Află din ce materiale sunt realizate plăcile ceramice

Unii dintre noi au trecut deja prin faza de renovare sau construire a casei, insa, pentru altii, acel moment se apropie rapid. De aceea, inainte de renovarea propriu-zisa, trebuie sa ne documentam serios cu privire la schimbarile pe care dorim sa le facem, si, mai ales, la produsele si materialele pe care le vom folosi.

De obicei, o data cu reamenajarea sau renovarea locuintei, vin la pachet mai multe dileme privind alegerea celor mai importante elemente care vor schimba intru-totul aspectul final al casei. Printre acestea se enumera si actualizarea placilor ceramice.

Datorita tehnologiei avansate, acum putem alege placile ceramice dintr-o gama foarte variata de modele, dimensiuni, culori, finisaje si aspect final. Chiar daca tindem sa alegem gresia si faianta in functie de modelul pe care acestea il prezinta, trebuie retinut faptul ca proprietatile si caracteristicile placilor ceramice sunt cele mai importante, de luat in seama atunci cand suntem in cautarea solutiei perfecte pentru casa noastra.

Chiar daca exista multe indoieli cu privire la calitatea gresiei si a faiantei, o intrebare importanta vine la pachet cu acestea: sa alegem placi ceramice din pasta rosie, pasta alba sau portelan?

 


Din ce sunt realizate placile ceramice?

Gresia si faianta au un istoric destul de mare si bogat. Procesul de realizare al acestora a avansat foarte mult, odata cu evolutia tehnologiei, astfel incat noi sa putem face cele mai bune alegeri pentru acasa si sa ne bucuram de calitatea, frumusetea si eleganta acestora, cat si de proprietatile fabuloase pe care placile le prezinta.

Inainte, gresia era realizata din materii prime (argila, lut, praf de piatra) amestecate cu apa si lasate la uscat pentru a obtine proprietati naturale, precum culoarea, densitatea si aspectul natural. Insa, astazi, selectionarea materialelor de baza este un proces bine structurat si detaliat.

In functie de suprafata destinata montarii placilor ceramice, acestea sunt realizate din diferite materiale, care, prin coacere la temperaturi inalte, obtin proprietati tehnice interesante. Toate placile sunt realizate din argila amestecata cu alte materii prime care contin, sau nu, oxizi, glazurate, iar apoi coapte la temperaturi intre 1000 si 1400 de grade C.

Aceste amestecuri poarta denumirea de pasta rosie, pasta alba sau portelan. Ne putem da seama chiar din denumirea lor de culoarea de baza a placilor, insa nu si de caracteristicile fiecarui tip. Asadar, hai sa aflam mai multe aspecte interesante despre materialele din care sunt realizate placile care infrumuseteaza atat de mult casele noastre si care ne bucura privirea.


Pasta rosie

Cine s-a intalnit cu alegerea placilor ceramice, cu siguranta a vazut ca unele placi erau de culoare rosie - maro intens sau albe, insa nu a acordat prea multa atentie acestui detaliu.

Ei bine, cand vine vorba de aceste placi, materialul din care sunt realizate dicteaza duritatea, durabilitatea, rezistenta si alte proprietati pe care acestea le detin.

Placile ceramice din pasta rosie sunt realizate dintr-un amestesc de argila cu continut de oxizi si materii prime, acoperite cu diferite tipuri de glazura.

Oxizii reprezinta acei compusi ai oxigenului care se combina cu alti compusi chimici si care se gasesc in compozitia mai multor tipuri de materii prime, precum argila.

Amestecul este supus apoi procesului de coacere in cuptoare speciale, la peste 1000 de grade C. In timpul acestui proces, placile devin mai compacte (dense) si obtin proprietati tehnice deosebite, precum culorile naturale, mai intense, porozitate, rezistenta, duritate si durabilitate.

Din cauza continutului de oxizi, placile ceramice realizate din pasta rosie nu vor prezenta rezistenta crescuta la trafic sau porozitate prea mare (absorbtia de apa este mai ridicata). Astfel, acest tip de placi este potrivit pentru montarea in spatiile interioare uscate, in care traficul nu este intens.

Culoarea de baza a placii este redata de continutul de oxizi si mangan din materia prima, care devine mai inchisa sau mai deschisa in timpul coacerii placilor.

Modelele si culorile gresiei si faiantei din pasta rosie sunt mult mai vii (intense) si sunt perfecte pentru decorarea bucatariilor sau a dormitoarelor.

Un alt aspect specific al acestor placi il reprezinta dimensiunile mai mici spre medii. Din cauza rezistentei reduse, placile din pasta rosie nu se realizeaza in formate mari si nu se pot monta la exterior.

Pasta alba

Placile ceramice din pasta alba sunt unele dintre cele mai dorite tipuri de placi si reprezinta o noua tendinta in lumea ceramicii.

