chiar datele tehnice ale produsului, le veti gasi in fisa atasata acestuia.

Ceresit CM 11 este asemanator adezivului mentionat mai sus, insa acesta se poate utiliza in montarea placilor ceramice la interior si exterior, si chiar a placilor de gresie si faianta portelanata, insa doar in interiorul locuintei.

Acesta se poate utiliza pentru grosimi intre 2 si 10 mm, are rezistenta extra la alunecare si rezistenta crescuta la inghet. Este perfect pentru utilizarea in spatiile umede, precum bai, bucatarii, pivnite, holuri, scari, anti-camere etc.

Atentie! Acest adeziv nu trebuie utilizat pe suprafete deformabile.

Ceresit CM 17 este un adeziv flexibil de culoare gri pentru placari ceramice si din piatra naturala, pe suprafete critice la interior si exterior, in medii permanent umede.

Adezivul Ceresit CM 17 poate fi aplicat pe suprafete cu capacitate portanta, compacte, curate si uscate fara substante ce ar putea impiedica aderenta (grasimi, bitum, praf), cum ar fi beton cu o vechime de minim 3 luni, sape pe baza de ciment (cel putin 28 zile) etc.

Domenii de utilizare:

  • placari cu placi ceramice si placi din piatra naturala;
  • suprafete suport absorbante si neabsorbante;
  • lipirea pe suporturi deformabile cum ar fi placi de gipscarton sau placi de PAL, OSB tratate corespunzator;
  • interior, exterior si medii permanent umede;
  • aplicare in cladiri de locuit, cladiri publice sau cladiri comerciale;
  • placarea piscinelor din beton acoperite cu mosaic vitroceramic;
  • lipirea pe suprafete critice si pe suprefete etansate cu hidroizolatii pe baza de ciment;
  • balcoane si terase;
  • placarea rezervoarelor de apa.


Pe langa acesti adezivi destul de cunoscuti, pe site-ul nostru veti gasi si alte tipuri, precum AFN Adeplast – pentru placarea ceramica, AF 11 Adeplast – pentru placari interioare si exterioare, dar si pentru placi ceramice portelanate, AF-I Adeplast – pentru placare ceramica in interior sau AFE si AFI Optim Dekor.

Acesti adezivi au proprietati asemanatoare, insa domeniul de utilizare ii diferentiaza. Astfel, pentru fiecare tip de montaj sau constructie veti gasi si adezivul potrivit.

Sa nu uitam de adezivul Marmorex, special realizat pentru montarea cu brio a gresiei sau faiantei, cat si a placilor de marmura.

Iar, ca tot vorbim de montarea gresiei si a faiantei, va recomandam si chiturile de rosturi QK-6 (pentru rosturi de 2-6 mm), CE 33 2 si CE 40 (pentru rosturi de 8 mm).

Spuneam la inceput ca oamenii construiesc din cele mai vechi timpuri fel de fel de constructii. Insa, pe langa constructii, oamenii vor sa si izoleze termic suprafetele. Cele mai cunoscute tipuri de izolatii termice sunt cele cu polistiren expandat sau extrudat si cele cu vata minerala. Astfel, adezivii pe care vi-I recomandam sunt acestia:

Polistirol Premium si Polistirol Eco Plus pentru placarea peretilor cu polistiren, atat la interior, cat si la exterior. Acesta este unul dintre cei mai comuni adezivi, insa trebuie sa fim atenti la suprafata pe care vom folosi adezivul, deoarece acesta nu se poate utiliza pe lemn, plastic sau metal.

Cat despre termoziolarea cu vata minerala bazaltica, se poate apela la adezivul ThermoUniversal sau la Adeplast Keber.

Pentru fiecare produs de constructie exista si un adeziv potrivit. Astfel, in functie de necesitati si de factorii de mediu, vom alege pentru acasa fix acel adeziv care va mentine intacta intreaga lucrare. Recomandam documentarea detaliata despre fiecare adeziv in parte, inaintea achizitionarii acestuia. Aceasta ar fi o masura de precautie care ar prelungi durata de viata a gresiei si faiantei sau a termoziolatiei.

Intra pe www.regata.ro si comanda cantitatea de adeziv necesara pentru constructia ta!

Alege Regata pentru acasa!