Placile de gips carton

Plăcile de gips-carton sau rigipsul reprezintă un material modern, fiind unul din materialele de construcții nelipsit în amenajările interioare, care poate face minuni în casă.

Gips cartonul este o placă rigidă formată din gips turnat între doua straturi de carton cu proprietati speciale, acesta previne apariția condensului și echilibrează umiditatea în cameră.
Aceste plăci de gips carton sunt tot mai folosite în construcția de pereți despărțitori, placări interioare și tavane.
Pentru placarea fațadelor și zonelor cu umiditate ridicată sunt folosite plăci de gips carton speciale.
 
 
Realizarea unor pereți desparțitori din gips carton (rigips) vă ajută să economisiți timp și diferite elemente structurale.
 
Tipuri de gips-carton:
• Gips carton antifoc este o placă cu rezistență mare la foc, cu miez de gips ranforsat cu fibre de sticlă, ale cărei margini longitudinale sunt acoperite de un carton special multistrat.
• Gips carton rezistent la umezeală este o placă aditivată (ceea ce îi asigură o absorbție redusă a apei) ale cărei suprafețe și margini longitudinale sunt acoperite de un carton special.
• Gips carton pentru izolare fonică (izolare acustică) potrivită pentru încaperi unde reverberația sunetului este o problemă, restaurante, săli de cinema, holuri, săli de ședință, spitale, etc
• Gips carton rezistent la impact, conține fibre din lemn de esență tare și fibră de sticlă, suprafața și mărginile longitudinale sunt acoperite de un carton special multistrat.
• Plăci de gips carton pentru fațade sunt produse special pentru exterior: gipsul este super-aditivat împotriva umezelii iar cartonul este înlocuit de o împăslitură de fibră de sticlă.
 

 
Plăcile de gips carton sunt de diferite culori. Culoarea indică destinația respectivei plăci:

Plăcile gri sunt cele mai întalnite plăci de gips carton, între cele două foi de carton se află un ipsos de modelaj, suprafața plăcii fiind tratată cu ceară.
 
Plăci verzi sunt utilizate în încăperi cu umiditate ridicată în băi, bucătării, în jurul ferestrelor, etc.
 
Plăci albastre potrivite pentru a reține vibrația sonoră în birouri, hoteluri, etc.
 
Plăci roz/roșii oferă o protecție la foc de câteva zeci de minute (30 minute). Pentru ca peretele să fie în totalitate rezistent la foc trebuie să folosiți și chitul de îmbinare rezistent la foc.
 
Plăci portocalii sunt placi speciale cu înveliș exterior de culoare portocalie, rezistent la apa și alți aditivi ce previn apariția mucegaiului. (baie, bucătărie, etc.)
 
Plăcile cu rezistență la impact sunt de diferite culori cum ar fi: albe, galben-pui, crem spălăcit sau maro. Acestea au densitatea ipsosului de până la 1500 kg/mc, sunt foarte grele, au o excelentă stabilitate dimensională, rezistență la străpungere, rezistență la smulgere, protecție acustică și rezistență la foc.
 
Plăci gri sunt placile de gips carton (rigips) standard folosite în locuri cu umiditate scăzută cum ar fi: compartimentări, sisteme de placări sau tavane.
 
Avantaje placilor de gips carton (rigips):
 
• Izolare fonică (izolare acustică)
• Rezistență la foc;
• Rezistență la umezeală;
• Suprafață netedă, ușor de decorat;
• Poate fi folosită pentru design special precum pereții curbați
 
Plăcile de gips carton (rigips) sunt folosite în anumite zone ale casei, fiecare având rolul ei.
Alege pentru acasa gips cartonul pentru planurile tale de amenajare/reamanajare a locuintei de pe www.regata.ro.
 
 
 

 
 
Surse foto: kostenblick.de, tqcluj.ro, siniat.ro, obustroeno.com