Pasta reprezinta amestecul de argila, fara oxizi, cu alte materiale prime. Argila utilizata in producerea acestui tip de placi contine un nivel ridicat de fier, care ajuta la cresterea rezistentei, duritatii si durabilitatii gresiei si faiantei. Culoarea alba este redata de culoarea amestecului care a trecut prin procesul de coacere.

Gresia si faianta din pasta alba prezinta rezistenta mult mai mare decat cele din pasta rosie, fapt pentru care acestea se pot monta atat in spatiile interioare, cat si in spatiile exterioare. Aceste placi se pot monta si in bai sau in zonele cu trafic intens, datorita caracteristicilor si a glazurii rezistente la diferiti factori de mediu. In cazul acestui tip de amestesc, glazura se prinde mult mai bine pe suprafata placii, in detrimentul celei din pasta rosie, care se poate decolora mult mai rapid.

Printre proprietatile acestora se enumera si densitatea mai mare, durabilitatea crescuta, absorbtia de apa foarte redusa (aproape nula), rezistenta la ciclurile inghet-dezghet si chiar rezistenta la incalzirea in pardoseala.

Un avantaj insemnat al placilor din pasta alba il reprezinta si formatul mai mare al acestora: datorita caracteritisticilor mentionate, placile se pot fabrica in dimensiuni mai mari si chiar se pot rectifica mult mai usor, fata de cele din pasta rosie. De asemenea, gresia si faianta de dimensiuni mari vor oferi, intotdeauna, un aspect elegant si modern incaperii in care vor fi montate.


  • Portelanul

    Daca placile de gresie si faianta din pasta alba sunt vazute ca o tendinta in lumea ceramicii, ei bine, cele realizate din portelan sunt vazute drept „un exemplu al calitatii de grad inalt”.

    Placile ceramice portelanate sunt realizate din materiale mult mai compacte (mai dense) decat cele din pasta alba si prezinta rezistenta mult mai mare la factorii de mediu sau mecanici, drept pentru care acestea pot avea dimensiuni mari si foarte mari (de la 60 x 60 cm si pana la 120 x 240 cm).

    Materialul principal este argila nisipoasa (caolinul) de inalta calitate, care a trecut prin procesul de coacere la temperaturi de peste 1400 grade C (o singura data). Aceasta este neporoasa, densa, dura, durabila si rezistenta la temperaturi foarte mari, precum si la ciclurile de inghet si dezghet. Placile portelanate prezinta o serie de avantaje care fac ca acestea sa fie in topul calitatii.

    Totodata, acest tip de placi se gasesc intr-o gama foarte larga de culori, modele, finisaje, texturi si stiluri. Astfel, alegerea gresiei si a faiantei potrivite va fi mult mai usoara.

    In functie de modelul pe care il va avea placa ceramica, aceasta este realizata din portelan tehnic sau portelan glazurat.

    Portelanul tehnic sustine diferenta estetica dintre toate placile portelanate. Acesta este potrivit pentru modelele de placi ceramice care imita elementele naturale precum piatra, lemnul, granitul sau marmura. Astfel, daca doresti sa te bucuri de aspectul de parchet, insa nu te bucura calitatile acestuia, poti opta cu lejeritate pentru o gresie portelanata cu aspect de parchet. In acest mod te vei bucura de aspectul dorit si de proprietati superbe, de lunga durata.

    Portelanul glazurat mai este denumit si „finisajul impecabil”, datorita glazurii sale mate, lucioase sau super-lucioase. Placile de acest tip sunt placile colorate, care nu prezinta neaparat un element al naturii, dar care au culori superbe.

    Indiferent de tipul de placa ceramica portelanata, trebuie retinut faptul ca acestea pot fi montate in orice tip de spatiu, atat interior, cat si exterior, rezista la factorii de mediu si la factorii mecanici, prezinta duritate si durabilitate crescuta, nu absorb apa, lichidele sau vaporii, pot fi rectificate sau nu si, de asemenea, reprezinta cel mai inalt grad de calitate al placilor ceramice. Portelanul exceleaza prin eleganta. rafinamentul si aspectul deosebit de care da dovada, in special daca placile sunt montate in zonele rezidentiale sau in zonele de trafic intens.

    Concluzii

    Am aflat si din ce sunt realizate frumoasele placi ceramice: pasta rosie, pasta alba si portelan. Acum ca stim toate aspectele acestor materiale, ne ramane doar sa avem grija la destinatia pe care ne-o dicteaza acestea.

    Asadar, daca dorim sa decoram interiorul dormitoarelor sau al bucatariei, sunt perfecte placile ceramice din pasta rosie. Pentru restul incaperilor sunt perfecte placile din pasta alba, iar daca doresti sa-ti decorezi casa cu gresie si faianta de calitate premium, zone rezidentiale sau de trafic intens, opteaza pentru placile portelanate. Vei ramane surprins de aspectul final!