Află cum îți poți izola soclul (brâul) casei

Constructia unei case este un process complex, de durata, care implica mult efort inca de la planificarea acesteia. Insa, indiferent de cum decurge constructia, tot vei ajunge la momentul decorarii soclului (braului – termen popular) casei, un element structural deosebit, care prezinta multiple avantaje.

Ne dorim sa iei cele mai bune decizii pentru tine si casa ta, de aceea venim in ajutorul tau cu toate informatiile de care ai nevoie pentru realizarea soclului potrivit.

Ce este soclul casei?

Soclul casei este o plinta exterioara, un suport sau postament care sustine o fundatie, o coloana sau o sculptura. Mai exact, soclul este zona-tampon, partea decorativa de la baza casei, care are rolul de a proteja fatada acesteia de diversi factori externi, precum ploaie, furtuni puternice, zapada sau chiar infiltratiile din sol. Pe langa rolul de protectie, soclul prezinta si un rol estetic care contureaza forma casei.

Alegerea materialelor potrivite pentru realizarea braului casei si izolarea corespunzatoare a acestuia contribuie la rezistenta si la durabilitatea intregii constructii.

Cum poti izola soclul casei?

Fie ca este vizibil, fie ca este integrat in fatada casei, soclul trebuie izolat. Recomandarea noastra este sa izolezi braul casei inca din faza de constructie a acesteia. In acest mod iti va fi mai usor sa alegi una dintre variantele de protejare a fundatiei: vopsire, acoperire cu materiale decorative (piatra naturala, caramida aparenta, gresie de exterior), tencuiala dura mozaicata sau chiar cu polistiren extrudat.

  • Vopsirea soclului. Aceasta varianta este accesibila oricui, indiferent de momentul izolarii soclului. Daca optezi pentru aceasta varianta, iti recomandam sa aplici vopseaua uniform, prin miscari ample, pentru a nu ramane urme inestetice pe intreaga suprafata a scolului. De asemenea, procesul de vopsire nu trebuie sa se desfasoare sub actiunea puternica a soarelui; vopseaua se va usca mult mai rapid si vor ramane urme (pete) neplacute.
  • Acoperirea soclului cu materiale decorative. Materialele decorative au rolul de protectie al braului casei, dar si un rol estetic placut. Aceasta varianta este potrivita pentru cei care tin la aspectul estetic al intregii case. Hai sa vedem cu ce materiale se poate decora soclul casei:

                     - Piatra naturala ofera un aspect estetic deosebit, potrivit pentru locuintele in stil rustic sau pentru casele situate in zonele montane.

                     - Caramida aparenta se poate utiliza pentru placarea soclului, dar si pentru decorarea casei in stil scandinav, industrial sau chiar mediteranean.

                     - Gresie de exterior. Gresia de exterior este preferata multor arhitecti, datorita propretatilor pe care acestea le prezinta. Placile ceramice destinate placarii soclului sau altor suprafete exterioare casei detin o rezistenta foarte buna atat la impact mecanic, cat si la ciclurile de inghet-dezghet sau alte variatii de temperaturi. Acest tip de gresie este foarte usor de intretinut, foarte rezistent din toate punctele de vedere, durabil, ofera un aspect estetic deosebit, iar raportul calitate-pret este potrivit. Un alt avantaj important al acestor placi ceramice este reprezentat de gama larga de modele, texturi, culori si dimensiuni. Recomandam placarea soclului cu placi de gresie portelenata rectificata de mari dimensiuni, datorita proprietatilor uimitoare pe care acestea le detin, dar si datorita aspectului de continuitate (de intreg). De asemenea, acest tip de placaj pentru soclu este foarte usor de montat si se poate realiza atat de constructori specializati, cat si de personal necalificat, dar cu experienta in domeniu.

Poti vedea toate modelele de gresie potrivita placarii suprafetelor exterioare chiar aici


  • Tencuiala dura mozaicata. Acest tip de tencuiala se poate aplica pe multiple suprafete. Contine particule de cuart, rasini acrilice, aditivi, granule de marmura naturala si fibre naturale. Datorita acestui amestec, acest tip de izolare a soclului va fi rezistent la diversi factori de mediu, insa trebuie intretinut periodic.
  • Izolarea termica a soclului cu polistiren extrudat reprezinta o varianta simpla si ieftina, care nu necesita multa munca. Placarea se realizeaza usor si este la indemana oricui.

Prelungeste durata de viata a soclului

O data realizat si placat soclul, trebuie intretinut (eventual curatat) periodic pentru a nu-si pierde frumusetea. Totodata, acesta trebuie ajutat pentru a face fata cat mai multor fenomene ale naturii, dar si pentru a-i prelungi durata de viata. Iata ce te sfatuim:

                      - Pregateste solul impotriva inghetului;

                      - Ai grija sa nu se stranga apa la baza casei;

                      - Punctul de scurgere al tevilor exterioare nu trebuie sa fie aproape de soclu, ci la o distanta de 40-50 cm fata de casa;

                      - Iar daca ai o incapere sub casa (ex. pivnita), asigura-te ca este bine ventilata.

Culoarea soclului

Cand ajungi in momentul in care esti nevoit sa alegi culoarea potrivita pentru soclul casei tale, iti recomandam sa ai in vedere stilul acesteia. In functie de dorinta si de stil, poti alege placarea soclului in culori deschise sau in culori inchise. Totul depinde de preferintele tale si de cum doresti sa integrezi casa in mediul inconjurator.

In procesul de constructie al casei trebuie sa avem in vedere mai multe detalii, printre care materialele utilizate si aspectul intregii case. Trebuie retinut ca soclul nu doar ca determina rezistenta casei tale si prelungeste durata de viata a fatadei exterioare a acesteia, ci ofera si un aspect estetic de invidiat.

 

Cea mai simpla si frumoasa varianta de placare/izolare a braului casei, pe care o recomandam cu drag, este reprezentata de gresia portelanata, rectificata, de exterior, in special cea de dimensiuni mari, datorita proprietatilor neegalabile pe care le detine, dar si pentru aspectul estetic oferit. In plus, gama de produse este mult mai larga, deci ai toate sansele sa gasesti exact ceea ce cauti.

Alege pentru casa ta cele mai bune materiale, cu ajutorul carora vei construi o locuinta de invidiat!